Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Mušas dzintarā

Ne jau krīze ir iemesls, lai savām rokām ķertos pie Ziemsvētku dāvanu gatavošanas. Pašradītiem gardumiem piemīt visas svarīgākās labas dāvanas īpašības jebkurā situācijā: sirsnīgums, pārsteigums, neatkārtojamība. Mājas ballīšu virpulī pa ceļam uz svētkiem un pēc tiem mēs neizbēgami kaujamies ar pārdomām par piemērotu ciemakukuli radiem un draugiem: vai pietiks ar pudeli vīna, vai nopirkt vēl šokolādes kasti, puķpodu un varbūt smaržīgu sveci? Kas ir forša dāvana?

Mana atbilde uz šo jautājumu pēdējos gados ir dzintarainas marmelādes glītās burciņās, kam klāt piesietas receptes. Paldies slejas kolēģim Markam Keisam par iedvesmu! Nupat esmu izvārījusi trīs dažādas, tāpēc ar prieku varu dalīties ar šogad apgūtajām receptēm.

Apelsīnu marmelāde

2 apelsīnus un 1 citronu (jāizvēlas augļi ar plānu, nebojātu miziņu) sagriež 4 daivās, tad ļoti plānās šķēlītēs. Vāra uz nelielas liesmas puslitrā ūdens un puslitrā dzērveņu morsa (morss piešķir marmelādei silti oranžu krāsu) pusstundu. Pieber 600 g cukura un vāra uz straujākas liesmas, ik pa laikam apmaisot, vēl apmēram 20 minūtes. Beigās izzvejo vairumu sēkliņu, bet, ja kāda paliek, nav liela bēda. Drusku atdzesētu lej ar karstu ūdeni izskalotās burciņās.

Citronu ar vaniļas pāksti

4-5 citronus sagriež gareniski uz pusēm, tad katru pusi šķērsām plānās šķēlītēs. Sastūķē citronus kopā ar griešanas procesā izdalījušos sulu mērtrauciņā (burkā vai kādā citā traukā), un nomēra apjomu - lai iznāk, piemēram, 1 litrs. Liek katlā un pielej divreiz lielāku apjomu ūdens, uzvāra un uz lēnas uguns karsē 10 minūtes. Atstāj pa nakti nostāvēties. Nākamajā dienā atkal izmēra savārītos citronus un pievieno cukuru apjomā aptuveni pusi no citronu zupas. Tad liek klāt uz pusēm gareniski pārgrieztu vaniļas pāksti, naža galu sāls un vāra apmēram 20 minūtes. Šai marmelādei viscaur būs aromātiskās vaniļas sēkliņas, bet pākstis beigās nevajag vilkt laukā - lai tās dekoratīvi spīd cauri medainajiem citroniem kā mušas dzintarā.

Citronu, laimu un čili

Ideja piešaut citroniem čili man radās, kombinējot divas saskanīgas un man ļoti mīļas garšas. Čili piedod marmelādei siltumu, kas patīkami papildina saldskāņās citrusu notis. Vārdu sakot, viss jādara tāpat kā iepriekšējā receptē, tikai citroniem klāt ņem vienu laimu un vaniļas pāksts vietā pieliek pāri kaltētu čili ar visām sēklām, sadrupinot tos ar pirkstiem virs katla.

Ar šīm receptēm var un vajag radoši eksperimentēt tālāk - samaziniet vai palieliniet cukura daudzumu pēc savas gaumes, izmantojiet dažādas garšvielas - kanēļa mizu, krustnagliņas, kardamonu, anīsa zvaigznītes, ko vien sirds kāro, tikai labāk ne visas vienlaicīgi. Rezultāts noteikti būs lielisks, bet galvenais ir process, kurā paši esam radījuši sev un citiem Ziemsvētkus. Lai izdodas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko