Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Kādā valodā tu raudāji?

Zīdaiņi jau uzreiz pēc dzimšanas raud tās valodas melodijā, kuru māte grūtniecības laikā dzirdējusi visvairāk

Nevērīgi paklausoties dažādu tautību zīdaiņu murmulēšanā, var šķist, ka visi bērni izdod vienādas skaņas. Taču tā nav, apgalvo vācu zinātnieki. Viņi noskaidrojuši, ka mazuļi mācās valodu jau mātes vēderā un piedzimstot ir apguvuši kādai valodai specifiskas skaņas, ko varētu nosaukt par melodiju.

Ziņas, ka embrijs dzird un jūt ārpusē notiekošo, nav nekas jauns. Tas apstiprināts jau daudzos agrākos pētījumos. Apstiprināts arī tas, ka bērni labāk apgūst to valodu, ko dzirdējuši grūtniecības periodā. Taču valodas atpazīšana un runāšana vai, precīzāk, brēkšana tajā ir divas dažādas lietas. Līdz šim zinātniekiem nav bijis pārliecinošu pierādījumu par zīdaiņu valodas prasmēm.

Vircburgas Universitātes Pirmsrunas attīstības un attīstības traucējumu nodaļas antropoloģe Ketlīna Vermke noskaidrojusi, ka atšķirības ir. Viņa ierakstīja un izanalizēja 60 jaundzimušo izdvestās skaņas. Puse no tiem bija vācieši, puse — franči. Šīs "melodijas" jeb zīdaiņu raudāšanas intonācija nav akcents, jo akcents ir saistīts ar vārdu izrunāšanu. Bērni vēl neizrunā vārdus, taču melodiju viņu raudās varot uztvert.

Franču valodā runājošie liek uzsvaru uz vārda pēdējo daļu, savukārt vācieši vārda beigas pieklusina un nereti pat "norij". Tam arī pievērsa uzmanību vācu pētniece. Viņa noskaidroja, ka bērni patiešām raud tā, kā vēl pirms dzimšanas dzirdējuši apkārtējo sarunās. Franču mazuļiem piemīt tendence raudot paaugstināt toni pirms kārtējā elpas vilciena, savukārt vācu bērni brēciena beigas pieklusina.

"Skaidrs, ka ilgais valodas mācīšanās posms sākās ar uztveri un melodijas apgūšanu jau embrija stadijā," žurnālā Current Biology rakstīja K.Vermke. Viņa uzskata, ka šis atklājums var dot krietni vairāk par izpratni, kā attīstās valoda. "Turpmākās cilvēkbērnu raudāšanas un citu izteiksmes līdzekļu analīzes var dot pienesumu lielās mīklas atminēšanā, kā radusies un attīstījusies valoda," zinātniece ir pārliecināta, ka viņas komandas palīdzība noderēs speciālistiem, kas pētī cilvēces izcelšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.10.2024

Ar gadiem cerības uz mīlestību, līdz nāve šķirs, kļūst arvien reālākas.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko