Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NA politiķis: No AS jādzird precīzāks pamatojums vēl viena sadarbības memoranda veidošanai

Būtu jāuzklausa precīzāks "Apvienotā saraksta" (AS) pamatojums vēl viena sadarbības memoranda veidošanai, komentējot AS piedāvājumu potenciālās koalīcijas partijām - Nacionālajai apvienībai (NA) un "Jaunajai vienotībai" (JV) - parakstīt "memorandu 2", aģentūrai LETA pauda NA frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Vērtējot AS piedāvājumu par vēl viena memoranda izveidi, politiķis ironizēja: "Tad jau mēs beigās varbūt tiksim līdz trim memorandiem - katra partija būs piedāvājusi savu memorandu."

Pēc Dombravas teiktā, trešdien, 16.novembrī, un ceturtdien, 17.novembrī, topošās koalīcijas partijas ir ieplānojušas sarunas par valdības deklarācijas sadaļām. NA politiķis atzīmēja, ka rodas jautājums, kādi būs tie punkti, kas būs īpaši jāatrunā otrajā memorandā, proti, tie, kuri būs palikuši ārpus jau parakstītā sadarbības memoranda un valdības deklarācijas, kuras sagatavi potenciālie partneri plāno uzrakstīt šonedēļ.

Līdz vakardienas Latvijas Televīzijas intervijai ar AS parlamentārieti Andri Kulbergu, kurā viņš pauda, ka vienošanās par atbildības jomu sadali topošajā valdībā vēl nav panākta, NA pārstāvjiem esot bijusi izpratne, ka "lielajās līnijās" parteri par atbildības jautājumiem ir vienojušies, atzīmēja Dombrava. Attiecīgi darbu pie valdības deklarācijas partijas esot iesākušas jau aizvadītajā nedēļā. NA politiķis pauda cerību, ka, saliekot kopā valdības deklarācijas redakcijas, atrisināsies arī virkne jautājumu, kurus AS pārstāvji ir izvirzījuši kā būtiskas problēmas.

Parlamentārietis sacīja, ka kļūda ir pieļauta, ne visām partijām no pirmās dienas esot atklātām par saviem mērķiem nākamās valdības laikā. "Vairāk ir runāts "caur puķēm", kas ir aizkavējis visu procesu," sacīja Dombrava. Aicināts iezīmēt kādu piemēru, politiķis atteicās to darīt.

NA pārstāvis norādīja, ka visiem trim politiskajiem spēkiem ir pieredzējuši politiķi, kam vajadzētu spēt dažu nedēļu vai mēneša laikā vienoties par Ministru kabineta sastāvu un valdības deklarāciju. Pašlaik process ir "iestiepies" pārāk ilgi, uzskata Dombrava.

Vienlaikus politiķis apgalvoja, ka esošais potenciālās koalīcijas modelis ir optimālākais - "ir jāiet uz priekšu, lai tas sāktu darbu", sacīja deputāts.

Kā ziņots, partiju apvienība "Apvienotais saraksts" (AS) piedāvās potenciālās koalīcijas partijām - Nacionālajai apvienībai (NA) un partiju apvienībai "Jaunā vienotība" parakstīt vēl vienu memorandu, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu žurnālistiem sacīja viens no AS dibinātājiem, uzņēmējs un arhitekts Uldis Pīlēns.

Viņš norādīja, ka šo dokumentu varētu nosaukt par "memorandu 2" un tajā būtu jāatspoguļo nākamās koalīcijas uzdevumus turpmākajiem gadiem un finansiālo ietvaru. Tas, pēc Pīlēna paustā, varētu palīdzēt ātrāk virzīties uz priekšu ar valdības izveidi.

Pīlēna ieskatā, no sākuma ir jāizveido dokuments ar uzdevumiem koalīcijai un finansiālo ietvaru, tad varētu tapt valdības deklarācija un tikai tad varētu runāt par atbildības sfēru sadalījumu saskaņā ar JV līdera Krišjāņa Kariņa piedāvājumu, ja AS gūs pārliecību, ka koalīcija spēs izpildīt savus uzdevumus.

Tāpat ziņots, ka AS politiķis Andris Kulbergs pirmdienas vakarā intervijā Latvijas Televīzijā pauda, ka vienošanās par atbildības jomu sadali topošajā valdībā vēl nav panākta, lai gan Kariņš un Levits pēc tikšanās paziņoja, ka pēdējās dienās panākts ievērojams progress attiecībā uz jaunās koalīcijas darba virzieniem un vienošanās par atbildības jomu sadali.

Kariņš iepriekš klāstīja, ka papildus pie NA pārraudzītās Aizsardzības ministrijas tiks izveidots ministra biedra postenis, ko ieņemtu AS pārstāvis. Konkrēti ministra biedra uzdevumi un to apjoms tikšot laika gaitā precizēts - visticamāk, tie būs saistīti ar to, kā militāra apdraudējuma gadījumā plaša sabiedrība tiek iesaistīta militāri civilajā aizsardzībā, skaidroja JV politiķis.

Otra vienošanās paredzot, ka vides bloks pamatā paliks Reģionālās attīstības un digitālo lietu ministrijā (līdz šim - VARAM), pastāstīja Kariņš. Savukārt Klimata departaments pāries uz jauno Klimata un enerģētikas ministriju. Starp partijām vēl būs diskusijas, kuri departamenti tai būtu jāpārņem, lai jaunā ministrija varētu pilnvērtīgi strādāt.

Saskaņā ar Kariņa priekšlikumu topošajā valdībā JV ieņems septiņus amatus - Ministru prezidenta, finanšu, ārlietu, izglītības un zinātnes, tieslietu, klimata un enerģētikas, kā arī labklājības ministra amatus.

AS pienāksies jau pašlaik ieņemamais Saeimas priekšsēdētāja amats un vēl četri amati valdībā - iekšlietu, zemkopības, veselības, kā arī reģionālās attīstības un digitalizācijas lietu ministra amati. Savukārt NA būs četri ministru posteņi - aizsardzības, kultūras, satiksmes un ekonomikas.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē