Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Cēsis — gulbju pilsēta

Vai Cēsis ir gulbju pilsēta? Uz šo jautājumu ikviens Vidzemes pērles iedzīvotājs atbildēs apstiprinoši. Pilsētas ainavu arhitekts Jānis Sirlaks saka: "Senos laikos visos pilsētas dīķos mita gulbji. Arī vēl 70.gados tie šeit nebija retums. Vēlāk putni kaut kur pazuda." Laimīgs turpinājums Kad Cēsis gatavojās svinēt 800 gadu jubileju, tika nolemts pilsētā atkal "ieviest" krāšņos putnus.

Atsaucoties pilsētnieku lūgumam, Rīgas Zooloģiskais dārzs Cēsīm dāvāja balto gulbju pāri - Pēteri un Annu. Diemžēl pēc gada Anna nomira, un Pēteris saskuma - negribējās vienam dzīvot baltajā pasaulē. Tad cilvēki atveda uz pilsētiņu baltu gulbēnu. To viņi atrada traumētu uz Daugavpils šosejas. Nu Pēterim atkal bija draugs, bet rudenī Pēteris atkal palika viens, jo draugs aizlidoja uz siltajām zemēm. Taču šim stāstam ir laimīgs turpinājums - no Latgales uz Cēsīm atveda kādā zemnieku kūtī pārziemojušu balto gulbi Maiju. Beidzot Pēteris bija laimīgs. Gulbju pāris apmetās Pils parkā.

Atlidoja no Lisabonas

Cēsnieki lēma, ka arī Maija parkā vajadzētu savus gulbjus. Zooloģiskais dārzs, kas zināja, ka cēsnieki par cēlajiem putniem ļoti rūpējas, sarunāja melno gulbju pāri Lisabonā. Putniem tikai bija jāapmaksā lidmašīnas biļete. Tagad Maija parkā jau ceturto vasaru dzīvos saderīgs melno gulbju pāris Zigfrīds un Odīlija. Pagājušā gadā viņi pat sāka vīt ligzdu, bet pirmais perējums bija neveiksmīgs. Nekas, viņiem vēl visa dzīve priekšā. Jānis Sirlaks novēroja, ka tuvojoties ziemai, pagājušajā rudenī daudzi gulbji uz siltām zemēm neaizlidoja. Viens balts gulbītis palika Cēsīs pie attīrīšanas iekārtām. Viņu nometināja Dubinskas dīķī.

Rikšoja pa ielu

Jaunulis nebija no bailīgajiem - nesen pilsētnieki Dārzniecības ielā apstādināja mašīnas, lai tās nesabrauktu jauno gulbēnu, kas no sava dīķa pa pašu ielas vidu rikšoja, "kurp deguns rāda". Putns tika nogādāts gulbju ziemas mājiņā. Nedaudz vēlāk Cēsu "gulbju speciālisti" tika aicināti uz Priekuļiem. Tur kādā stallī dzīvoja jauns gulbis, kas nevarēja palidot. Arī šis putns tika atgādāts uz Cēsu gulbju ziemas novietni.

Jānis Sirlaks stāsta, ka jaunpienācējs esot temperamentīgs šņākulis, bet ainavu arhitekts pārliecināts, ka putni sadraudzēsies, jo gulbji uz draudzēšanos ir varen naski. Pavasarī jaunpienācēji atgriezīsies Dubinskas dīķī.

Dosim gulbjiem vārdus!

Cēsnieki izsaka pateicību Rīgas Zooloģisko dārzu speciālistiem, kuri nesavtīgi konsultē gulbju kopējus. Savukārt Jānis Sirlaks lūdz atgādināt pilsētas iedzīvotājiem un tūristiem, ka gulbjus nav ieteicams barot ar maizi. Tā putniem ir tikpat kaitīga kā bērniem konfektes. Gulbji ir veģetārieši. Viņu īstā barība ir aļģes, dūņas, dažādi svaigi dzinumi. Ja vēlaties putnus pacienāt, sniedziet viņiem kāpostu vai salātu lapas! Visgaršīgākā gulbju delikatese ir pieneņu lapas, bet uz tām vēl pāris mēnešu jāpagaida. Putnus baro z/s Kliģeni saimnieki, bet ziemas mājiņa izremontēta un siltināta, pateicoties Cēsu uzņēmēju devībai.

Cēsu pilsētas dome aicina cilvēkus palīdzēt izgudrot vārdus abiem jaunpienācējiem gulbjiem. Kristības būs varenas! Savus ieteikumus sūtiet elektroniski: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko