Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Nekust

Čārlzam Darvinam šogad - 200. Pirms 150 gadiem iznāca Sugu izcelšanās - evolūcijas mācības izklāsts, kurš loģiski sasaistīja organiskās pasaules attīstības posmus un deva impulsu bioloģijas attīstībai. Apjukušajā un māņticības pārņemtajā Latvijā par to īpaši nerunā. Iespējams marksistu "vulgārdarvinisma" iespaidā. Kreacionistu kritika? Ir grūti diskutēt ar kādu, kas ir pārliecināts, ka Pasaule radīta trīs dienās.

Darvins atklāja lielos konstruktorus - mainību un izlasi. Mainība rada piedāvājumu. Izlase atlasa to, kas konkrētajos apstākļos nodrošina izdzīvošanu.

Evolūcijas procesā orgāni, kuri netiek izmantoti, izzūd. Piemēram, dažu sugu čūskām zem ādas daļēji saglabājušies ekstremitāšu kauli. Vaļiem, kuru senči staigājuši pa sauszemi, samanāmas iegurņa atliekas. Cilvēkiem ir astes kauls, saauguši astes skriemeļi. Cilvēks asti var pakustināt, tikai kustinot dibenu. Cilvēka evolūcijā svarīgāka loma bija smadzeņu kustināšanai. Palielinoties jaundzimušo smadzeņu apjomam, platāki kļuva sieviešu gurni, bet ne uzreiz. Evolūcijai piemīt inerce. Sievietes ar šauriem gurniem dzemdībās mira, kaut arī spēja paskriet ātrāk par platgurnēm, tātad viņām bija lielāka iespēja izglābties no zobenzobu tīģera, tomēr lielāka bērna galva - lielākas smadzenes - evolūcijā izrādījās vērtīgāks ieguvums. Darvina teorija kā līdzība izmantojama situācijas skaidrošanai Latvijā. Tās pārvalde ilgus gadus tikusi pakļauta izlasei ar mērķi atlasīt ērtus cilvēkus, kuri ar savu darbošanos nerada problēmas augstāk stāvošajiem. Daļa no viņiem ļoti cieš, ka to rudimentārās astes paslēptas biksēs un brunčos, liedzot iespēju demonstrēt savu padevību. Iestājoties grūtiem laikiem, iedzīvotāji grib no astes luncinātājiem sagaidīt smadzeņu kustināšanu un sarežģītu izdzīvošanas uzdevumu risināšanu. Bezcerīgi. Evolūcijai piemīt inerce. Viņi kustinās tikai dibenus, pārsēžoties no viena krēsla otrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko