Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tuvplānā

Basketbola 100 gadi Latvijā © DIENA

Kaut arī basketbolu Latvijā sāka iepazīt jau 1920. gadā, bet 1923. gada janvārī un februārī notika Jaunekļu kristīgās savienības sporta biedrības organizēts skolēnu un studentu turnīrs ar 14 komandu dalību, par Latvijas basketbola dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1923. gada 26. novembris, kad dibināja Latvijas Basketbola savienību. Sagaidot apaļo simts gadu jubileju, Basketbola muzejs ieskatās 100 spilgtākajos sporta veida notikumos.

Futbola superlīgas cīņa © DIENA

Amerikas modelis, kur sporta līgās nemainās dalībkomandas, ik gadu sacenšoties vieniem un tiem pašiem, periodiski idejas un debates raisa arī Eiropā. Kāpēc mums (eiropiešiem) nevarētu būt čempionāts, kurā ir tikai visi stiprākie un pazīstamākie ar garantētu dalību arī nākamajos gados? Eiropas modelī (ar izņēmumiem) pierasts, ka vismaz viena vājākā komanda ik sezonu tiek pakļauta riskam izkrist uz zemāku divīziju. Tomēr slēgtas līgas ieviešanai Eiropā, pirmkārt, ir savi formāli juridiski šķēršļi, bet, otrkārt, tas ir ļoti dārgs un riskants process.

Dainis out kustība © DIENA

Diezgan ilgi sekoju līdzi sporta notikumiem, bet patiešām neatceros, kad kāds treneris Latvijā būtu nonācis tik lielā presingā, kā tas noticis ar pašreizējo futbola valstsvienības stūrmani Daini Kazakeviču. Viņu atkāpties no amata spiež gan aktīvākie futbola fani, gan mediji, var teikt - visi, kam nav slinkums. Skaļākais sauklis, kas raksturo šo kustību, ir Dainis out jeb Dainim jāiet prom.

Vīri oranžā © DIENA

Pēdējos 12 mēnešos McLaren komanda atrodas nepārtrauktā uzmanības centrā, lai gan iemesli bijuši ļoti dažādi. Sākot ar Daniela Rikjardo atlaišanu, skandalozu Oskara Piastri pārvilināšanu no Alpine un katastrofāli nesekmīgu sezonas sākumu un beidzot ar spilgtu progresu sezonas vidū un Piastri pirmo uzvaru jau debijas gadā. Lai gan tik straujš progress vienas sezonas ietvaros mūsdienu Formulā 1 nav tipisks, šobrīd visas pazīmes un priekšnoteikumi liecina, ka McLaren pamatoti atvēzējušies augstiem mērķiem un viņu rīcībā ir pilotu duets ar potenciālu kļūt par spēcīgāko visā čempionātā.

No Rīgas sala turku pirtī © DIENA

Brīnums Stambulā - tā novembrī pirms divdesmit gadiem pasaules futbola sabiedrība raksturoja Latvijas valstsvienības panākumu izšķirošajās Euro 2004 kvalifikācijas spēlēs pret turkiem, kas joprojām tiek ierindots starp Eiropas čempionātu kvalifikācijas lielākajām sensācijām. Pēc Rīgas salā gūtās 1:0 uzvaras Aleksandra Starkova vadītā komanda izdzīvoja vairāk nekā 24 tūkstošu kaujinieciski noskaņotu turku līdzjutēju sakurinātajā pirtiņā Inonu stadionā, kur atspēlēja divu vārtu deficītu 2:2 neizšķirtā. 2003. gada novembrī izcīnītā ceļazīme uz Eiropas čempionātu ir viens no nozīmīgākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē.

Bronzas izlases atgriešanās © DIENA

Gandrīz pusgadu pēc vēsturiskās pasaules čempionāta bronzas izcīnīšanas pirmoreiz uz ledus atgriežas Latvijas hokeja izlase, kas 9. un 10. novembrī Daugavas ledus hallē aizvadīs divas pārbaudes spēles ar Franciju. Par gaidāmajiem mačiem stāsta Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs.

Rīgas grandu fināls © DIENA

Šogad Latvijas futbolā izteiktu pārākumu demonstrē abi spēcīgākie galvaspilsētas klubi Riga FC un RFS, tāpēc nav brīnums, ka tieši šīs vienības 25. oktobrī savā starpā spēkosies Atbildīgas spēles Latvijas kausa finālā, kas risināsies vietējo futbola līdzjutēju iecienītākajā spēļu norises vietā Skonto stadionā.

10 000 soļu dienā - patiesība vai mīts? © DIENA

Apkārtējā vide ir viens no faktoriem, kas nosaka mūsu ķermeņa svaru. Par to pārliecinājāmies iepriekšējā rakstā, secinot – jo labāk attīstīta gājēju un velo infrastruktūra, jo vairāk parku, koku un tīra gaisa, jo cilvēki gūst lielāku motivāciju sportot. Mums Latvijā ir paveicies ar dabu, iedzīvotāju blīvumu pilsētās un laukos, kā arī klimata maigumu, tāpēc veselam cilvēkam nav būtisku šķēršļu ikdienas pastaigām. Protams, vieta izaugsmei ir vienmēr, taču šo mēs atstāsim pilsētplānošanas ekspertu ziņā. Šoreiz par kustībām! Daudzi, dzirdot vārdu "sports", sabīstas. Neiešu es hanteles cilāt, aerobikā lēkāt un skriet! Zinātnieki gan saka, ka "visu vai neko" pieeja ir destruktīva, jo tā vietā, lai ikdienā veiktu kustību minimumu, cilvēks atmet ar roku, sacīdams, ka nav gatavs smagi trenēties. Taču sasniegt nelielus veselības uzlabojumus un labvēlīgi ietekmēt ķermeņa masu var arī ar maigām metodēm.

Bronza līgumus nenes © DIENA

Vasaras pievilcība slēpjas laikapstākļos, kā arī putnu dziesmu simfonijās, kas papildina ziedošo un smaržīgo trīs mēnešu mazliet vieglprātīgo gada periodu. Iestājoties rudenim, jānosēžas uz zemes, kamēr gājputni pilda savu ciklisko uzdevumu, dodoties uz vietām, kur siltāks. Spārnotajiem rudenī galamērķis ir zināms, taču kāds no viņiem laiku pa laikam mazliet aizkavējas Latvijā, galvā valdot cerībai ātrāk doties uz siltāku vietu. Līdzīgi ir ar hokeju, kur rudens pašā ievadā sākas jaunā klubu sezona, tomēr, neskatoties uz izcīnīto pasaules čempionāta bronzu, reti kurš mūsējais šo rudeni varējis sagaidīt ar nopietnu karjeras paaugstinājumu.

Negulēt uz lauriem © DIENA

Vien dažas dienas pēc atgriešanās no Pasaules kausa finālturnīra Latvijas valstsvienības spēlētāji un treneri steidza uz saviem klubiem, kuros pašlaik vairākumam sezona jau ir sākusies. Latvijas basketbols šosezon tiks pārstāvēts plašā ģeogrāfijā – no uzlecošās saules zemes Japānas līdz pat plašajai Amerikai. Sekmīgais sniegums Āzijas basketbola laukumos pagaidām būtiski ietekmējis vien atsevišķu komandas dalībnieku iespējas tirgū, jo finālturnīra laikā teju visi jau bija likuši savu parakstu uz līguma nākamajai sezonai. Iespējas mazliet tālākā nākotnē noteiks viņu sniegums klubu sastāvā sezonas gaitā, taču viens būtisks ieguvums no Pasaules kausā parādītā būs. "Viņiem tiks pievērsta daudz lielāka uzmanība – tas ir viennozīmīgi," sarunā ar Sporta Avīzi apliecina basketbola aģents Artūrs Kalnītis.