Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Meļņiks: Skoti. Kataloņi. Dombrovskis

Par mata tiesu no valsts sašķelšanās paglābtās Lielbritānijas politiķi nu var atviegloti uzelpot. Tie, kas iestājās par Skotijas neatkarību, referendumā palikuši minimālā, bet mazākumā. Valsts saglabājusi savu veselumu. Turpretī Spānijā viss tikai tagad tā pa īstam sāksies - Katalonijas neatkarības referendums ieplānots 9. novembrī.

Tam gan nepiekrīt centrālā valdība, taču neizskatās, ka tai šajā gadījumā būs liela teikšana. Jo vairāk tāpēc, ka Spānijas nedalāmības saglabāšanas aizstāvji šobrīd ir nonākuši īpaši neizdevīgā situācijā - Katalonijas valsts dibināšanas referenduma rosinātāji nu var atsaukties uz nupat citā Eiropas Savienības valstī - Apvienotajā Karalistē - radīto tautas viedokļa uzklausīšanas precedentu tieši tajā pašā jautājumā.

Skaidrs, ka šajās valstīs notiekošais rada pamatu satraukumam ES augstākajā vadībā un noteikti atstās iespaidu uz amatu sadali Eiropas Komisijā. Tiks vērtēta ne tikai pretendentu atbilstība plānotajiem darbiem, bet arī riski, kas saistīti ar pagātnē pieļautām kļūmēm. Šajā ziņā uz visai slidenas laipas nu atrodas mūsu ekspremjers Valdis Dombrovskis.

Pirms aptuveni gada viņa kā allaž it kā teoretizējoši izvairīgā frāze, intervijā aģentūrai Agencia Catalana de Noticies (ACN) atbildot uz jautājumu par kataloņu tiesībām uz savu valstiskumu ("Ja ir pavisam skaidra cilvēku vēlme un prasība pēc referenduma, ir absolūti vērts pievērst uzmanību šim jautājumam un pētīt iespējas, kā to risināt.") un varbūtību gūt starptautisku atzīšanu ("Atklāti sakot, tagad mums nav oficiālo nostāju par šiem jautājumiem, bet, ja ir likumīgs process, teorētiski runājot, kāpēc ne?"), izraisīja sprādzienam līdzīgu efektu publiskajā telpā, ziņu par to publicēja lielākās aģentūras, desmitiem tūkstošu kataloņu sociālajos tīklos pauda pateicību Latvijai par iedvesmošanu un lielisko ceļa norādi neatkarības iegūšanai.

Mūsu diplomāti, protams, pēc tam ilgi taisnojās, bet.... visu izlieto ūdeni nesasmelsi. Intervijā vilktās paralēles ar Latvijas neatkarības atgūšanu tajās pašās dienās guva arī praktisku izpausmi - pēc Baltijas ceļa parauga apmēram 1,6 miljoni Katalonijas iedzīvotāju izveidoja 400 kilometru garu rokās sadevušos cilvēku ķēdi, tā apliecinot vienoto nostāju reģiona neatkarības jautājumā.

Teiksiet, ka tā ir pagātne? Nē! Kataloņu uztverē tie ir ļoti būtiski pakāpieni ceļā uz rezultātu. Tos izmanto kā atsauces argumentācijā un arī propagandā. Kopā ar kataloņu neatkarības cīņu himnu - Mārtiņa Brauna Saule, Pērkons, Daugava, kas lokalizēta ar kataloņu dzejnieka Mikela Marti i Pola tekstu "Ara es l'hora". Tā ka, jo tuvāk nāks kataloņu referendums, jo biežāk tā sakarībā dzirdēs pieminam Latviju. Un tas būs tieši laikā, kad iecerēta jauno ES komisāru apstiprināšana. Zināmas vismaz dažas valstis, kam tas nepatiks. Nu, ko, Valdi, lai veicas!

Top komentāri

????
?
Un ko šis raksts mums pasaka? Ka 21.g.s. pasaule ir sapinusies savos melos un politkorektumā un ka sliktais tonis ir paust savu pārliecību, jo tad ir jāmaksā ar karjeru?? Nu un tad? Forši tomēr ir palikt CILVĒKAM!
dzimmijs13
d
Atļaušos izteikt ķecerīgu apgalvojumu - kataloņu neatkarības centieni tomēr daudz kārt nozīmīgāki ka viens birokratisks amats.
nēs zinam kā!
n
Nu ko veči - atriebsimies juropai par iznīcināto cukuru, zvejniecību, rūpniecību un visu pārējo!? Sagrāvām PSRS, sagrausim eiropu! Sāksim ar Spāniju - tiem karstākas asinis nekā skotiem, ar alu škaidītas. Pamodināsim Vēnēcijas apriņķi, tad sašķelsim Beļģiju, a pa to laiku moš skoti būs atžirguši no paģirām. Austrija varētu Itālijai atprasīt sev atņemto Tiroles daļu un gan jau ko vēl atradīsim.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rail Baltica kā šīs koalīcijas kapracis

Nenorimstošo runu par izmaiņām valdības koalīcijā fonā nepietiekama uzmanība pievērsta Rail Baltica parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) konstrukcijai, kurā skaidri nolasās gan valdības koalīc...

ASV demokrātu nominācija

Pēc 27. jūnijā ASV notikušajām prezidenta amata kandidātu, republikāņa Donalda Trampa un pašreizējā prezidenta demokrāta Džo Baidena, televīzijas debatēm ASV nerimstas kaislības ap jautājumu, ka de...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē