Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris
"Tā īsti uztvert par autoritāti, par valsts vadītāju un savas dzīves noteicēju cilvēku, kas ne ar ko īpaši no tevis neatšķiras, tas laikam ilgtermiņā nav sevi īsti attaisnojis"

Stendzenieks: Bandas vadonis ar lielāko ķieģeli rokā nav politisks līderis

"Līderis ir tas, kas var vienā mirklī savākt tautu, likt kaut ko darīt, kaut ko nedarīt, iestāties par kaut ko vai iestāties pret, pat ja tas ir nepopulārs lēmums. Cilvēks ar vāju līderismu faktiski orientējas uz īstermiņa rezultātu," intervijā par līderu lomu politikā Romānam Meļņikam norāda reklāmas jomas speciālists Ēriks Stendzenieks.

Fragments no intervijas:

Par personālijām runājot – reaģējot uz to, ka politikā pēdējā laikā pārsvarā ir pelēcības, cilvēki labprāt aizraujas ar tiem, kas ir atraktīvi. To parāda ne tikai vēlēšanas ASV un citur, bet arī politiķu reitingi Latvijā. Ko tad īsti sagaidām no politikas – kādu reālu produktu, kas ietekmē mūsu dzīvi, vai vien izklaidi?

Tas ir cikliski. Krišjānis Kariņš pirms gadiem trim vai četriem, laikam piespēlēdams Valdim Dombrovskim uz Eiroparlamenta vēlēšanām, ārkārtīgi precīzi un skaļi deklarēja, ka līderu laiks Eiropā un pasaules politikā ir beidzies, ir sācies komisiju, komiteju, darba grupu, kolektīvās atbildības laiks. Izskatās, ka tas aisbergs tomēr griežas ar kājām gaisā. Tā īsti uztvert par autoritāti, par valsts vadītāju un savas dzīves noteicēju cilvēku, kas ne ar ko īpaši no tevis neatšķiras – ne ar izglītību, ne talantu, ne drosmi nākt klajā ar nepopulāriem lēmumiem –, tas laikam ilgtermiņā nav sevi īsti attaisnojis. Līderis ir tas, kas var vienā mirklī savākt tautu, likt kaut ko darīt, kaut ko nedarīt, iestāties par kaut ko vai iestāties pret, pat ja tas ir nepopulārs lēmums. Cilvēks ar vāju līderismu faktiski orientējas uz īstermiņa rezultātu – viņam svarīgi, kāda būs reakcija pēc viņa pēdējā paziņojuma televīzijā, viņš no rīta taisa avīzes vaļā un skatās, kādas ir sekas vakar teiktajam. Normālam līderim būtu jāskatās uz sekām pēc gadiem pieciem, arī to laiku, kad viņš varbūt vairs nebūs politikā.

Nākot apjausmai, ka atkal pieprasītas spilgtas personības, līderi, partijas sāks skatīties pēc aktieriem, ko likt sarakstu priekšgalā?

Atsevišķi mušas un atsevišķi kotletes!... Ka kāds ir mūziķis vai aktieris, tas vēl nenozīmē, ka līderis. No līdera tomēr sagaida politisku pieredzi, izglītību, spēju saredzēt kopējo ainu vienlīdz nacionālā un globālā mērogā. Faktiski labam līderim jau pirms krietna laika vajadzēja zvanīt Eiropas trauksmes zvanus un tagad varbūt sēdēt pie viena galda ar zviedriem, norvēģiem, somiem un spriest, ko darīt tālāk, kas būs tālāk pēc Eiropas Savienības, kur mums izdevīgi būt, varbūt būs Ziemeļvalstu savienība. Tādu cilvēku ir ļoti maz.

Es esmu bijis uz pāris eksprezidentes semināriem, kur viņa beidzot var runāt to, ko viņa domā, viņai nav jārunā kā prezidentei – gan par Brexit, gan gaidāmajām vēlēšanām Francijā un Vācijā, gan par to, kas varētu sekot. Bet vienkārši viens āksts, kurš iznāk pie mikrofona un apvaino gados par sevi vecāku cilvēku... tā ir šaura margināļu grupiņa, kura pie mazākās izdevības, pie mazākām likumu izmaiņām, kas viņiem dod pilnvaras, gatavi dedzināt muižiņas, iet uz dažādām citām atrakcijām, bet tas vēl nenozīmē būt līderiem. Bandas vadonis ar lielāko ķieģeli rokā nav politisks līderis.

Visu interviju ar Ēriku Stendzenieku lasiet laikraksta Diena otrdienas, 21.marta, numurā!

Top komentāri

Janis
J
Tu par Šleseru, Ērik? :)
rekur
r
Ja sabiedrībā nav līderu- tas ir risks tās eksistencei. R. Eiropā vairumā valstu līderu nav. Eiro-demokrātiskā politiskā sistēma nepieļauj līderu izvirzīšanos līdz politisku partiju vadībai un valsts vadībai. Visi tiek atsijāti vēl zemākos līmeņos un izmesti. Līderis ir Erdogans. Vai tas Turcijai ir labi vai slikti spriežiet paši. Arābu pasaulē bandīts ar lielāko ķieģeli ir līderis. Pie arābiem ir vardarbības kults. Boss ir tas, kurš var nogriezt galvas visiem oponentiem un izkārt tās pie pilsētas vārtiem. Viņu ciena.
atmina
a
Sis idiots, alaktigais, banditiskais kreins Stendzinieks ir lobejis LC, TO, JP, PLL zaglu bandu nonaksanu pie Latvijas valsts varas un tas nozime, ka vinam, ja Latvija butu taisniga tiesa, butu jakarajas uz vienam karatavam viena laukuma ar godmaniesiem, skelistiem, lesinskistiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē