Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Perevoščikovs: Mutāciju ceļā pielāgojoties, Covid-19 vīruss pakāpeniski mainīsies

Mutāciju ceļā pielāgojoties, Covid-19 slimību izraisošais vīruss pakāpeniski mainīsies, aģentūrai LETA sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Patlaban Latvijā 99% gadījumu dominē omikrona paveids BA.5. Pēc Perevoščikova paustā, kopējā saslimstība ar Covid-19 ir augsta - 13% paraugu ir pozitīvi -, taču tuvāko četru nedēļu laikā pieaugums nav gaidāms. Vienlaikus pagaidām ir neskaidrs, vai būs gaidāms saslimstības ar Covid-19 samazinājums vai tomēr situācija saglabāsies stabila.

Perevoščikovs norādīja, ka joprojām ir novērojama omikrona mutācija, veidojot arvien jaunus apakštipus, un, visticamāk, BA.5. nebūs pēdējais tā apakštips.

"Atsevišķās valstīs mēs redzam jauno omikrona apakšveidu - BQ1, kurš izplatās intensīvāk nekā BA.5. Tiek prognozēts, ka gada beigās tas dažās valstīs varētu būt dominējošais, taču prognozes nav 100%. Mēs turpinām sekot situācijai, un pagaidām Latvijā šim apakštipam bijuši sporādiski gadījumi," skaidroja Perevoščikovs.

Viņš piebilda, ka apakštipam BQ1 līdz šim nav novērota smagāka slimības gaita par pašlaik izplatītākajiem vīrusa paveidiem, taču epidemioloģiski gan tas varētu būt labāk pielāgojies cilvēka imunitātei. Perevoščikovs ir pārliecināts, ka Covid-19 izraisošais vīruss pakāpeniski mainīsies, mutāciju ceļā pielāgojoties un nekur nepazūdot, tāpēc viņš aicina cilvēkus vakcinēties.

"Mēs redzam, ka vakcinētie cilvēki ir labi pasargāti pret smagām, sevišķi smagām Covid-19 slimības formām. Tie cilvēki, kuri vakcinējušies sen, slimo biežāk, taču vidēji reti novērojama smaga saslimstība. Savukārt tie, kas vakcinējušies pēdējā pusgada laikā, saņēmuši balstvakcināciju vai pabeiguši vakcinācijas kursu, ir labāk aizsargāti pret inficēšanos un nāves gadījumiem," viņš norādīja.

Pēc viņa paustā, vakcinētie cilvēki ir 3,4 reizes labāk pasargāti no inficēšanās ar Covid-19 un 9,9 reizes retāk tiek stacionēti slimnīcās. Tāpat šo cilvēku vidū 14,1 reizi mazāk nekā nevakcinēto vidū saslimšana ar Covid-19 beidzas letāli.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē