Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
"Būtu gudri un labi, ja akcents nebūtu likts uz migrāciju no kādas vienas valsts, vienas tautības cilvēkiem"

Vadīta gudra imigrācija būtu lietderīga

"Gudra imigrācijas politika būtu vajadzīga, un tās pieņemšana būtu stimulējama," sarunā par sabiedrības negatīvo attieksmi pret darbaspēka ieplūšanu Latvijā Romānam Meļņikam stāsta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Fragments no intervijas:

Pirmdien aģentūra LETA publicēja ziņu par SKDS pētījumu, saskaņā ar kuru mūsu sabiedrībā nedaudz, bet joprojām pieaug negatīvā attieksme pret viesstrādniekiem. Tas ir pretrunā ar uzņēmēju satraukumu par strādājošo trūkumu un arī valsts institūciju un nu jau arī politiķu satraukumu par nodokļu maksātāju trūkumu, domājot arī par to, kur nākotnē ņemt naudu pensijām. Kā to vērtējat?

Šeit ir divi aspekti. Viens, ka vienkāršajiem cilvēkiem ir bailes par to, ka var parādīties liels skaits iebraucēju. Kaut, ja salīdzinām Rīgu ar citām Eiropas valstu pilsētām, pie mums ir maz cilvēku, kuri acīmredzami ir iebraucēji.

Ja neskaita tos, kas iebrauca Padomju Savienības laikā.

Jā. Un var saprast, ka cilvēku vairums vēlas stabilitāti šajā ziņā. Bet taisnība arī uzņēmēju pusē, kuriem, ņemot vērā demogrāfijas situācijas divas šķautnes – dzimstības un mirstības joprojām negatīvo bilanci un arī to, ka aizbraucēju ir vairāk nekā atbraucēju, – daudzās jomās trūkst atbilstošas kvalifikācijas darbinieku. Šāda situācija traucē gan uzņēmējiem, gan valstij pietiekami labā tempā attīstīties.

Viena lieta – mēs zinām, ka Latvijā lielos apjomos trūkst programmētāju – tā ir joma, kur vajadzīgas specifiskas zināšanas –, bet tajā pašā laikā trūkst arī vienkāršāku darbu darītāju. Mūsu organizācijā, piemēram, ir biedri, kuriem ir tekstilražotnes un kas darbiniekus ved ar autobusiem no Lietuvas un arī atpakaļ. Tāpat zinu uzņēmumus, kas nodarbojas ar pārvadājumiem un tālbraucēju automašīnu šoferus spiesti meklēt ārzemēs. Līdz ar to, no vienas puses, tiešām ir sabiedrības nevēlēšanās redzēt citu tautību cilvēkus šeit uz vietas, bet, no otras puses, ir ekonomiskā likumsakarība – lai mēs attīstītos, augtu, darbaspēks vajadzīgs.

Ar ministrijām, politiķiem esat runājuši, kādā veidā to varētu risināt? Varbūt problēma ir komunikācijā – sabiedrība (arī bēgļu uzņemšanas kontekstā) ir sabijusies no iespējamas lielas masas iebraucēju, kas būtu slogs arī nodokļu maksātājiem, un cilvēki nav gatavi ieklausīties, ka bizness runā tikai par konkrētām specialitātēm?

Jā, protams, ka ar politiķiem par to runājam. Te vēl jāpiebilst, ka viens no vektoriem, kas palīdz risināt šo problēmu, ir saistīts ar to, ka Latvijas uzņēmumiem nepieciešams visu laiku kāpināt produktivitāti, tātad pēc iespējas modernizēties. Uzņēmumi to arī dara, jo uz to spiež gan demogrāfiskā situācija, gan vajadzība celt konkurētspēju starptautiskā mērogā. Bet jā, gudra imigrācijas politika būtu vajadzīga, un tās pieņemšana būtu stimulējama. Un arī tur ir vairāki aspekti. No vienas puses, būtu gudri un labi, ja akcents nebūtu likts uz migrāciju no kādas vienas valsts, vienas tautības cilvēkiem. No otras puses, svarīgi uz imigrāciju skatīties no nozaru attīstības viedokļa.
 

Top komentāri

sēdētājam
s
Nespēj tikt galā ar pirmo uzdevumu. Par kādu imigrāciju? Tavas zināšanas labi, ja apmierinošas. Skolnieki meklē darbu! Darba dēļ tūkstoši ir emigrācijā. Tūkstoši padara darbu te un nesaņem atalgojumu.
cenzoram lēkme
c
Negatīva attieksme pret viesstrādniekiem vaīīī vaīīī vaīīī ko nu darīt vaīīī vaīīī vaīīī. Bet kāda ir attieksme pret pašmāju strādājošajiem? Še tev zobos minimālā un vēl 10 eiro pa virsu un, ja nepatīk, ej tirgojies vai vācies uz Rietumeiropu! Tad arī nebrīnieties, ka cilvēki balso ar kājām un ne jau pret valsti, bet pret jums, algu nemaksātāji! Ievedot viesstrādniekus, izmaiņas būs tikai uz slikto pusi! Tāpēc ka viesstrādnieki reaģēs ļoti negatīvi un jūs būsiet priecīgi, ja šī negatīvā reakcija būs vienkārši nevēlēšanās strādāt par ''minimālo algu'', tas ir, nabadzības pabalstu un mierīga aiziešana no darba vietas! Ielieciet galvā smadzenes un sāciet ar tām domāt un šī arī ir vienīgā gudrā politika, kas vajadzīga!
v
v
Šis ir atslēgas jautājums darba ņēmējam. Jo nekāds "darbaspēka trūkums" ekonomikā vienkārši nevar eksistēt. Tās ir lobistu izdomātas stulbības. "Trūkt" var tikai darbaspēks pie piedāvātās (vergu) algas. Un ja kaut viena partija šādu muldēšanu atbalsta - iegaumējiet, ka tā atbalsta arī zemas algas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē