Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rinkēvičs: ES jāturpina uzlabot noturība un rīcībspēja krīzes situācijās

Eiropas Savienībai (ES) ir jāturpina uzlabot sava noturība un rīcībspēja krīzes situācijās, kā arī jāturpina attīstīt civilās un militārās spējas, darba vizītē Francijā uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), otrdien Francijā viņš tikās ar Francijas Eiropas lietu un ārlietu ministru Žanu Īvu Ledriānu, Lietuvas ārlietu ministru Gabrieļusu Landsberģisu un Igaunijas ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku Eiropas lietās Mārtu Volmeru. 

Baltijas valstu un Francijas ārlietu ministru "3+1" formāta tradīcijas izveide ir simbolisks notikums par godu Latvijas starptautiskās atzīšanas de iure un diplomātisko attiecību 100.gadskārtai un ir spēcīgs vēstījums par valstu stratēģisko partnerību, atzīmēja ministrijā. Baltijas valstu un Francijas ārlietu ministru formātā sarunas notika pirmo reizi.

Pēc ĀM paustā, amatpersonas izteikušas gandarījumu par teicamajām Baltijas valstu un Francijas attiecībām, apņēmību turpināt aktīvo politisko dialogu, kā arī vēlmi stiprināt sadarbību ES jautājumos un partnerību drošībā. Baltijas valstis un Francija vēlas stiprāku un vienotāku ES ar tās pieaugošu lomu pasaulē, uzsvēra ministrijā.

Tikšanās laikā tika runāts par ES koordināciju cīņā ar Covid-19 pandēmiju un vakcinācijas stratēģiju jautājumiem, kā arī Ekonomikas atjaunošanas plāniem. Rinkēvičs pauda nostāju, ka Nacionālo plānu izstrādē svarīgs ciešs dialogs ar Eiropas Komisiju. Kopīgā dialogā nepieciešams atrast optimālu līdzsvaru starp ieguldījumiem ilgtermiņa reformās un steidzami nepieciešamām investīcijām ekonomikas atveseļošana, akcentēja ministrs.

Tāpat amatpersonas apmainījās ar viedokļiem par drošības un aizsardzības politikas jautājumiem, Transatlantiskajām attiecībām, attiecībām ar Krieviju, Ķīnu, aktualitātēm Āfrikā un Tuvajos Austrumos. Īpaša uzmanība tika pievērsta cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā, kas saistīti ar opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija arestu un nesamērīga spēka pielietošanu pret demonstrantiem, situācijai Baltkrievijā un Kalnu Karabahā.

ĀM akcentē, ka Baltijas valstis un Francija turpinās ciešu sadarbību Eiropas un transatlantiskās drošības labā, kā arī starptautiskā miera un drošības veicināšanā. Rinkēvičs pateicās Francijai par aktīvo dalību kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumos Baltijas reģionā.

Rinkēvičs vizītes laikā tikās arī ar OECD ģenerālsekretāru OECD Anhelu Guriju, pateicoties viņam par personisko ieguldījumu un atbalstu Latvijai - gan iestāšanās procesā, gan sadarbībā ar OECD jau dalībvalsts statusā. Šogad tiek atzīmēta OECD 60.gadadiena, savukārt Latvijai šogad aprit pieci gadi kā OECD dalībvalstij.

Savukārt, tiekoties ar UNESCO ģenerāldirektori Odriju Azulē, ārlietu ministrs novērtēja ciešo sadarbību starp Latviju un UNESCO 30 gadu laikā, kopš Latvija kļuva par organizācijas dalībvalsti. Tikšanās laikā tika pārrunāts Latvijas ieguldījums mediju un informācijas pratības, mediju brīvības aizsardzības, dezinformācijas apkarošanas jomās, kā arī aktuālās UNESCO iniciatīvas zinātnes un kultūras jomās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē