Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Neizzinātā Portugāle

Madeira, portvīni, varbūt vēl arī Vinho Verde, tāds varētu būt vidēji aritmētiskā vīna baudītāja (un ne vien Latvijā) priekšstats par Portugāles vīnu saimniecību. Lai arī Portugāle ir septītā lielākā vīna ražotāja pasaulē, tās atpazīstamība galvenokārt ir saistīta ar stiprinātajiem vīniem, savukārt tie veido tikai ap 3% no visu Portugāles vīnu klāsta!

Iespējams, Portugāle ir visuzskatāmākais piemērs, kā cilvēku gaumes maiņa ietekmē vīndarīšanu. Pēdējos 15-20 gadus stiprināto vīnu tirgus sarūk, vairākums vīna cienītāju vēlas baudīt mazāk saldus vīnus, kuri būtu ar zemāku alkohola procentu. Šis apstāklis liek vīndariem vairāk uzmanības un rūpju veltīt sausajiem vīniem. Protams, sausie vīni tika darīti arī agrāk, bet tie bija salīdzinoši pieticīgas kvalitātes, domāti iekšējam tirgum. No šīm izmaiņām viennozīmīgi ieguvēji esam mēs, vīna cienītāji. Portugāļi arī necenšas kopēt citus populārus vīnu stilus un starptautiski populāras vīnogu šķirnes izmanto ļoti nedaudz. Galvenokārt tiek izmantotas ap 50 vietējās vīnogu šķirnes (dominē Touriga National, Touriga Francesa, Avesso, Alvarinhio) un nedaudz starptautiskās (galvenokārt Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Viognier), kuras aizņem tikai ap 1% no visiem vīnogulājiem. Rezultātā mums ir iespēja baudīt autentiskus, patiešām kvalitatīvus un interesantus vīnus, kas atklāj jaunas garšas un aromātus.

Liela daļa portvīna darītavu pievieno savam portvīnu klāstam arī plašāku sauso vīnu daudzveidību. Quinta de la Rosa ir tradicionāla portvīna darītava, kura bija viena no pirmajām, kas uzsāka pasaules līmeņa sauso sarkanvīnu ražošanu no portvīna vīnogām pirms aptuveni 20 gadiem un pašreiz ir starp Doru reģiona līderiem. Šī reģiona vīnogulāji tiek klasificēti līmeņos no A (augstākais kvalitātes līmenis) līdz F. Quinta de la Rosa ir tikai A līmeņa vīnogulāji, kuri izvietoti terašu veidā Doru upes krastā. Dažas no terasēm sasniedz 10 un vairāk metru augstumu, un ogu novākšanai tiek izmantots tikai roku darbs!

Vēsturiska tradīcija Portugālē ir stādīt vienā dārzā jaukti daudzas vīnogu šķirnes, tāpēc precīzi noteikt katras šķirnes proporciju vīnā ir neiespējami. Abu šodienas vīnu gatavošanai izmantotas tradicionālās portvīna vīnogu šķirnes Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca & Tinta Roriz., Tinta Cao vīnogas.

***

2005 Quinta de la Rosa, Quinta de la Rosa Douro DOC

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Atklājums reģiona, aromātu un garšas ziņā. Lieliska ražas gada vīns, baudāms vēl vismaz 5-8 gadus.

Cena; Cena

Cena; Portugāle

Reģions; Douro

Vīna darītava; Quinta de la Rosa

Quinta de la Rosa; galvenokārt Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca

Vīnogas; galvenokārt Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca

Garšas īpašības; bagātīgs un pilnīgs sarkanvīns, ar dziļu krāsu, patīkamu augļu aromātu ar portvīna niansēm, kurš nav nomākts ar pārmērīgu ozolkoka mucu aromātu

Ar ko iet kopā?; Plašs gaļas ēdienu, īpaši jēra un liellopa, klāsts, nobrieduši puscietie un cietie sieri

Alkohola īpatsvars; 14%

2006 Quinta de la Rosa, Vale da Clara Douro DOC

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Daudzpusīgs vīns, lielisks ikdienas baudīšanai, laba kvalitātes un cenas attiecība

Cena; Ls 6,90

Valsts; Portugāle

Reģions; Douro

Vīnogas; Galvenokārt Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca

Garšas īpašības; Līdzīgs vecākajam brālim, bet ar izteiktāki augļainu raksturu, tā gatavošanā netiek izmantotas ozolkoka mucas

Ar ko iet kopā?; Pasniedzot ar uzkodām, vajadzētu atvēsināt līdz 15-16oC, ar smagākiem gaļas ēdieniem - 18oC

Alkohola īpatsvars; 13,5%

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko