Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

FOTO: Klinšu ērgļi Teiču rezervātā

Kā klusā daba ar kauliem, ādas stērbelēm, spalvām un galvaskausiem izskatās gluži parasta klinšu ērgļa ligzda. Tomēr ar savas ligzdas saturu ornitologu Teiču dabas rezervāta pētījumu daļas vadītāju Uģi Bergmani vairākkārt pārsteigusi Teiču purvos desmit gadu ligzdojošā klinšu ērgļu ģimene. 2000.gadā pētnieks ligzdā uzgāja šai sugai netipiskas maltītes atliekas - vilcēna kāju, tas ļoti skaļi saka: ērgļi mušas neķer.

Citu gadu ligzdā atrasta kāja ar gredzenu, kuras īpašnieks, sudrabkaijas mazulis, bija gredzenots 10 kilometru attālā purvā. Tas nozīmē - ja vajadzēs, tēvs pēc barības lidos ļoti tālu. Tomēr īpatnējākais atradums bija pērn. Ligzdā līdzās ērglēnam sēdēja ņiprs, nesavainots peļu klijāna mazulis. Visticamāk, ērglēns jau bija paēdis, tāpēc klijānu neaiztika, un abi acīmredzot turpināja dzīvot kopā.


Pagaidām gan klinšu ērgļu ligzdā šādus atradumus neredzēt. Ērgļu tēviņi kā īsti valentīni aplido savas dzīvesbiedres, sniedzot sīkas dāvanas, piemēram, kādu zaķi, kā arī dažādi zīmējoties - metot gaisā riestam raksturīgus lokus un cilpas. Taču arī par mazuļiem piemērotu ligzdu Teiču dabas rezervāta vienīgais klinšu ērgļu pāris ir parūpējies, sestdien pārliecinājās Uģis. Ar sniega motociklu apbraukājis visas četras iepriekš apdzīvotās pāra ligzdas Madonas un Jēkabpils rajonā, viņš atrada šim gadam izvēlēto. "Ligzda ir bagātīgi apkrauta ar zariem, nopūkota, kas liecina, ka ērgļi tur uzturēsies," saka Uģis. Ligzda atrodas purva saliņas malējā priedē, no kurienes labi pārredzama apkaime. Tā bija jāatrod, lai pavasarī, kad ērgļi sēdēs uz olām, varētu pasargāt teritoriju no ogotājiem, kas, neievērojot rezervāta noteikumus, nereti pavasarī ierodas mežā pēc pērnajām ogām. Ja ērgli iztraucēs, tas pametīs ligzdu.

Noraka un nosusināja

Lai arī klinšu ērglis nav globāli apdraudēta suga, Latvijā uzskaitīti vien desmit pāru. Tādēļ lielākās cerības ir uz kaimiņiem - palielinoties ērgļu skaitam tur, jaunie putni par savu ligzdošanas vietu varētu izraudzīties Latviju. Mūsu zeme ir pēdējā valsts rietumu virzienā, kur klinšu ērgļi ligzdo kokos. Piemēram, Vācijā, Polijā, Čehijā, Francijā un Itālijā tie ligzdo tikai klintīs.

XX gs. sākumā Latvijā liels skaits klinšu ērgļu gāja bojā medībās, kas bija atļautas un pat veicinātas. Vēlāk, 50.- 60.gados, tika norakti purvi un nosusināti mitrāji, kas ir galvenais iemesls klinšu ērgļa skaita kritumam.

Pēc tam, kad 1968.gadā Teiču dabas rezervātā pēdējo klinšu ērgli nošāva malumednieki, ērgļi te atgriezušies lēnām - pirmā ligzdošana bija tikai 1998.gadā mākslīgā ligzdā, kuru U.Bergmanis bija uzbūvējis jau 1982.gadā. Tiesa, jau daudzus gadus pirms ligzdošanas ērgļi ligzdu pušķoja, apkraujot ar zariem.

Dzērvi kā vistiņu

"Mākslīgās ligzdas nepieciešamas, jo lielākoties padomju laikos daudzviet izcirsti purvmalu un salu vecie meži, līdz ar to klinšu ērgļiem trūkst resnu, zarainu koku ligzdas būvei," skaidro Uģis Bergmanis. Kopš tā laika pāris ligzdojis gan mākslīgajās ligzdās, gan būvējis pats savas.

2007.gadā Slīteres nacionālā parka darbinieki atklāja unikālu gadījumu - pēc vairāk nekā simt gadiem Kurzemē parka teritorijā uz vējslotas būvētā ligzdā ligzdot bija mēģinājis klinšu ērgļu pāris. Diemžēl mēģinājums bija neveiksmīgs - atkārtoti pārbaudot ligzdu, pētnieki atrada vien olu čaumalas, stāsta parka administrācijas ornitologs Helmuts Hofmanis. Pērn ērgļi tur vairs neligzdoja.

Klinšu ērglis mīt lielos meža masīvos, pārsvarā ligzdo purvos uz saliņām. Uģis Bergmanis zina teikt, ka apmēram 60% ēdienkartes klinšu ērglim veido putni, piemēram, rubeņi, pīles, dzērves. "Ērglis turpat purvā dzērvi noplūc. Kad nes uz ligzdu, dzērve izskatās kā noplūkta Rimi vistiņa," saka U.Bergmanis. Pārējie 40% barības ir zaķi, stirnu, lapsu un caunu mazuļi.

Klinšu ērglis Aquila chrysaetos, kura spārnu plētums ir apmēram divi metri, ir gandrīz tikpat liels kā Latvijas lielākais plēšputns (atskaitot maldu viesus) jūras ērglis. Jūras ērglis un klinšu ērglis ir vienīgie no Latvijas ērgļiem, kuri mūsu zemē ziemo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko