Jābauda rabarberu laiks
Radisson SAS Daugava Hotel šefpavārs Elvings Priedols saskumst, kad lūdzam pagatavot ēdienu no tā, kas pašlaik aug mūsu dārzos: "Pagaidām karaļa godā pats sevi iecēlis rabarbers. Tāpēc arī tagad šo pieticīgo daudzgadīgo dārzeni izmantojam daudzos veselīgos ēdienos. Var gatavot kompotus ar zemenēm, avenēm, upenēm, jāņogām un citiem augļiem, arī kīseļus, ievārījumus, uzpūteni, mērces, sacepumus utt. Elvings Priedols iesaka — lai mazinātu rabarberu skābumu, kātus pirms lietošanas jāizmērcē aukstā ūdenī.
***
Rabarberu un zemeņu zupa ar vaniļas saldējumu
2 PORCIJĀM VAJADZĒS: 2 rabarberu kātus, cukuru, 200 g zemeņu, 2 vaniļas saldējuma bumbiņas, piparmētru lapiņas
Nomizotus rabarberus neilgi vāra cukurūdenī, tad pievieno notīrītas zemenes un visu sablenderē. Pasniedz dziļā traukā ar vaniļas saldējumu. Dekorē ar svaigām piparmētru lapiņām un gareniski smalki sagrieztiem rabarberu salmiņiem.
*
Zandarts ar grilētiem dārzeņiem un rabarberiem
2 PORCIJĀM VAJADZĒS: 1 zandarta fileju (300—400 g), 2 rabarbera kātus, 1 papriku, 1 cukini, 1 baklažānu, jāņogas, medu, sarkanvīnu, sāli, piparus
Zandarta fileju pārgriež uz pusēm. Uz katras puses liek grilētus garenus rabarbera gabaliņus, pārkaisa nedaudz ar sāli un pipariem un satin rullīšus. Tos liek krāsnī 200 grādu temperatūrā uz 7 min. Pasniedz ar grilētiem dārzeņiem (paprika, cukini, baklažāni), kā arī pievieno rabarberu čatniju.
Čatniju gatavo: rabarberu sagriež smalkos kubiņos, apcep un izsautē sarkanvīnā, kuram pievienots nedaudz medus un jāņogas.
*
Rabarberu un burkānu biezzupa
2 PORCIJĀM VAJADZĒS: 3—4 rabarberu kātus, 2—3 burkānus, vistas buljonu, 150 g saldā krējuma, Parmas sieru, 1 gab. vistas fileju, sāli
Rabarberu kātus nomizo, sagriež gabaliņos un liek sautēties nelielā ūdens daudzumā, kuram pievieno gabaliņos sagrieztus burkānus. Ūdenim var pievienot vistas sauso buljona kubiņu vai arī iepriekš pagatavotu vistas buljonu. Kad dārzeņi ir mīksti, tos sablenderē. Pievieno saldo krējumu un vēl vāra 5—7 min. Pirms pasniegšanas zupu vēlreiz sablenderē. Pasniedz ar Parmas siera rozīti, kurā ieliek ceptas vistas gabaliņus.
Rozīti pagatavo: sarīvētu sieru uzber pergamenta papīram un izlīdzina plānā kārtā, liek mikroviļņu krāsnī uz 40 sek. Siers būs pakusis, un to pēc vēlēšanās var tīt kā rozīti, groziņu vai taurīti.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.