Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Portrets

Pierādīt vienlīdzību. Saruna ar pasaules čempioni Zani Embrekti © DIENA(1)

Pagājušā gada beigās Latvijas ziņu portālu virsrakstos pēkšņi nokļuva samērā mazpazīstama peldētāja Zane Embrekte – nedzirdīgo pasaules čempionāta uzvarētāja –, kas saņēma pārliecinoši lielāko valsts prēmiju starp visām mūsu sportistēm, tieši tikpat lielu kā vīriem pasaules čempions skeletonā Martins Dukurs. Sporta Avīze devās iepazīties ar peldētāju, kura Latvijas čempionātā spēj konkurēt arī ar labākajiem dzirdīgajiem sportistiem.

Merzļikins bruģē ceļu pretī hokeja rokzvaigznes statusam © DIENA

Pagājušajā rudenī Elvis Merzļikins piedzīvoja negaidīti smagu debiju Nacionālajā hokeja līgā (NHL) un diemžēl saņēma ne tos labākos vārdus no mūsu sporta līdzjutējiem. Tomēr viņš atdzima kā fēnikss no pelniem un šobrīd bruģē ceļu pretī hokeja rokzvaigznes statusam.

Divi kāpieni, viena virsotne. Ceļš Everestā © DIENA

Pirms astoņiem gadiem divas Latvijas alpīnistes gandrīz vienlaicīgi kāpa Everestā, cenšoties kļūt par pirmajām sievietēm, kurām izdevies uznest sarkanbaltsarkano karogu 8848 metru augstumā. Lai gan abas kalnos kāpējas gāja vienā maršrutā pa Everesta dienvidaustrumu pusi un atradās turpat līdzās, viena par otras apņemšanos iekarot pasaules augstāko virsotni nemaz nenojauta. Abas alpīnistes Himalajos bija ieradušās bez lielas publicitātes divu dažādu ekspedīciju sastāvos. Latvijas karogu virs Everesta pacēla Olga Kotova, bet Kristīnes Kravcovas sapnis netika piepildīts, jo grupas vadītājs nolēma ekspedīciju pārtraukt.

Amerikāņu futbola čempions. Saruna ar Ralfu Rūsiņu © DIENA

Šobrīd pasaulē ir tikai divi aktīvi Latvijā dzimuši amerikāņu futbola spēlētāji, tomēr tas neliedz gūt panākumus. Ralfs Rūsiņš pērnā gada izskaņā ar savu Liberty University komandu triumfēja Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) Cure Bowl turnīrā un pēc gada varētu pretendēt uz vietu Nacionālajā Futbola līgā (NFL). Tomēr, ja tas neizdosies, carnikavietis plāno sekot ģimenes piemēram un kļūt par juristu.

Zirnekļcilvēks un dēļu pavēlnieki. Latvijas skeitbords un sporta kāpšana ceļā uz olimpiskajām spēlēm © DIENA

Tokijas olimpiskajās spēlēs, kā ierasts, vairāki sporta veidi piedzīvos savu debiju. Karatē Latvijai bija panākumi jau pirms iekļūšanas olimpiskajā apritē, bet daudz mazāk mūsu valstī pazīstams skeitbords un sporta kāpšana, kurus apskatīsim šoreiz. Lielu popularitāti un atpazīstamību pie mums šie sporta veidi pagaidām nav guvuši, bet to strauji var mainīt panākumi uz olimpisko spēļu skatuves. Apņēmības un mērķu sporta kāpējiem un skeiteriem netrūkst, bet cik tuvu viņi atrodas olimpiskajam sapnim?

Braukt prom vai palikt? Latvijas jauno futbolistu ceļš © DIENA(2)

Ceļš līdz profesionālajam futbolam spēlētājiem ir dažāds – viens prasmes slīpēs dzimtenē jau zināmā vidē, kamēr cits labāk dosies skoloties atzītā ārzemju kluba sistēmā. Abi virzieni var būt gan pareizi, gan nepareizi, bet ārvalstīs mums šobrīd ir vairāki futbolisti, kuri atrodas pasaulē pazīstamu klubu sistēmās. Cik reāli viņiem ir ielauzties to galvenajā komandā?

Vienās sacensībās ar Dzanardi. Saruna ar paraolimpisko riteņbraucēju Oskaru Gailišu © DIENA

Oskars Gailišs jaunības gados riteņbraukšanā kā līdzīgs ar līdzīgu spēkojās pret Arvi Piziku, Kasparu Ozeru un Daini Ozolu, tomēr neilgi pēc tam, kad Latvija atguva neatkarību, viņš pakāra velosipēdu uz nagliņas, kur tas nostāvēja gandrīz 15 gadu. Sportot Oskars atsāka pēc dzīvē notikušas nelaimes, kad ārsti bija draudējuši, ka viņš nekad vairs nestaigās bez palīgierīcēm. Tomēr sportists pierādīja pretējo un pašlaik gan pats trenē jaunos riteņbraucējus, gan arī piedalās parariteņbraukšanas sacensībās un cīnās par ceļazīmi uz paraolimpiskajām spēlēm.

Mirdzošā Norvēģijas futbola superzvaigzne © DIENA(2)

Ērlings Holanns 2019. gadā satricināja futbola pasauli. Vien 19 gadu vecais norvēģis paspējis kļūt par īstu vārtu mašīnu un tiek salīdzināts ar pašu Zlatanu Ibrahimoviču. Holanna valdīšana sākās maijā U20 pasaules čempionātā, kur viņš šokēja ar deviņu (!) vārtu meistarstiķi pret Hondurasu, bet rudenī 194 centimetrus slaidais uzbrucējs kļuva par varenu bombardieri Zalcburgas Red Bull sastāvā, 21 spēlē iesitot 28 vārtus. Pie viņa durvīm klauvē visi lielie futbola smagsvari, tomēr, neskatoties uz vilinošiem piedāvājumiem, jaunā spēlētāja sapnis ir uzvarēt Anglijas premjerlīgā ar Leeds United, kur savulaik spīdēja talanta tēvs Alfs Inge.

Kuģo ar Čempionu līgas uzvarētājiem. Saruna ar handbola izlases vārtsargu Artūru Kuģi © DIENA

Latvijas handbola izlases pamatvārtsargs Artūrs Kuģis ilgus gadus kūlās pa dažādiem zemāko līgu čempionātiem, tomēr pēc valstsvienības aizvešanas līdz Eiropas čempionāta finālturnīram pagājušajā vasarā viņa karjerā notika galvu reibinošs pavērsiens – vārtsargs kļuva par Daiņa Krištopāna komandas biedru Ziemeļmaķedonijas vienībā Skopjes Vardar, kas neilgi pirms tam bija triumfējusi Čempionu līgā. Tagad spēlētājam ir iespēja pirmoreiz karjerā pilnu sezonu strādāt ar vārtsargu treneri, kurš viņam spēli māca praktiski no jauna, tomēr latvietis ir apņēmības pilns pierādīt, ka šajā līmenī neatrodas nejauši.

Handbola aizrautais. Saruna ar vārtsargu Raiti Puriņu © DIENA

Janvārī jaunas lappuses Latvijas sporta vēsturē rakstīs mūsu valstī jau vairāk nekā sešdesmit gadu pazīstams sporta veids. Par spīti šai ievērojamai pieredzei, tikai 2020. gadā rokasbumbas spēles valstsvienība pirmo reizi vēsturē rādīs savu spēku kontinenta finālturnīrā. Līdzās visu laiku pazīstamākajiem handbola uzvārdiem – Grasim, Čebrikovam, Gulbim, Drēskam un Adamovičam – sevi nešaubīgi pieteicis mūsu laikabiedrs Krištopāns. Tomēr Čempionu līgas uzvarētājam un vienam no Eiropas labākajiem varenākajiem izlasē blakus būs arī vairāki amatieri. Viens no viņiem – valstsvienības vārtsargs Raitis Puriņš, kurš ikdienā ir mārketinga nodaļas vadītājs Latvijas jaunuzņēmumu veiksminieka Printful daudznacionālajā un strauji augošajā komandā.