Medus pamatā ir
vienkāršie cukuri - glikoze un fruktoze. Tātad zināma taisnība
tajā ir, ka medus ir cukurs. Taču tā īpašības atšķiras no baltā
cukura, kas ir tīra saharoze. Uzskata, ka medū esošie vienkāršie
cukuri jau ir gatavi no gremošanas trakta nonākt asinīs, kamēr saharozei
vispirms nepieciešama apstrāde gremošanas sistēmā. Sašķeltai
saharozei uzsūcoties vienkāršo cukuru veidā strauji paaugstinās
cukura līmenis asinīs, kura normalizēšanā ir jāpiedalās aizkuņģa
dziedzera insulīnam. Uzņemot medu šāda strauja cukura līmeņa paaugstināšanās
nenotiek, jo tas uzsūcas vienmērīgāk un organismam draudzīgāk.
Viena karote medus satur 64 kalorijas, viena karote cukura satur 45
kalorijas. Taču medus ir saldāks par cukuru, līdz ar to izmantojot
saldināšanai pietiek ar 1 karoti medus vai 1,5-2 karotēm cukura,
tādejādi uzņemto kaloriju skaits līdzsvarojas. Bet medū ir ne tikai cukuri, bet minerālvielas un citas vērtīgas vielas.