Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zelenskis: Pretuzbrukumā netika sasniegts vēlamais, tomēr Ukraina nepadodas

Ilgi gaidītais Ukrainas spēku pretuzbrukums vasarā un rudenī nesniedza gaidīto izrāvienu karā pret iebrucējiem, atzinis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, tomēr viņš uzsvēra, ka Ukraina nepadodas un tai nepieciešama palīdzība, lai palielinātu vietējo ieroču ražošanu.

"Redziet, mēs neatkāpjamies, esmu apmierināts. Mēs cīnāmies ar otro [spēcīgāko] armiju pasaulē, es esmu apmierināts. Mēs zaudējam cilvēkus, es neesmu apmierināts. Mēs nesaņemam visus ieročus, ko gribējām, es nevaru būt apmierināts, bet es arī nevaru pārāk sūdzēties," Zelenskis klāstīja intervijā ziņu aģentūrai AP.

"Mēs vēlējāmies ātrākus rezultātus. No tāda viedokļa raugoties, diemžēl vēlamos rezultātus neesam sasnieguši. Un tas ir fakts," atzina Ukrainas prezidents.

Viņš paskaidroja, ka Ukrainai pietrūkst spēku, lai ātrāk sasniegtu vēlamo, tomēr viņš uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka ukraiņi nolaiž rokas un viņiem vajadzētu padoties. "Mēs esam pārliecināti par to, ko darām. Mēs cīnāmies par to, kas pieder mums," sacīja Zelenskis.

Ukrainas prezidents atzina, ka viņa valsts nav saņēmusi no sabiedrotajiem visu nepieciešamo bruņojumu, bet ierobežotais karavīru skaits nav ļāvis ātri virzīties uz priekšu.

Vienlaikus viņš arī teica, ka dažu pēdējo mēnešu laikā ir sasniegti atsevišķi pozitīvi rezultāti.

Zelenskis sacīja, ka Ukrainai izdevies panākt pakāpeniskus teritoriālos ieguvumus pret labāk bruņotu un nostiprinātu ienaidnieku.

Turklāt Krievijas Melnās jūras flotes spēki tika samazināti pēc Ukrainas uzbrukumiem, kas pārrāva pretgaisa aizsardzības sistēmu un skāra okupantu štābu Krimā.

Pagaidu labības koridors, ko Kijiva izveidoja pēc Krievijas izstāšanās no kara laika vienošanās, lai nodrošinātu drošu eksportu, joprojām darbojas, piebilda Ukrainas prezidents.

Tomēr Zelenskis nepievēršoties pagātnei, bet koncentrējas uz nākamo posmu - vietējās ieroču ražošanas palielināšanu.

Tam tiek atvēlēta ievērojama daļa Ukrainas budžeta, taču pašreizējie rezultāti nebūt nav pietiekami, lai pavērstu kara gaitu, paskaidroja prezidents.

Zelenskis pauda cerību, ka Rietumu sabiedrotie, īpaši ASV, piedāvās izdevīgus aizdevumus un līgumus, lai sasniegtu šo mērķi.

"Tā ir izeja," sacīja Zelenskis, piebilstot, ka nekas tik ļoti nebiedē Krieviju kā militāri pašpietiekama Ukraina.

Aģentūra AP norāda, ka pašreizējā pretuzbrukuma īstenošana ir atbalstīta ar desmitiem miljardu eiro vērtu Rietumu militāro palīdzību un smagajiem ieročiem.

Ukrainas Bruņoto spēku komandieris Valērijs Zalužnijs iepriekš paziņoja, ka karš pret Ukrainu pāriet pozīciju cīņu posmā ar statiskām un novājinošām kaujām. Viņaprāt, uzvarai ir nepieciešamas augstās tehnoloģijas. Viņš brīdināja, ka bez jaunu tehnoloģiju un spēcīga tehnoloģiskā lēciena kombinācijas Ukrainai draud ieildzis tranšeju karš.

Kādu laiku Ukraina ieguva zināmas priekšrocības dronu dēļ, bet arī Krievija palielinājusi to ražošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē