Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Augļudārza plānošana

Labākā dārza vieta ir dienvidaustrumu nogāze. Vēl jāaprēķina, cik daudz koku un krūmu vajag vienai ģimenei

Eksperti iesaka augļu dārzā nepārspīlēt ar koku skaitu, toties izvēlēties dažādas šķirnes, uzpotējot uz viena koka vairākas. Ja ir vairākas ābeļu šķirnes, lielāka iespēja, ka pat bez augļaizmetņu retināšanas katru gadu kāda no šķirnēm ražos.

Pirms dodaties pirkt stādus, iegādājieties līdzekļus mēslojumam, lai ielabotu augsni stādīšanas laikā, potvasku, jo pēc stādīšanas koki būs jāapgriež, un mietiņus, pie kā kokus piesiet. Nopirktais stāds pēc iespējas ātrāk jāiestāda. Sevišķi, ja tas ir ar kailām saknēm.

Kā plānot vietu dārzā


Salā izturīgākas šķirnes jāizvēlas Vidzemē, Ziemeļlatgalē, kā arī dārzos, kur ir paaugstināts augsnes mitrums vai otrādi — smilšains pakalns.

Siltummīļiem — bumbierēm, persikiem, saldajiem ķiršiem — jāpataupa pašas siltākās dārza vietas. No kokiem visvairāk saules vajadzēs plūmēm, no ogulājiem — zemenēm. Visi augļu koki un ogulāju krūmi mīl kompāniju, tādēļ vislabāk tos stādīt kopā vienā dārza sektorā, lai labāk apputeksnējas. Jo vairāk koki un krūmi saņems saules, jo labāk tie augs un ražos. Tāpēc jāatceras, ka ar laiku mazie kociņi izaugs un noēnos visu dārzu. Taču visi augi mīl gaismu un siltumu, bet nemīl ziemeļu vējus un auksto gaisu ieplakās.

Ābeles un bumbieres

Pundurkokus vai lielās ābeles? Pundurābeles ir ātrražīgākas, lielākiem un skaistākiem augļiem. Toties tām ir īsāks mūžs un tās prasa rūpīgāku kopšanu. Lielās ābeles ir pieticīgākas un ziemcietīgākas. Uz lielās ābeles var sapotēt daudz šķirņu, taču jāzina, ka vēlāk šāda koka vainags būs grūtāk kopjams. Ja izvēlaties puspundurābeles, eksperti iesaka uz katra koka uzpotēt divas trīs šķirnes. Pundurābeles raža vidēji ir ap 20 kg no koka, puspundurābelei virs 50 kg.

Bumbierēm ir vajadzīga cita šķirne apputeksnēšanai, un bumbieri ilgi neglabājas, tāpēc vislabāk ģimenes dārzā stādīt vienu vai divus ziemcietīgu šķirņu kokus un to zarus pārpotēt ar smalkākām šķirnēm. Ja tomēr vienā kokā nav sapotētas vairākas šķirnes, bumbieres tālu vienu no otras nevajadzētu stādīt.

Plūmes, ķirši, persiki uc.


Vairākums skābo ķiršu šķirņu ir pašauglīgas. Sarežģītāk ir ar plūmēm un saldajiem ķiršiem. Ieteicams stādīt divas skābo, divas saldo ķiršu sķirnes. Plūmēm jāpiemeklē apputeksnētāji pēc ziedēšanas laika, bet saldajiem ķiršiem pēc šķirņu saderības. Latvijā audzētajiem ķiršiem krasa nesaderība nav novērota. Plūmēm vairākumu šķirņu apputeksnē "Viktorija", "Edinburgas Hercogs", "Perdrigon", "Kārsavas". Īpašus apputeksnētājus vajag ļoti agri ziedošajām hibrīdplūmēm "Komēta", "Skoroplodnaja". Tām derēs "Kaukāza plūme", "Alvis", "Spīdola". Īpaši apputeksnētāji vajadzīgi vēlu ziedošām plūmēm. Dzeltenajai olplūmei derēs "Zaļā Renklode", "Ulenas Renklode", "Ontario".

No aukstiem vējiem aizsargātā vietā vai pie mājas var iestādīt arī vienu persiku, tikai iepriekš jāapgūst tā vainaga veidošana. Aprikozes zied agri, tāpēc ziedi bieži apsalst. Tās ir kaprīzas augsnes izvēlē, tām vajag arī otru koku apputeksnēšanai, tāpēc tās vajadzētu stādīt tikai tiem, kuri apzinās, ka pratīs tikt galā. Ja dārzā gribat arī smiltsērkšķus, tad jāzina, ka katrām 3—7 "meitenēm" vajag vienu vīrišķo augu.

Rakstam konsultēja Latvijas Valsts augļkopības institūta Dobelē pētnieces Laila Ikase un Māra Skrīvele un J.Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne.

***

Minimālais stādīšanas attālums

Iesaka Laila Ikase

- Bumbierēm un saldajiem ķiršiem 5—6 m

- Liela auguma ābelēm 4—5 m

- Plūmēm un puspundura ābelēm 3—4 m

- Skābajiem ķiršiem 3 m

- Pundurābelēm 2 m

- Ogu krūmiem 1—1,5 m

Labākas ir rindas ar platām atstarpēm vai 3—4 augu grupas

***

Optimālais augļudārzs

Iesaka Vija Aldermane

- 5 ābeles (2 vasaras, 2 rudens, 1 ziemas)

- 2 bumbieres

- 2—3 plūmes

- 1 skābais ķirsis

- 1 persiks

- 2 upeņu krūmi

- 2 jāņogu krūmi

- 2 ērkšķogu krūmi

- 20 aveņu krūmi

- 2 augstās mellenes

- 60 zemeņu stādi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko