Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Laba tīrības izjūta

Kāds draugs man stāstīja par modernās mākslas muzeju Tokijā. Tā ir skaista, balta telpa. Ar baltām sienām, griestiem un grīdu. No apmeklējuma viņam visvairāk esot palicis atmiņā, kā maza japāniete melnās drēbēs ar lupatiņu rūpīgi tīra apmeklētāju apavu atstātās melnās švīkas uz citādi nevainojamās, baltās grīdas.

Bez ziepjūdens pilēm

Privātajā dzīves telpā par tīrīšanu un kopšanu parasti visvairāk tiek domāts, projektējot vai izbūvējot mājas "slapjās zonas" - vannas istabu un virtuvi. Piemēram, kāda paziņa, izvēloties izlietni savam "mājas spa" stūrītim, rūpīgi izpētījusi vairāku izlietņu iekšējo virsmu - vai tā patiešām ir tāda, no kuras ūdens pilnībā notecēs pats, neatstājot ziepjūdens piles un citas personīgās higiēnas paliekas. Ir dzirdēts kuriozs stāsts par kādas pazīstamas viesnīcas tualetēm, kur apkopēja pēc katra apmeklētāja neuzkrītoši pārslauka lielās stikla izlietnes, lai nākamajiem lietotājiem interjera bilde būtu kā no žurnāla lapas. Protams, vannas istabām paredzētie stikla izstrādājumi - izlietnes, dušas durvis - lielākoties tiek tirgoti ar kopšanu atvieglojošiem pārklājumiem. Tomēr ir nācies redzēt arī tādas dušas durvis, kas klātas ar nožuvušu pilienu musturiem, kur šāds pārklājums acīmredzami nedarbojas. Daži izvēlas matētus (satinētus), nevis hromētus maisītājus tā paša iemesla dēļ - uz tiem it kā mazāk redzamas ūdens pēdas. Dizaina žurnālos redzam interjera risinājumus, kur izlietne vai pods stiprināti tieši klāt pie lielas spoguļa plaknes bez flīžu vai citu materiālu aizsargjoslām. Var tikai minēt, cik bieži spoguļi jātīra vai cik kārtīgi jāuzvedas, lai spoguļsienas nebūtu pastāvīgi notašķītas.

Benzīntanka dizains

Virtuves netīrā zona parasti veidojas aiz plīts un pie darba virsmas. Zinu kādu, kurš ir nelaimīgs, ka aiz plīts virsmas uzlicis spoža plastikāta plāksni, jo tai nepieciešams īpašs tīrīšanas līdzeklis, kas, lai virtuve būtu sakopta, jālieto ik reizi pēc gatavošanas. Atsevišķa tēma ir nerūsējošā tērauda virtuves tehnika. Kamēr patiešām ekskluzīvie zīmoli lepojas ar jauniem nano - mikro pretpirkstu superpārklājumiem, parastās virtuvēs nerūsējošā tērauda ledusskapji, iebūvējamās plītis un cita tehnika nenovēršami savāc visu lietotāju pirkstu nospiedumus.

Interjeru veidošanas procesā pasūtītāji vienmēr interesējas par grīdas kopšanu. Eļļotas, vaskotas, lakotas, flīzētas vai ar paklāju ieklātas - bez atbilstošām skaistumu uzturošām procedūrām tās ar laiku izskatīsies nolietotas. Protams, ir daži vispārzināmi triki, kas palīdz kopšanu atvieglot. Tie, kas flīzējuši grīdu, zinās populāro ieteikumu šuves nelikt gaišā tonī, jo tajās pilnīgi noteikti ieēdīsies putekļi un netīrumi. Absolūti racionāls ir t.s. benzīntanka flīžu dizains - to plakne klāta ar tādiem raibumiņiem, kas palīdz noslēpt daudzo pēdu atstāto netīrību. Bērnistabā plušķains un krāsā nenoteikts tepiķis traipus noteikti apslēps labāk nekā spilgts un viendabīgs paklājs.

Putekļu plauktiņi

Jebkurā telpā, iegādājoties vai iebūvējot kādu jaunu mēbeli, ir vērts apdomāt, vai tādējādi neieviešam savās mājās jaunus nevajadzīgus "putekļu plauktiņus". Piemēram, reti kurš jaunajā interjerā grāmatas glabā aiz stikla kā padomju laika sekcijās vai antikvariātu grāmatu skapjos. Tagad populāras ir atvērtās bibliotēkas un plaukti, kas bieži sedz visu sienas plakni. Tomēr dārgākas un retākas grāmatas tur nevar pasargāt no regulāras apputēšanas.

2008.gada Venēcijas arhitektūras biennālē par vienu no veiksmēm tika atzīta filma par arhitekta Rema Kūlhāsa projektēto ģimenes māju Bordo. Tās galvenajai varonei apkopējai Guadalupei grūtības ikdienas darbos sagādā gan šīs privātmājas smagie aizkari un šaurās kāpnes, gan stikla paneļi un citas detaļas. Kādā epizodē viņa saka: "Ja man būtu nauda, es šādu māju nebūvētu." Nez, kāda būtu profesionālas apkopējas ideālā māja? Ja jūs piederat tiem perfekcionistiem, kam tīk savu vidi redzēt nemainīgi tīru un kārtīgu, ir vērts laikus apdomāt, kā izvairīties no tāda telpas iekārtojuma, kas gribot negribot liek pašiem kļūt par pilna laika apkopējiem vai divtik noslogot algotos kārtības uzturētājus.

*Andra Šulca ir arhitekte, kuras pamatnodarbošanās ir savrupmāju projektēšana. Par lauku viensētu Lielpūces viņa saņēma 2007.gada Latvijas arhitektūras balvu un Latvijas koka arhitektūras gada balvu. Andra savā slejā reizi mēnesī apkopos praktiskus padomus un novērojumus, kas radušies diskusijās ar klientiem un kolēģiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko