Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Ideju banka: Tradīcijas un atpūta

Pirms simt gadiem, kad celta šī māja, maizes krāsns bija eksistenciāli svarīga. Patlaban maizes cepšana uzskatāma par specifisku nodarbi, kurai piemīt ne vien praktiska, bet arī simboliska nozīme. Pašcepta maize nav vienkāršs pārtikas produkts. Tas ir tradīciju, matērijas evolūcijas un rūpīga darba rezultāts.

Ģimenei, kas atjaunojusi maizes krāsni, būtiskas ir nodarbes ar praktisku rezultātu. Ievas vēstulē pausta vēlme veidot dabai draudzīgu, ērti lietojamu un ar tradīcijām saistītu vidi, kas arī vislabāk piederas mājai laukos. Šāda pieeja pilnībā atbilst laikmetīgi domājoša eiropieša dzīves stilam.

Raksta lasītājs: Ieva no Vidzemes

Vajag iemeslu strīdam? Manā ģimenē atliek pieminēt vārdu - maizes krāsns. Vairākus gadus krāsns stāvēja izjaukta, un visi viens otru vainojām neizdarībā. Šogad krāsni samūrēja, un tajā atkal tiek cepta maize, simtgadīgā lauku māja smaržo, un ir silti. Vēlamies notīrīt griestus un sienas no apmetuma, lai viss būtu pēc iespējas dabiskāks. Gribam, lai istabai ir vēl kāda funkcija bez maisu un muldas glabāšanas, jo tagad tā pieaug ar krāmiem. Māsa grib pie sienām sveces lukturos, taču maizes cepšanai vajadzīga spožāka gaisma. Logu istabai nav, vienīgā gaisma nāk caur durvīm, kas ved uz istabu. Otras durvis ved uz koridoru, trešās - uz vēl vienu no dzīvojamajām istabām, kas savulaik tika atdalīta no maizes krāns istabas ar ķieģeļu sienu.

Istabas griestu augstums - ap 3 metri, lielā siena - 6 metri, mazā siena - 3 metri.

Maizes cepšanas process ir daudzfunkcionāla nodarbe, kam vajadzīgs īpašs aprīkojums. Telpas papildu funkcijām jābūt saistītām ar saimnieku hobijiem, par galveno izvirzot maizes cepšanu. Telpa ar krāsni, visticamāk, novietota nama centrālajā daļā un patlaban kalpo dažādu lietu glabāšanai. Uz to ved trīs durvis, un tā atrodas ēkas aktīvākajā zonā. Lai telpu pielāgotu maizes cepšanai, vajadzīgs racionāls risinājums.

Telpu maizes cepšanai un hobijiem labi iekārtot raupjā, askētiskā lauku stilā

Padomi

  • Plauktiem un darba virsmām piemērotākie ir osis un ozols
  • Zem darba virsmas ir vieta muldas, trauku un izejvielu glabāšanai
  • Sienu un griestu krāsojumam jābūt gaišam
  • Sienām piemērots rokām veidots, gludi fakturēts apmetums
  • Ugunsdrošā zona pie krāns jānosedz ar māla ķieģeļiem vai rupjām flīzēm
  • Apgaismojumam derēs elektroenerģiju taupošās spuldzes
  • Maizes krāsns istabā jaunu dzīvi var sākt seni, šķūnītī novietoti priekšmeti
  • Remonta izmaksas Ls 3000

Pašcepta maize


Maizes cepšanas rīku un izejvielu glabāšanai, kā arī mīklas gatavošanai piemērota vieta ir pie telpas gala sienas, kur var izvietot darba virsmu un plauktus. Vienkāršs risinājums darba virsmai ir masīvkoka plāksne standarta virtuves virsmas platumā un augstumā. Zem tās veidojas piemērota vieta muldas, lielāku trauku un izejvielu glabāšanai.

Plauktiem un darba virsmām piemērotākais materiāls ir masīvkoks, izturīgākie - osis un ozols. Piemērota ir arī liepa, kas gan vairāk pakļaujas tehniskam nolietojumam. Aizsardzībai pret nodilumu iekārtas priekšmetus var apstrādāt ar īpašiem dabai draudzīgiem vaska produktiem.

Gatavojot mīklu, rūgšanas procesa sekmēšanai mulda jānovieto krāsns mutes tuvumā, tāpēc tās pārvietošanu atvieglos speciāls statīvs ar ritenīšiem. Kamēr uz lizes maizes kukulis tiek sagatavots cepšanai, tās galus var atbalstīt vienā pusē uz krāsns mutes apmales, otrā - uz darba virsmas.

Apdare vienkārša


Griestu lielākā vērtība ir ēkas oriģinālās sijas, kuras jāsaglabā tradicionālajā izskatā, tomēr zonu starp tām var apmest, pārklāt ar dēļiem vai veidot kombinētu apdari. Sienām būtu piemērots mērens, rokām veidots, gludi fakturēts apmetums.

Telpā faktiski nav dabiskā apgaismojuma, tādēļ sienu un griestu krāsojumam jābūt gaišam. Vēsturiskā sienu un griestu apstrāde - balsināšana - radīs patīkamu tīrības un svaiguma sajūtu.

Grīdas tradicionālais segums ir priedes dēļu klājs, tomēr ugunsdrošo zonu pie krāns vajadzētu nosegt ar māla ķieģeļiem vai rupjām flīzēm, kas neļaus izkritušai oglei pārvērsties ugunsnelaimē.

Mājīgu apgaismojumu


Tā kā ēkas saimnieku vēlme ir radīt mājīgu un maksimāli dabisku apgaismojumu, ugunsdrošībai un vajadzīgajai gaismas intensitātei ar svecēm vien nepietiks. Pie telpas griestiem jāizvieto vairāki gaismas ķermeņi, kuru gaisma virzīta gan uz griestiem, gan lejup. Šajā telpā jāievieto individuāli gaismas ķermeņi, piemēram, par iedvesmas avotu izmantojot miltu sietiņu. Piemēram, nažfiniera korpusa apakšdaļā var iespriegot gaismas caurlaidīgu audumu, pielāgojot vai izgatavojot nepieciešamos stiprinājumus. Šādas gaismas ķermenim piemērotas elektroenerģiju taupošās spuldzes, kas dod patīkamu un vienmērīgu apgaismojumu, bet nesakarst.

Maizes cepšanai pielāgotā telpa būs arī citiem lauku hobijiem un nodarbēm piemērota. Virs maizes krāsns var piestiprināt āķus tējas žāvēšanai. Pēc cepšanas siltajā krāsnī var kaltēt augļus un garšaugus, kurus hermētiski slēgtos traukos glabāt plauktos pie telpas sienām.

Lauku māju šķūnīšos atrodami agrāk bieži lietoti, bet tagad savu lomu zaudējuši ikdienas priekšmeti - ķipīši, slaucamie ķeblīši, smeļamie kausiņi u.c. Iespējams, tieši šajā telpā tie var sākt jaunu dzīvi.


Ideju bankas autori

Elīna BušmaneŠodien Ideju banku veidojusi jaunā dizainere Elīna Bušmane ar domubiedru apvienības directdesign kolēģiem Kasparu Jursonu, Anastasiju Mass un Jāni Valdmani. Jauniešu idejas guvušas atzinību starptautiskā līmenī - šogad nopelnīta otrā vieta Salone Satellite Worldwide jauno dizaineru konkursā Maskavā, kas dod iespēju nākamgad aprīlī piedalīties Milānas starptautiskās mēbeļu mesas jauno dizaineru izstādē.

Rakstiet mums!

Atsūtiet telpas fotogrāfijas un izmērus. Vēstulē formulējiet savas vēlmes un miniet aptuveno summu, kādu plānojat tērēt remontam.

Katra mēneša pirmajā Dienas Mājoklī profesionāls interjerists sniegs jauna iekārtojuma idejas vienam no iesūtītajiem pieteikumiem. Remonts gan būs jāveic pašiem.

Pieteikumus sūti: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Oktobra garša

Āboli, burkāni un kukurūza no pašu dārza rudenīgos ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko