Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Neparastie ceļi Parīzē

Netradicionālas ekskursijas pagalmos, gar ūdeņiem un privātā auto

Jau esat nofotografējušies pie Eifeļa torņa, Luvrā apskatījuši Monu Lizu un uzkāpuši skatu laukumā uz Triumfa arkas. Ja samulsina doma, ka visi galvenie tūrisma objekti ir apskatīti, uztraukumam tomēr nav pamata — Parīze ir plaša, un vienmēr atradīsies kāds jauns piedzīvojums katras nākamās ciemošanās laikā.

Durvju otrā pusē

Tikai dažu metro pieturu attālumā no pilsētas nozīmīgākajiem kultūras pieminekļiem atrodas šķietami piemirsts rajons Belvila, kurā tomēr ir vērts iegriezties, it īpaši tad, ja gida pienākumus veic Anženika Agnero. Viņa vada bezpeļņas organizāciju Paris par Rues Meconnues (Parīzes nepazīstamajās ielās).

Vairāk nekā desmit gadus Agnero pati ir staigājusi pa šīm ielām un sarunājusies ar vietējiem. Tagad viņai ir atslēgas jeb, precīzāk, durvju kodi, lai varētu iepazīt to, kas atrodas aiz namu fasādēm. Daudzos iekšpagalmos ir senas skulptūras, kuras bieži vien papildina arī jaunāki mākslinieku darbi. Kad aiz muguras ir aizvērušās kārtējās durvis, pārņem mierpilna sajūta, ka rosīgā pilsēta ir kaut kur tālu prom.

Lai gan tūristu ausīs Belvilas vārds nonāk reti, tā var palepoties, ka savulaik te savu karjeru sāka Edīte Piafa — toreiz viņa vienkārši dziedāja uz ielas. Tagad šis ir vidusslāņa rajons, kurā mājas atraduši daudzi keramiķi, mozaīku meistari un citi mākslinieciski noskaņoti cilvēki. Tā vietā, lai gari stāstītu par rajona vēsturi, gide Agnero iepazīstina ar savām paziņām un ļauj viņiem izstāstīt savus dzīvesstāstus. Piemēram, vīrieti, kas Francijā savulaik ieceļojis ar nelegālu laivu un tam par godu nosaucis savu bāru Le Petit Navire jeb Mazā laiva.

Parisprm.com; 12 eiro; vairākas reizes nedēļā.

Viss par ūdeni

Zinošs gids izvadā nelielas grupas pa kādu no pilsētas rajoniem, fokusējot uzmanību uz ūdeni. Lai gan pirmajā mirklī to pamana tikai retais, ūdens tēma, piemēram, ir it visur Jardin des Tuileries parkā, kuru XVII gadsimtā veidoja ainavu arhitekts Andrē Lenotrs. Francijas upes viņš atainojis skulptūrās. Ārpus parka žoga ir astoņas skulptūras, kas veltītas Francijas lielākajām ostas pilsētām. Piemēram, Marseļa ir sieviete, kuras galvu rotā vīnogas, bet rokās tā tur Vidusjūras un miera simbolu — olīvas zaru.

Interesanti ir uzzināt, ka populārās Volisa strūklakas, kurās parīzieši savulaik remdēja slāpes, ir angļu filantropa dāvana pilsētai — viņš pats bijis šokēts, uzzinot, cik par glāzi ūdens jāmaksā Parīzes kafejnīcās. Tā radās doma dažādās pilsētas vietās uzbūvēt vairākas strūklakas, lai ūdens būt pieejams par velti.

Pavillondeleau.fr
; 5 eiro; vairākas reizes nedēļā. Katra ekskursija sākas citā vietā.

Ekoloģisks brauciens

Ervans Meizijs aicina sēsties savā hibrīdauto Prius, kuru var atpazīt pēc koša pasaulē vecākā koka silueta uz tā sāniem.

Klusi slīdot uz priekšu, vides aktīvists izstāsta, kā Elizejas lauki 1670.gadā ierīkoti tā, lai rietumu galā varētu redzēt rietošo sauli. Mūsdienās to var piedzīvot tikai divreiz gadā — aptuveni ap

8.maiju un 1.augustu, kad spožo bumbu "ierāmē" vēlākos gados uzceltā Triumfa arka.

Turpat Elizejas laukos viņš norāda uz pasaulē pirmo namu, kuru izgaismo tikai ar ekonomiskajām gaismas diožu lampām. Tajā mājo avīze France-Soir.

Pēc Meizija teiktā, Parīze ir kļuvusi arī par pasaulē zaļāko pilsētu, jo tās bulvāros un ielās rindojas vairāk nekā 100 000 koku.

Braucot garām Musee du Quai Branly, viņš izstāsta par vertikālo dārzu uz muzeja fasādes, bet kopumā iepazīstina ar vēl 50 dārziem, par kuru pastāvēšanu vairākums cilvēku pat nenojauš.

Savukārt uz Garnjē operu, iespējams, skatīsieties ar citām acīm, uzzinot, ka uz jumta atrodas bišu drava. Palūdziet Meizijam apstāties un operas suvenīru veikalā nopērciet vienu no netipiskākajiem Parīzes suvenīriem — pilsētas medu.

Ecovisitparis.com; 80 eiro; katru dienu. Pulcēšanās pie Place de la Concorde.

Maksājiet!

Ja ir biezs maks, Paris Prive atver pat vislabāk sargātās durvis; Eifeļa torņa un Versaļas pils apskate pēc darba laika, iepazīšanās ar ekskluzīvām smaržām pilsētas pazīstamākajos luksusa preču veikalos vai vakariņas, kuras pagatavojis kāds no slavenākajiem Parīzes pavāriem.

Parisprive.com; no 400 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko