Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Ilgu dusu!

Gada vistumšākajā laikā vienmēr esmu apskaudusi tos, kam daba devusi spēju gulēt ziemas miegā. Un ne jau tikai man vienai tuvas un saprotamas ir Ārijas Elksnes dzejas rindas: Kā gribētos tagad aizmigt / Un sapņot saldi, saldi / Par palu laiku, par pūpolu laiku / Un ievziedu bārkstīm baltām.

Bet kā klājas tiem, kam doties ziemas guļā ir lemts? Aizmigt un mierīgi nogulēt līdz pavasarim ir liela māka. Piemēram, ja tu esi sikspārnis, tev ir jāatrod ala vai pagrabs, kurā gaisa temperatūra nenokrīt zem nulles, lai guļot nenosaltu, un nepaceļas virs +8 grādiem, lai nepamostos nelaikā. Aizmidzis sikspārnis nav pasargāts no plēsīgiem dzīvniekiem. Savu reizi pat lielā zīlīte ziemojošu sikspārni izmanto par ērti pieejamu barību, knābājot to kā pie loga piekārtu speķa gabaliņu.

Sikspārnis nekad nevar būt drošs, ka kāds viņu nepamodinās nelaikā. Viena no lielākajām kļūdām zvēriņam ir izvēlēties cilvēku bieži apmeklētas alas. Visbiežāk sikspārņi tiek pamodināti, cilvēkam to pat nenojaušot, - pietiek ar troksni vai spilgtu gaismu. Katra pamošanās sikspārnim ir saistīta ar enerģijas patēriņu, taču atjaunot enerģijas rezerves ziemā nav iespējams. Vairākkārt no ziemas guļas uzmodināts sikspārnis pavasari var arī nesagaidīt. Tāpēc tiem, kam padomā alu apmeklējums, vajadzētu apsvērt, vai to nevar atlikt līdz pavasarim. Ja nav iespējams no tā atturēties, derētu paturēt prātā, ka tā kādam ir guļamistaba, un uzvesties tik klusi, kā guļamistabā pieklājas.

Došanos ziemas guļā un tādējādi arī normālo gada ritmu dzīvniekiem izjauc pēdējo gadu siltās ziemas. Šajā siltajā rudenī sikspārņi ziemas guļā devās vēlu, jo arī kukaiņi lidoja gandrīz līdz Latvijas jubilejai.

Vēlēsim sikspārņiem un citiem ziemas gulētājiem īstu ziemu un netraucētu miegu līdz pat pavasarim!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko