Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kritizē suņu kostīmus

Suņu modes tendences izpelnījušās Lielbritānijas dzīvnieku aizstāvju kritiku, jo suņu ietērpšana dažādos kostīmos var kaitēt dzīvnieka veselībai, izraisot ķermeņa pārkaršanu, kā arī tiek vērtēta kā dzīvnieka cieņu pazemojoša. Suņu kostīmu ražošana pēdējo gadu laikā kļuvusi par strauji augošu biznesu, jo arvien vairāk cilvēku cenšas ietērpt savu mīluli krāšņā kostīmā.

Pēc ekspertu domām, šo tendenci veicināja dažādas slavenības, piemēram, Parisa Hiltone, kas nežēlo naudu savu suņu apģērbšanai un aksesuāru iegādei. Tirgū pieejami dažādu veidu kostīmi; arī tādi, kas gandrīz pilnībā apsedz dzīvnieka ķermeni.

Ziemas dienās, kad gaisa temperatūra nereti ir krietni zem nulles, šādi kostīmi varētu šķist nepieciešami, lai pastaigas laikā pasargātu suni no aukstuma. Taču veterinārārsti uzsver, ka sunim ir pašam savs kažoks, kas domāts ķermeņa temperatūras regulēšanai. Siltais kostīms var nodarīt lielāku ļaunumu nekā labumu, jo iespējama dzīvnieka pārkaršana. Lielbritānijas dzīvnieku draugu organizācija RSPCA suņu ietērpšanu pārāk siltos kostīmos salīdzina ar atstāšanu automašīnā karstā vasaras dienā. RSPCA brīdina, ka par šādu rīcību saimniekam var draudēt saukšana pie atbildības.

"Dzīvniekiem tikai ļoti retos gadījumos nepieciešams kostīms, pat aukstās ziemas dienās," laikrakstam The Daily Telegraph stāsta Lielbritānijas veterinārārstu apvienības pārstāvis Marks Džonstons. "Suņiem pašiem ir ļoti labs kažoks, kas viņus pasargā no laika apstākļu iedarbības. Suņa ietērpšana kostīmā samazina viņa spēju regulēt ķermeņa temperatūru un palielina pārkaršanas risku. Suņa veselībai pārāk augsta temperatūra ir bīstamāka par zemu temperatūru." M.Džonstons arīdzan brīdina, ka kostīma valkāšana var kaitēt suņa ādai un radīt noberzumus. Veterinārārsti vēsta, ka kostīma valkāšana pieļaujama atsevišķos gadījumos: maziem un īsspalvainiem sunīšiem, ļoti tieviem suņiem (kurtiem, vējasuņiem u.c.), kā arī suņiem, kas pieraduši pie siltāka klimata.

Dzīvnieku draugi spriež, ka kostīma valkāšana nereti ir pazemojoša, jo suns tiek pakļauts saimnieka iegribām. "Cilvēkiem iepatīkas suņu drēbītes, ko ierauga veikalā, bet viņi nepadomā, kādēļ sunim tās būtu nepieciešamas. Saimnieki dažkārt uzvedas kā mazas meitenes. Bieži vien tie ir cilvēki, kam bērnībā patika apģērbt lelles," vēsta žurnāla Dogs Today redaktore Beverlija Kadija. Pēc viņas domām, suņiem ir kauns valkāt kostīmus, kuros viņi izskatās smieklīgi. Pēc ekspertu domām, pārmērīga lutināšana kaitē suņa raksturam, tādēļ dzīvnieks kļūst niķīgs un izlutināts. B.Kadija uzsver: "Tas pazemo suni. Suns ir cilvēka labākais draugs, un tā ir cēla misija. Ja viņu izmanto tikai kā aksesuāru, lai piesaistītu uzmanību saimniekam, tas nav godīgi attiecībā pret suni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko