Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Kafejnīca Kūkotava

Reizēm ar pamatu, reizēm bez tā latviešiem piesien visādus grēkus, bet par vienu, pamatotu netikumu klusē — latvieši ir bulkēdāju tauta. Pat nacionālas neražas laikā, kad varas vīri un sievas lūdzas cilvēkus prasties, savilkt jostu un kļūt konkurētspējīgiem, rīdziniekus var novērot sēžam konditorejās un nesatricināmā bezrūpībā gremojam bulkas un strebjam kafiju. Nevienu neizbrīna, ka pat čaklākie interneta komentāru rakstītāji ļaujas šādiem neproduktīviem atslābuma mirkļiem. Ekspluatējot šo nacionālo vājību, persona ar pieredzi attiecīgajā jomā (eks-Laima un Emīla Gustava šokolāde) Tērbatas ielā starp Dzirnavu un Elizabetes ielu ir atvērusi Kūkotavu. Nosaukums izsaka visu.

Vieta ir veidota tā, lai cilvēks tur aizmirstos un noēstu iespējami garāku laiku. Tur var sēdēt, apdullināties no cepšanas garaiņiem un blenzt, kā tieši aiz letes top kūkas un bulciņas. Tur var piekalt acis dažādām interjera viltībām un priecāties par to, kā apstrādāt vecu dzelzi, kā neinteresantus materiālus padarīt interesantus, cik daudz pantiņu interjerists zinājis, ko sarakstīt uz sienām un durvīm, un logu ailām, lai tikai cilvēks tur sēdētu un aizmirstu būtisko. Jā, slīpētajam Kūkotavas iekārtojumam Rīgas konditoreju žanrā nav daudz sāncenšu. Tas ir šķietami vienkāršs, taisīts visai ekonomiski, bet lai, tā teikt, par visu banku ekspluatētu cilvēka vājību uz glītām virsmām. Var manīt, ka vadītājai ir pieredze no Emīla Gustava šokolādes — metode, uz kuras uzķeras daudzi (diemžēl arī es), kurā latvietim tik tuvais omulības gars apvienots ar eiropeisku hedonismu. Kūkotavā pat puķupodi karājas pie logiem, un uz ietves stāv smuki lauku soli, respektīvi, lai justos "kā mājās". Tai pašā laikā klusināti skan smalks džezs — nudien spekulatīvi, cita vārda nav!

Kas attiecas uz Kūkotavas produktiem — speķa pīrādziņš, tradicionālais latviešu ēdiens, ko vajadzētu pagatavot īpaši garšīgu, bija vēss un diezgan ciets. Tas, par laimi, ļāva atžirgt un atcerēties krīzi. Arī mazā pica neveda prom no ikdienas rūpēm falšā apmierinātībā. Jau izskaitļotākas likās pīnes un strūdeles. Kūkas diemžēl ļāva grimt labpatikā — mirkli izbailēs iedomājos demoralizējošo efektu, kas varētu rasties, ja Kūkotavā būtu laba sāļo kūku izvēle. Nav īpašs noslēpums, ka ārzemnieki reizēm māk smalkāk spēlēt uz latviešu vājībām. Tā ka, ja man jāizvēlas, kur savu pilsonisko apziņu nomērdēt ar bulkām, mana favorīte joprojām ir Rīgā trekni ieaugusī Bastejkalna franču maiznīca. Arī Salas kūkas ir grūti pārspēt to lipīgajā suģestijā. Taču Kūkotava ir bīstama un konkurē ar lietām, kur citas netiek līdzi, — ar savu pavedinošo atmosfēru.

***

Kafejnīca Kūkotava

Tērbatas iela 10/12, pirmdiena—piektdiena 8—20, sestdiena 10—18, www.gardi.lv

Interjers 8888

Ēdieni 888

Apkalpošana 8888

Atmosfēra 88888

***

TVIzklaide ēda:

Mazā pica Ls 0,40 (ar atlaidi)

Speķa pīrādziņš Ls 0,22

Siera kūka ar zemesriekstiem Ls 1

Kārtaina kūka ar ogām un šokolādi Ls 1

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.10.2024

Ar gadiem cerības uz mīlestību, līdz nāve šķirs, kļūst arvien reālākas.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko