Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Portrets

Papildspēks no ASV © DIENA

Esmu dzimis, audzis un šobrīd studēju ASV, bet ļoti mīlu volejbolu un Latviju, tāpēc šovasar ar prieku izmantoju iespēju debitēt Latvijas volejbola valstsvienībā. Darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai augustā cīņā ar Somijas un Austrijas izlasēm kvalificētos Eiropas čempionātam.

Trīs mīļas disciplīnas © DIENA

Šomēnes Mežaparkā gaidāmajā jubilejas, desmitajā, Rigas triatlonā galvenais favorīts savas vecuma grupas sacensībās būs Miks Meijers (15). Dažiem liekas, ka apvienot trīs disciplīnas - peldēšanu, riteņbraukšanu un skriešanu - ir sarežģīti, jaunais sportists uzskata, ka tieši šādi vieglāk gūt motivāciju treniņiem, jo allaž iespējams atrast, pie kā piestrādāt, un, ja konkrētajā brīdī kādu sporta veidu negribas pildīt, var pievērsties citam. Vairāk stāsta viņš pats!

Garais dimants © DIENA

Kaut arī pēc 2022. gada datiem Latvijā ir piektās augumā raženākās sievietes pasaulē, jau ilgāku laiku saskaramies ar problēmām atrast garas pludmales volejbolistes. Šī iemesla dēļ lielas cerības nākotnē tiek liktas uz Līvu Ēberi, kura 14 gadu vecumā jau izstiepusies līdz 1,80 metriem. Talantīgā sportiste uzskata, ka, lai sportotu, galvenais gūt motivāciju, un viņai ar to problēmu nav. Tālāk stāsta pati jaunā pludmales volejboliste!

Namdaris uz velosipēda © DIENA

Pirms pāris gadiem lielu ažiotāžu ieguva cīņa par tā dēvētā Marsa parka nosargāšanu. Marsa velotreka radīšanas galvenais iniciators bija riteņbraucējs, būvuzņēmējs, mecenāts un sporta biedrības Marss priekšnieks Evalds Vilsons (1873-1957), kurš savas dzīves laikā sniedza neatsveramu ieguldījumu riteņbraukšanas attīstībā Latvijā.

Tuneļa vīzija. Tikai futbolam © DIENA

Viņš ir ļoti koncentrējies savam mērķim - spēlēt futbolu kādā no pasaulē labākajām līgām un cīnīties par elites trofejām. Uzbrucējs Dario Šits uzskatāms par vienu no pēdējo gadu labākajiem Latvijas jaunajiem futbolistiem, un lietpratēji spēlētājam prognozē spilgtu nākotni. Taču šobrīd tās ir tikai prognozes, jo līdz mērķim vēl ejams tāls ceļš. Lielākie izaicinājumi un izvēles joprojām priekšā, bet 18 gadu vecumā viņš jau debitējis pazīstamā Itālijas kluba Parma pirmajā komandā, treniņos sit vārtus itāļu leģendai Džanluidži Bufonam un noslēdzis līgumu ar aģentūru, kas pārstāv superzvaigznes.

Zemūdens lidmašīnā © DIENA

Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas audzēknis Dāvis Mazais (16) pērn izcīnīja ceturto vietu Eiropas junioru čempionātā jaunajā vindsērfinga klasē IQFOIL, kaut gan lielāko regates daļu atradās vadībā. Tāpat viņš bija sestais starp vienaudžiem pasaules čempionātā, bet Eiropas meistarsacīkstēs pieaugušajiem, būdams pats jaunākais dalībnieks, iekļuva Zelta regatē un tika pie 74. vietas vairāk nekā 200 sportistu vidū. Aizraujošā IQFOIL klase pēc diviem gadiem Parīzē debitēs olimpiskajās spēlēs. Tās braucamo Dāvis sauc par zemūdens lidmašīnu un vēlētos kādudien uz tā kļūt par olimpisko čempionu. Tālāk stāsta pats jaunais sportists!

Četras desmitgades kalnos © DIENA

Viens no pieredzējušākajiem un vispusīgākajiem joprojām aktīvajiem Latvijas alpīnistiem Kristaps Liepiņš kopā ar sievu Kristīni šogad jau piedalījušies iespaidīgās ekspedīcijās Peru un Omānā, par savu pieredzi viņi sarakstījuši pērn lielu popularitāti ieguvušu grāmatu un ar aizraujošajiem piedzīvojumiem aktīvi dalās sociālajos tīklos. Laikā, kad notiek mūsu saruna, kalnos kāpējs ir kā nedaudz pieklusis vulkāns pirms nākamā piedzīvojumu izvirduma - nesen uzkāpts trijās seštūkstoš metru virsotnēs Andu kalnos. "Vienmēr esmu sapņojis pārvarēt tehniski sarežģītus maršrutus lielā augstumā, un mēs to darām divatā - tā ir alpīnisma esence," saka Kristaps, kurš kalnus iekaro jau četrus gadu desmitus.

Ne tā kā visi citi. Rolanda Upatnieka bobsleja stāsts © DIENA

Viņš radīja padomju peršingus uz ledus. Pateicoties Rolandam Upatniekam, bobslejs gandrīz pirms 40 gadiem ieguva mūsdienīgu izskatu, un latvieši nonāca līdz olimpiskajam pjedestālam. Kas bija šis vīrs, kam šogad apritētu deviņdesmit? Inženieris, konstruktors, sportists, treneris, despotisks fanātiķis...

Mūsu pirmā olimpiskā čempione © DIENA

"Man nebija sapnis kļūt slavenai, toties ļoti patika sports. Tur bija mani draugi, tā bija mana vide" - šie vārdi pieder pirmajai olimpiskajai čempionei Latvijas sporta vēsturē, šķēpmetējai Inesei Jaunzemei (1932-2011), kura 21. maijā atzīmētu savu 90. jubileju.

Rekordu lauzējs © DIENA

Šī gada aprīlis ieies Latvijas šorttreka vēsturē, jo ventspilnieks Roberts Krūzbergs nedēļu pirms savas 21. dzimšanas dienas izcīnīja septīto vietu pasaules čempionāta kopvērtējumā. Gandrīz 20 gadu laikā, kopš Latvija sacenšas šī sporta veida elitē, neviens mūsu atlēts nebija spējis tik augstu tikt. Tomēr pašu mājās elites līmeņa sportistiem nav iespējams pilnvērtīgi trenēties, jo trūkst sparinga partneru, tāpēc abiem labākajiem Latvijas šorttrekistiem arī turpmāk nāksies gatavoties Rietumeiropā.