Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kurš atbildēs: Vērtīgs katrs cilvēks

Stāsts par nesen mūžībā aizgājušo britu zinātnieku Stīvenu Hokingu, kurš, spītējot smagai slimībai, kas laika gaitā bija viņu pilnībā paralizējusi, aizvadījis ārkārtīgi ražīgu darba mūžu un bijis pasaulē atzīts gan ar saviem zinātniskajiem pētījumiem, gan ieguldījumu zinātnes popularizēšanā, mudināja pievērst uzmanību tam, kā Latvijā dzīvo cilvēki ar līdzīgu diagnozi. Trešdien Dienā publicētās intervijas ar ārsti un šo slimnieku intereses pārstāvošās nevalstiskās organizācijas vadītāju atklāja baisu ainu. Izrādās, valsts nav spējīga parūpēties pat par pavisam nelielu cilvēku skaitu – 25 līdz 30 personām –, kas, būdami bez attiecīga tehniskā aprīkojuma, dzīvi beidz vienkārši bada nāvē vai nosmokot.

Stīvens Hokings ar savu slimību sadzīvoja vairāk nekā pusgadsimtu, mūsu valstī cilvēki ar šādu diagnozi iztur divus trīs gadus. Protams, dzīves ilgums ļoti lielā mērā ir atkarīgs no katra cilvēka organisma īpatnībām, viņa spējas psiholoģiski savākties (slimības īpatnība ir tāda, ka muskuļi pakāpeniski pārstāj funkcionēt, bet prāta spējas saglabājas līdz pat pēdējam brīdim), tomēr šajā gadījumā ļoti no svara ir gan medikamentu, gan tehnisko palīglīdzekļu pieejamība. Vai nepieejamība, kam spilgts apliecinājums – nepieciešamība pirmās grupas invalīdiem pašiem ik mēnesi piemaksāt par zālēm vairāk nekā simt eiro.
 

Atbild Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško

Šobrīd vērojama principiāla valdības attieksmes maiņa pret veselības nozari, to uzskatāmi parāda vēsturiski lielākais finansējuma palielinājums – papildu teju 200 miljoni eiro. Tas ļauj risināt jautājumus, kas būtiski ietekmē veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti. Reto slimību (RS) jomā šogad tiks īstenotas aktivitātes, kas ļaus uzlabot agrīno un savlaicīgo diagnostiku, ģenētisko izmeklējumu pieejamības nodrošināšanu ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem pie atbilstošām indikācijām, ārstēšanu, uzlabojot medikamentu pieejamību pieaugušajiem pacientiem, kā arī veicinot informācijas apriti, kas būtiska pacienta ārstēšanas procesā.

RS pacientu ārstniecības koordinācijai Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ir izveidots Reto slimību kabinets ar atbalsta vienībām Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. 
Šajā kabinetā tiks nodrošināts ārstu konsīlija darbs, lemjot par pacientu ārstniecības procesu, tostarp papildu izmeklējumu nepieciešamību, tādu medikamentu nozīmēšanu (gan bērniem, gan pieaugušajiem), kas ir ārpus valsts apmaksātās zāļu kompensācijas sistēmas, kā arī vietējo un starptautisko ekspertu piesaisti nepieciešamības gadījumā. 
RS kabinetā būs pieejami pediatri, internisti, uztura speciālisti, psihologi ar pieredzi reto slimību jomā.

Top komentāri

Dina
D
ha, ha, h a..sis pretiga Latvijas kretinu liekuliba...vertigs katris cilveks? Par kadu vertibu konkreti vemstas si raksta autors, ja Latvija darba cilveki, pensionari dzivo nabadziba, pazemojuma (sanemot neicigas pensijas, algas 70-400 eiro/menesi), nerunajot jau par kropliem, nespejniekiem??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē