Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Portrets

Talants no ārzemēm © DIENA

Latvijas sportā nav trūcis gadījumu, kad nacionālajās izlasēs ielauzušies latviešu izcelsmes atlēti, taču pārsvarā gadījumu ātri vien pačibējuši no horizonta. Svaigas vēsmas iepūtušas arī futbolā, kur ambiciozi sevi pieteicis Londonā dzimušais Deivids Titovs. Šobrīd jaunietis Īrijā sper pirmos soļus pieaugušo futbolā, taču uzstādījis mērķi jau drīzumā atgriezties Anglijā un cīnīties par iespēju spēlēt mūsu nacionālās izlases galvenā trenera Daiņa Kazakeviča virsvadībā.

Ar pasaules labākajiem © DIENA

Paša muļķības dēļ nepilnu 20 gadu vecumā gūstot dzīvi izmainošu traumu, Kārlim Podniekam rokas nenolaidās, un viņš dzīvo ar domu – ja pats iekūlies, pats arī tiec ārā no problēmām. Šobrīd Kārlis spēlē pasaules spēcīgākajā ratiņbasketbola klubā, kura rindās divu sezonu laikā zaudējumus nav piedzīvojis, un aicina ikvienu atrast kaut ko tādu, kas dzīvē aizrauj.

Latvijas hokeja taisnā ceļa gājējs. Haralds Vasiļjevs © DIENA

Haralds Vasiļjevs Latvijas hokeja līdzjutējiem visspilgtāk palicis atmiņā ar 2000. gada pasaules čempionātā izcīnīto uzvaru pār Krievijas izlasi, tomēr tas nav vienīgais spilgtais nospiedums, ko viņš atstājis. Apveltīts ar spēcīgu raksturu, Vasiļjevs nebija pats diplomātiskākais treneris un ceļu negrieza nevienam, pat Latvijas hokeja augstākajiem vadītājiem ne. Raksturs Vasiļjevam mēdza atspēlēties, tomēr pašpārliecināto treneri primāri interesēja rezultāts laukumā, kas dažādām metodēm arī tika panākts.

Ja spēj, dari © DIENA

Viņa stāsti dažbrīd šķiet tik neticami, ka prātā nāk salīdzinājums ar Minhauzenu, bet deviņdesmitajos gados Aigars Strauss, pateicoties viņa entuziasmam, aktivitātei un arī nekaunībai, pat tika nosaukts par otru pazīstamāko cilvēku valstī aiz Ministru prezidenta. 20 gadus pavadot ārpus sporta, Strauss atgriezies kā Latvijas Triatlona federācijas prezidents, un, ja apstākļi ļaus, 16. augustā Mežaparkā ar Rīgas triatlonu sāksies šī gada starptautisko sacensību sezona Eiropā.

Čempiona treneris © DIENA

Visvairāk titulētais Latvijas paraolimpietis Aigars Apinis visu savu karjeru trenējies pie Alda Šūpulnieka, kurš kā sportists, treneris un arī funkcionārs bijis deviņās paraolimpiskajās spēlēs. Intervijā Sporta Avīzei Šūpulnieks atceras interesantākos brīžus karjerā un atklāj dažādas aizraujošas nianses no paraolimpiskā sporta aizkulisēm.

Uzbrucējs no dižģimenes. Saruna ar hokejistu Mārtiņu Dzierkalu © DIENA

Mārtiņš Dzierkals ir līdz šim pēdējais latviešu hokejists, kurš Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā izvēlēts kādā no pirmajām trim kārtām – 2015. gadā viņu ar kopējo 68. numuru aizrunāja Toronto Maple Leafs. Un tas nebija nekāds brīnums, jo junioru gados jaunais uzbrucējs rādīja lielisku sniegumu. Kaut pieaugušo vecumā viņam pagaidām vēl nav izdevies sevi pilnībā pierādīt, no deviņu bērnu ģimenes nākušais hokejists sarunā ar Sporta Avīzi pauž gatavību strādāt smagi un cer, ka atradīs klubu, kurā pavadīs lielāko daļu savas karjeras.

Dzimtā iekodēts sportiskais gēns. Latvijas rekordists 100 metru sprintā Ronalds Arājs © DIENA

Mans stāsts sportā ir beidzies, un tagad daru visu, lai maniem bērniem sākums būtu pēc iespējas labāks – saka Latvijas rekordists 100 metru skrējienā Ronalds Arājs. Ģimenes tradīcijas acīmredzot turpināsies. Vieglatlētikas celiņā ar panākumiem skrēja Ronalda vecāki, un skrien arī viņa bērni Annabella (8 gadi) un Ronalds Henrijs (4) nepārprotami parāda – gēniem ir spēks. Nepilnu gadu Arāju ģimene dzīvo Luksemburgā.

Hokejā rūdījumu guvusī lauvas sirds. Bokseris Ričards Bolotņiks © DIENA

Maira Brieža panākumi Latviju padarījuši par boksa pasaulē labi zināmu valsti, tomēr līdz šim aiz mūsu superzvaigznes muguras nebija redzami augsta līmeņa talanti, kuri varētu sekot viņam pa pēdām. Nu sevi skaļi pieteicis Ričards Bolotņiks, pērnā gada beigās Lielbritānijā ar uzvaru pār galveno favorītu debitējot turnīrā Golden Contract un sasniedzot pusfinālu. Viņš atrodas starp 25 labākajiem savas svara kategorijas bokseriem pasaulē, un sportista īpašumā pašlaik ir Pasaules boksa organizācijas (WBO) Eiropas čempiona josta.

Trasē tver sajūtu. Latvijas jaunais kamaniņu braucējs Gints Bērziņš © DIENA

Spēcīga vilkme uz kamaniņu sportu jau kopš mazotnes bijusi vienam no Latvijas perspektīvākajiem ziemas sporta veidu pārstāvjiem Gintam Bērziņam. Diviem Pasaules kausiem jaunatnes līmenī viņš janvārī pievienoja arī Jaunatnes olimpiādes zelta medaļu, turklāt Gints jau astoņpadsmit gadu vecumā nevairās izaicināt vecākos konkurentus junioru pasaules čempionātā un pat Latvijas pieaugušo meistarsacīkstēs. "Kad Gints noķer trases sajūtu, viņu apstādināt vairs nav iespējams," talantīgo audzēkni raksturo treneris Zintis Šaicāns.

Goda pilsonis © DIENA

Vieglatlēts Edgars Bergs piedalījies trijās paraolimpiskajās spēlēs, no tām atvedis četras godalgas un ticis atzīts par Saldus Goda pilsoni. "Saldū un pat Jelgavā uz ielas reti kurš nezina, kas es esmu," ar lepnumu saka atlēts, kurš pēdējos gados pārcietis divas muguras operācijas, tāpēc priecājas par Tokijas paraolimpisko spēļu pārcelšanu 12 mēnešus vēlāk.