Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Polijas premjers: Uz Eiropu dosies miljoniem migrantu, ja robežas kontrole būs vārga

Uz Eiropu dosies miljoniem migrantu, ja robežas kontrole būs vārga, intervijā Vācijas laikrakstam "Bild" brīdināja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

 

"Ja mēs tagad nespējam apturēt tūkstošus imigrantu, drīz tie būs simti tūkstoši, miljoni, kas doses uz Eiropu," Moraveckis sacīja "Bild".

"Ja mēs apņēmīgi neaizstāvēsim un neaizsargāsim mūsu robežas Eiropā, tie būs simti miljoni no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem, kas mēģinās doties uz Eiropu, īpaši uz Vāciju," viņš brīdināja.

Izsakoties par situāciju uz Polijas robežas ar Baltkrieviju, kur šobrīd Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko pret Eiropas Savienību (ES) izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros tūkstošiem migrantu mēģina nelegāli iekļūt kādā no bloka valstīm, premjers raksturoja to kā stabilu ar pieaugošu risku.

"Baltkrievijas spēki provocē vairāk un tiešāk. Es ceru, ka viņi šajā procesā nespers vienu soli par tālu," viņš piebilda. "Jo mēs, poļi, esam apņēmušies aizsargāt mūsu robežu ar visiem līdzekļiem. Eiropas un arī NATO austrumu robežu."

Premjers apliecināja, ka ir gandarīts par atbalstu no Vācijas un citām NATO valstīm. Tagad varētu sekot kopīga Polijas, Lietuvas un Latvijas deklarācija.

"Nākamais solis varētu būt NATO līguma 4.panta aktivizēšana, kas oficiāli apliecina teritorijas pārkāpumu," viņš sacīja. Šis pants paredz konsultācijas sabiedroto starpā, bet vēl ne militāru atbalstu.

Šobrīd nav zināms, ko Baltkrievija un Krievija plāno, atzina Moraveckis.

"Ir iespējams, ka šī krīze uz robežas ir iecerēta, tikai lai novērstu uzmanību no jauniem militāriem uzbrukumiem, ko [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins plāno Ukrainā," viņš sacīja.

Baltkrievijas diktatora Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē