Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Dabas deficīts

Sensenos laikos, kad Ikšķiles baznīcas drupas vēl bija Daugavas krastā, tai blakus auga liels koks. Kokā bija iekārts sliedes gabals un liela milna. Ja ar milnu uzsita pa sliedi trīs reizes, notika brīnums — no upes otra krasta atpeldēja zaļa laiva. Ražena auguma pārcēlājs rūtainā kreklā ar atrotītām piedurknēm veda ikšķilniekus uz "Lielo mežu", kurš bija pilns ar aļņiem, mežacūkām, mellenēm un baravikām. Es drīkstēju klīst pa mežu viena, orientācijai paturot redzeslokā sauli. Pāris reižu apmaldījos, saprotams. Bija bail, saprotams. Biju brikšņu saskrāpēta, saprotams. Bet vai tad tas nepieder bērnības piedzīvojumiem? Vairs ne. Tie, kas kādreiz klīduši pa mežu vieni, šodien savus bērnus tur istabās.

Aizbiedēti no meža

Modernajām bērnu attiecībām ar dabu ir pat izdomāts pseidozinātnisks nosaukums — Nature Deficit Disorder (NDD) jeb dabas trūkuma sindroms. Termina autors ir amerikāņu rakstnieks, grāmatas Pēdējais bērns mežā autors Ričards Louvs. Desmit gadus pavadījis, pētot moderno urbanizēto ģimeņu paradumus, viņš nonāca pie secinājuma, ka uz sensācijām kārie mediji un paranojas mocītie vecāki ir "aizbiedējuši bērnus prom no mežiem un laukiem", vietā piedāvājot "drošu", telpas un kustību ziņā ierobežotu rotaļāšanos pastāvīgā uzraudzībā. Vecāku bailes, ka bērns paklups, sasitīsies, sasmērēs jaunās kedas, sastaps ļaunu svešinieku, apēdīs indīgu augu, iekritīs upē vai nokritīs no koka, audzē baiļu kultūru, kas liek bērnus turēt īsā saitītē. Louvs izvirzīja tēzi, kuru vēlāk apstiprināja pētījumi — turot bērnus šķietami drošā vidē un laupot viņiem iespēju "doties izlūkos", tiek traucēta viņu attīstība un palielinās risks, ka bērni cietīs no fiziskām un garīgām kaitēm.

Lielbritānijā un ASV NDD ir izplatīta parādība, kas skar 80.gados dzimušos bērnus un jauniešus. Taču problēma nav sveša arī citur, ieskaitot Latviju. Bērni uz skolu neiet kājām, brīvo laiku pavada pie televizora vai datora un, ja arī nonāk brīvā dabā, tad šis kontakts ir reglamentēts. Fizisko un garīgo traucējumu saraksts, kas tieši izriet no šāda dzīvesveida, ir iespaidīgs. Saskaņā ar Natural Thinking pētījumu kopš 1998.gada ir dubultojies divu līdz 10 gadu vecu britu bērnu skaits, kuriem ir liekais svars. Šodien 28% meiteņu un 22% zēnu ir tukli, kas palielina sirds slimību un diabēta risku vēlākajos dzīves gados. Arvien vairāk bērnu cieš no depresijas, arvien vairāk ir tādu, kuriem piespiedu mazkustības dēļ ir uzmanības traucējumi un dabas tonizējošo ietekmi nebaudījušo pusaudžu vidū pieaug agresivitāte.

Nepazīst vardi

Bērnu sargāšanai ir vēl viens blakusefekts — viņi vairs nepazīst augus un dzīvniekus. Pērn Lielbritānijas dabas aizsardzības organizācijas National Trust pētījums parādīja, ka tikai puse bērnu spēj identificēt ozola lapu, katrs trešais nezina, kas ir lielais nātru raibenis, bet 38% nespēj atpazīt vardi. Toties deviņi no desmit zina vārdā nosaukt televīzijas zinātniskās fantastikas seriāla Doctor Who ļaunos robotus.

Paradoksālā kārtā šo pašu bērnu vecāku bērnība bija pilnīgi citāda un viņiem par to ir gaišas atmiņas. BBC žurnālists un bērnu un dabas attiecību organizācijas Rewilding Childhood aktīvists Stīvens Moss norāda, ka "divi no trijiem tēviem un divas no trijām mātēm atzīst, ka bērnībā pavadīja vairāk laika brīvā dabā nekā viņu bērni". Vecāki nenoliedz, ka pavada ar bērniem maz laika mežā, laukā, pļavā, bet vienlaikus nespēj pārvarēt vēlmi paturēt bērnus nosacītā drošībā (vai arī vēlmi atpūsties, piekukuļojot bērnus ar multfilmām vai datorspēlēm). "Es neesmu kareivīgs televīzijas pretinieks — pats esmu televīzijas žurnālists. Taču mums jāatjauno līdzsvars," saka Moss.

Statistika un Louva un Mosa nesaudzīgā diagnoze liek vispirmām kārtām paskatīties spogulī. Pirms 15 gadiem meitas uz skolu gāja pašas, šķērsojot divas ielas, kuras bija pilnas ar satiksmes noteikumus ignorējošiem jaunbagātniekiem apvidus automobiļos. Un vasarās ar kaimiņu bērniem Ikšķilē pavadīja daudzas stundas dauzoties savā vaļā (rezultāts — lauzta roka). Vai viņu jaunākais brālis drīkstēs darīt to pašu? Droši vien ne, jo 15 gados māte kļuvusi par tās pašas sargājošās paranojas upuri. Tomēr gribētos cerēt, ka jaunākā bērna dabas izglītībā neesam gluži nesekmīgi, jo mežs, jūra, klintis un dubļainas takas ir ģimenes atpūtas programmā. Un puika ir gandrīz vienīgais savā klasē, kurš māk vārdā nosaukt silpureni un ir vairākas reizes kritis no koka. Ak, jā, vardi viņš arī atpazīst. Un zina, cik smieklīgi māte palecas gaisā, ja to aizbāž viņai aiz apkakles.

***

Daba un bērni

30% mazāks uzmanības deficīta sindroma risks bērniem, kas spēlējas dabā

50% samazināts vandalisma un ģimenes vardarbības gadījumu skaits blokmājās ar skatu uz zaļo zonu

20% augstāks risks, ka mazkustīgu vecāku bērni uzturēsies iekštelpās, salīdzinot ar aktīvu vecāku bērniem

19 km2 pilnībā noflīzētu dārzu kopējā platība Londonā

Avoti: Urban Children"s Access to Theri Neighbourhoods, 1991; Front Gardens, 2008, Natural Thinking, 2006

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko