Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Meļņiks: Dalītā atbildība par atslēgām

Priekšvēlēšanu gaisotnes iedrošināta, Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kur kā būtiskākais jauninājums ir tā sauktā «nolikto atslēgu principa» ieviešana hipotekārajā kreditēšanā. Politiķi cer, ka vēlētāji viņiem būs pateicīgi un attiecīgi nobalsos pēc nedēļas, savukārt bankas neslēpj savu sašutumu, klusībā cerot, ka pēc vēlēšanām visu būs iespēja atkal atgriezt sākotnējās sliedēs.

Saskatot apdraudējumu peļņas gūšanai, vairākas bankas jau paziņojušas, ka aptur iesaistīšanos valsts garantiju programmā ģimenēm pirmā mājokļa iegādei, ko var vērtēt kā zināma spiediena izdarīšanu uz politiķiem, jo ideja par šādu valsts atbalstu ir vairāku partiju priekšvēlēšanu saukļos.

No banku lobiju puses jau izskan brīdinājumi, ka nolikto atslēgu principa piemērošana sadārdzinās kredītus, klientiem būs jārēķinās ar lielāku pirmo iemaksu; sekas visam - kredītu pieejamības un līdz ar to mājokļu celtniecības samazināšanās, zaudējumi būvniekiem un būvmateriālu ražotājiem, galu galā - valsts attīstības apstāšanās un sazin vēl kas vairāk.

Vai tiešām ir tik traki?

Jā, ietekme kādu laiku būs jūtama. Tāpat kā tas ir, ieviešot jebkuru jaunu barjeru. Taču, vai viss krāsojams tik melnās krāsās, gan jāšaubās. Jo nav šobrīd tā, ka bankas būtu īpaši ieinteresētas hipotekāro kredītu izsniegšanā, tāpēc procentu likmes tiek turētas visai augstas, aizdevumu iespējas netiek īpaši reklamētas, arī nekustamo īpašumu attīstītāji vairāk orientējas uz uzturēšanās atļauju "pircējiem", ne vietējo tirgu. Ja nu pēc kāda laika, ņemot vērā kopējo ekonomikas attīstību, naudas pieejamību un citus faktorus, bankas atkal būs ieinteresētas kreditēt nekustamā īpašuma iegādi, veidosies konkurence, un skaidrs, ka cena par naudu kritīsies. Savukārt, ja vēlmes izsniegt kredītus nebūs arī turpmāk, minētos likuma grozījumus varēs izmantot par ieganstu gan nelabvēlīgiem nosacījumiem, gan pasīvai attieksmei.

To, ka aizdevējam rūpīgi jāizvērtē pirkuma cena un kredītņēmēja ienākumu atbilstība ilgtermiņa saistībām, šīm pārmaiņām nevajadzētu ietekmēt. Risks bankām būtu rūpīgi jāvērtē jebkurā gadījumā. Esam jau piedzīvojuši, ka visas atbildības par sekām uzvelšana vien uz kredītņēmēja pleciem ekonomiskās attīstības gados motivē bankas naudu dalīt pa labi un pa kreisi. Šādā ziņā nolikto atslēgu princips darbojas kā aizdevējus disciplinējošs faktors - atbildība dalīta, jāapzinās arī savi riski, tāpēc stingrāk jāvērtē gan aizņēmēja ienākumu lielums un atmaksas iespējas ilgtermiņā, gan ķīlas vērtība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rail Baltica kā šīs koalīcijas kapracis

Nenorimstošo runu par izmaiņām valdības koalīcijā fonā nepietiekama uzmanība pievērsta Rail Baltica parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) konstrukcijai, kurā skaidri nolasās gan valdības koalīc...

ASV demokrātu nominācija

Pēc 27. jūnijā ASV notikušajām prezidenta amata kandidātu, republikāņa Donalda Trampa un pašreizējā prezidenta demokrāta Džo Baidena, televīzijas debatēm ASV nerimstas kaislības ap jautājumu, ka de...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē