Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pavasari gaidot

Kādā no vīnu apskatiem, salīdzinot Itāliju ar lielu, smalku persiešu paklāju, kas noklāts ar vīna dārziem no sniegotajiem Alpu kalniem ziemeļos līdz pat svelmainajai Sicīlijas salai dienvidos, nebūšu kļūdījies. Raksturojot vīna dārzu auglīgumu, reģionu izteiktās atšķirības un dažādību, vietējo vīnogu šķirņu pārpilnību un individualitāti, vīnu izvēle un neapstrīdamais savdabīgums allaž piespēlē kādu pārsteigumu. Arī šīs dienas varoņi nelika vilties.

Orvieto Classico Secco Bigi DOC, Umbria, Itālija

Iespējams, ka Orvieto vīna radīšanai jāpateicas etruskiem, kurus senie romieši dēvējuši par tuskiem, no kā arī cēlies Toskānas apgabala nosaukums. Tiesa, par pašu etrusku izcelšanos vēsturniekiem ir dažādi viedokļi. Savukārt nozīmīgākā Orvieto ražotāja Bigi aizsākumi datēti ar 1880.gadu, kad uzņēmuma dibinātājs Luidži Bigi nolēma veidot pieprasīto Pāvestu vīnu. Radītais Orvieto Classico satriec ar gaišu un metālisku zaļgani dzeltenu toni. Savaldīgas un reizē tik pavasarīgas, aromātiskas ābeļziedu, tikko manāmas mandeļu un muskusa smaržu nianses liek nobaudīt eleganto, nedaudz skābuma dzēlīgo, tomēr mēreno ķermeņa uzbūvi. Šis kopums patiešām rada tīru, lieliski sabalansētu, emocionālu iespaidu. Vīnam piemīt lieliska stāja un pievilcīga augu pēcgarša.

Vīnu izplatītāju anotācijās un vīndaru aprakstos regulāri nākas sastapties ar eksotisku aromātu un garšu nosaukumiem - apelsīnu ziedi, Alpu kalnu vijolītes, zirgu segli utt. Nav gan minēts, no kādas valsts pēdējie varētu būt. Vai tie, piemēram, ir no Čīles, kur parasti seglus veido no koka, vai Itālijas meistaru ādas darinājums? Līdz ar to arī aromāts noteikti būs atšķirīgs. Ja nu tomēr nav bijusi veiksme dzīvē šīs lietas iepazīt, atliek vien ticēt un piekrist vīnu kritiķiem, pieņemt aprakstus a priori. Tomēr mans ieteikums - meklēt un atrast vīnos sev pazīstamus aromātus un garšas salikumus. Asociēt tos ar zināmiem augļiem, ziediem, priekšmetiem vai lietām ap mums, kuras, sastaptas un iepazītas, saglabātas atmiņā. Akli neticēt piedāvātajam, bet pašam vērtēt gan smaržu, gan garšu - patīk vai nepatīk, garšo vai negaršo. Nākamo vīnu īsi raksturojot, droši varu teikt - svešinieks starp savējiem un savējais starp svešiniekiem.

Alicante Poggio al Tufo IGT, Maremma Toscana, Itālija

Veidots no mazpazīstamas vīnogu šķirnes Alicante Bouschet, vīns piesaka sevi ar dziļu, intensīvu rubīnsarkanu krāsu. Tā sastāvs un struktūra ir netipiski Toskānas reģionam. Ne miņas no vietējās Sangiovese vai kādas no tās atvasinājumiem. Vēstures liecības par šo šķirni vēsta, ka tā kultivēta Francijā kopš 1866.gada, krustojot pazīstamās Grenache un Petit Bouschet vīnogu šķirnes. Ilgus gadus tā veiksmīgi audzēta ASV, Austrālijā un Portugālē. Viena no retajām vīnogu šķirnēm, kuras ogu sula ir tumšā krāsā. Alicante Poggio al Tufo, divpadsmit mēnešus izturēts slovāku ozolkoka mucās un vairāk nekā gadu pavadījis pudelē, atspoguļo Maremma apgabala būtību un iespējas, kurā augušas ogas. Itāļu vīndaru aprindās vieta jau nodēvēta par jauno Eldorado. Tās potenciāls - klimatiskie apstākļi, ar kaļķakmeni un vulkāniskas izcelsmes iežiem bagātā augsne - tika atklāts pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā. Divdesmit pirmajā gadsimtā Maremma Toskānā ieņem autoritatīvu vietu starp prestižākajiem vīna apgabaliem. Vīns rada īpašu uzmanību un interesi par sevi, gluži kā cilvēks - ar savu personību un iekšējo pasauli. Aromātā izpaužas šķirnei raksturīgais aveņu un nogatavojušos upeņogu saldskābais smaržu salikums. Garša lieliski sabalansēta, sarežģīta, tomēr patīkami plūstoša un ar aromātisku ilgstošu pēcgaršu. Vīns ir savdabīgs un ierosmi veicinošs, kā jau viss neikdienišķais. Pavasari gan sagaidīt palīdzēs arvien biežāk smaidošā saule. Un vēl nedaudz jāpaciešas līdz pirmajām sniegpulkstenītēm, pūpolu ziedēšanai, un tad arī mīlestībai vārti vaļā.

***

Orvieto Classico Bigi 2006

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Vīns no Orvieto galvenā ražotāja. Vēsturiski - Vatikāna elites iecienītākais baltvīns.

Cena; Ls 5

Valsts; Itālija

Apgabals; Umbrija

Vīnogas; Trebbiano Toscano (Procanico), Verdello, Grechetto, Malvasia, Drupeggio

Garšas īpašības; Viegli metālisks zeltains krāsu tonis. Aromātā - atspirdzinoši ābeļziedi, ar viegli ieskicētiem mandeļu un muskusa toņiem. Garša spirgta un tīra, ar klasisku stilu.

Ar ko iet kopā?; Vēžveidīgie, jūras veltes, jauni mīkstie sieri, hors d"oeuvres.

Alkohola īpatsvars; 12,5 tilp.%

Pasniegšanas t; 10-12?C

***

Alicante Poggio al Tufo 2006

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Netipisks vīns no Toskānas dienvidiem. Viena no retajām vīnogu šķirnēm - Alicante Bouchet ar tumšu sulu.

Cena; Ls 10

Valsts; Itālija

Apgabals; Maremma Toskānā

Vīna darītava; Poggio al Tufo

Vīnogas; Alicante Bouschet

Garšas īpašības; Tumša, piesātināta, rubīnsarkana krāsa. Aromātā nogatavojušās upenes un avenes. Garša ar izteiktām augļu niansēm.

Ar ko iet kopā?; Gorgonzola siera mērce ar trifelēm, uz grila gatavota jaunlopa fileja.

Alkohola īpatsvars; 13 tilp.

Pasniegšanas t; 16-18?C

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko