Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Perevoščikovs: Salīdzinot Covid-19 izplatību ar vairākumu Eiropas valstu, Latvijai iet krietni labāk

Ņemot vērā Latvijas apdzīvotības blīvumu un savlaicīgi ieviestos drošības pasākumus, Latvijas situācija koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības ierobežošanā uz vairuma Eiropas valstu fona ir krietni labāka, trešdien Latvijas Radio pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Pēc viņa teiktā, galvenais faktors, kas pamato minēto apgalvojumu, ir tas, ka Covid-19 epidēmija Latvijā vēl ir sākotnējā fāzē, turklāt tiek ievēroti stingri karantīnas pasākumi. Pateicoties šiem ierobežojumiem, arī gripa un citas elpceļu slimības nevar izplatīties tik pat plaši kā citās sezonās, skaidroja SPKC eksperts.

Šodienas apkopojums, kurā apmēram desmit Eiropas valstis bija sniegušas informāciju par veikto testu skaitu, liecina, ka attiecībā pret kopējo iedzīvotāju daudzumu Latviju nedaudz apsteidz Vācija, Igaunija un Islande. "Testu skaita ziņā mums ir diezgan laba aptvere," uzsvēra Perevoščikovs.

Viņš skaidroja, ka, balstoties uz informāciju par veiktajiem testiem un apzinoties, ka Latvijā atrodas tā saucamajā otrajā epidēmijas posmā, kad jau ir sākusies nekontrolēta vīrusa izplatība, var redzēt ļoti daudz vieglu saslimšanas gadījumu. Lai gan trīs inficētie patlaban ir smagā stāvoklī, joprojām nav tā, ka slimnīcas ir pārpildītas ar Covid-19 pacientiem, pauda SPKC eksperts.

"Tas liecina, ka slimības izplatība ir mērena, bet, salīdzinot ar vairākumu Eiropas valstu, mums ir krietni labāk," skaidroja Perevoščikovs.

Tāpat epidemiologi ir veikuši tā saucamās standarta prognozes un modelēšanu, kurā ņem vērā populācijas blīvumu, kas Latvijas gadījumā ir priekšrocība, un to, vai drošības pasākumi tika sākti savlaicīgi. Šīs prognozes ir veiktas attiecībā uz pirmajiem trīs epidēmijas posmiem, un pieejamais gultu skaits ir pielāgots šiem daudzumiem, klāstīja Perevoščikovs.

Vaicāts par ielu dezinfekcijas efektīgumu, SPKC eksperts skaidroja, ka tā izskatās iespaidīgi, bet šiem pasākumiem ir jābūt saprātīgiem. Pēc viņa teiktā, "cilvēki neinficējas no trotuāra vai kokiem," tāpēc dezinfekcija ir nepieciešama tikai uz tām virsmām, kurām ļaudis pieskaras, klāstīja Perevoščikovs, norādot, ka "pret jebkuru virsmu, kurai mēs pieskaramies sabiedrībā, vajadzētu attiekties kā pret potenciāli inficētu".

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 48 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 446 cilvēki.

Top komentāri

prokurors Vioriks
p
trešdienis i mazais piekdienis, jēgermeisters jau ļedņikā atdziest blakus lucīšiem labs suka ble
VVZ
V
Pirmkārt- nesaki "hop!", kamēr neesi pārlēcis! Lavīna turpina ripot. Otrkārt, redzot inficēto skaitu uz miljonu polpulācijas, mūsu valsts izskatās visai bēdīgi.
solon
s
Labi, ja tā! Tomēr kopš pasaku stāstnieka, Valda Dombrovska "veiksmes" stāsta laikiem, nevienam no Valsts pārvaldes aparāta "atbildīgajām" amatpersonām neticu nu pavisam nemaz nemaz!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē