Sastāvdaļas pīrāgam: 500 g miltu, 160 g cukura, 300 g sviesta vai margarīna istabas temperatūrā, 2 olas mīklai, 1 ola pārziešanai, naža gals sāls, 20 g cepamā pulvera, 50 g konjaka, ruma vai brendija, pildījumam – saldi, gatavi bumbieri vai konservētas persiku vai aprikožu pusītes, 100 g aprikožu ievārījuma.
Pagatavošana:
1. Vienā bļodā miltos iemaisa cepamo pulveri, cukuru, sāli.
2. Otrā taukvielas sagriež gabalos, sakuļ kopā ar olām, tad abas masas sajauc un samīca viendabīgā mīklā.
3. Mīklu ietin pārtikas plēvē un uz pusstundu ievieto ledusskapī.
4. Ieslēdz cepeškrāsni uz 190 grādiem.
5. Tajā laikā nomizo bumbierus (ja tie šķiet par cietu, mazliet apvāra cukurūdenī).
6. Mīklu izrullē, liek ietaukotā, apaļā karstumizturīgā formā (der rievotā tartes forma vai jebkura cita kūkas forma), ar pirkstiem piespiež pie formas dibena un sānu malām, lai starp mīklu un formu nepaliek gaisa spraugu.
7. Cep 190 grādos apmēram 10–15 minūtes, kamēr mīklu karstums mazliet "aprauj".
8. Izņem no cepeškrāsns, pārziež ar aprikožu ievārījumu, pārliek ar bumbieriem un/vai aprikožu, persiku pusītēm, pārslaka ar alkoholu un sakulto olu un liek atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz apmēram 15 minūtēm. Cep, kamēr mīkla brūna.
9. Ja mīkla nedaudz palikusi pāri, no pārpalikušās ar asu nazīti izgriež zaķus un izcep arī tos. Lieldienu galdam tie lieliski piestāvēs.
Lai labi garšo!