Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Rudens ražas receptes

Vecmāmiņu ēdienus, kas der arī mūsdienu galdam, piedāvā Brīvdabas muzeja saimniece

Šosvētdien, 20.septembrī, Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks rudens ražas tirgus, kurā būšot iespējams iegādāties visu, kas izaudzis Latvijas dārzos, laukos, druvās un aplokos. Tirgus apmeklējuma laikā apmeklētāji arī tiek aicināti uz recepšu apmaiņas stūrīti Kurzemes sētā. Aicināti visi — lai savstarpēji dalītos, mainītos ar receptēm. Lai degustētu interesantus ēdienus — marinējumus, sālījumus, vārījumus, uzlējumus. Katrai saimniecei un saimniekam droši vien ir kāda īpaša recepte ziemas apcirkņiem, ko muzeja darbinieki aicina neturēt zem pūra. Apmeklētāji tiek gaidīti gan ar jau pagatavotiem ēdieniem (burciņās), gan recepšu lapiņām.

Arī muzejs savas receptes zem pūra netur un Dienas lasītājiem piedāvā Priedes kroga saimnieces Lidijas Alsbergas receptes. Tās atcerēties viņai palīdzēja mammas māsa — Lonijas tante.

***

Burkānu ķīselis ar pienu

4—5 personām vajadzēs: 800 g sarīvētu burkānu, 1 litru ūdens, 0,5 litrus jāņogu vai kādu citu skābu ogu sulas, 400 g cukura, 200 g kartupeļu cietes, citronu, apelsīna miziņu

Sarīvētus burkānus liek katlā, uzlej ūdeni un vāra, līdz burkāni ir mīksti. Tad pieliek sāli, cukuru, pierīvē citrona, apelsīna miziņas, pielej suliņu un pavāra 10—15 minūtes. Pēc tam pielej izšķīdinātus kartupeļu miltus un tur uz uguns, līdz ķīselis uzmet burbuli. Atdzesē un pasniedz ar aukstu pienu.

*

Kartupeļu pļera ar gaļas grībiņām vai ievārījumu


4—5 personām vajadzēs: 1 l piena, 1 l ūdens, 1 kg zaļu, sarīvētu kartupeļu, sāli.

Piedevām: cepta (sačurkstināta) cūkas gaļa ar sīpoliem vai cauraudža šķēlītes

Nosaukums "pļera" radies kara laikā un būtībā nozīmē to pašu, ko putra. Grībiņas ir gaļas gabaliņu nosaukums, kas nācis no Zemgales.

Ar smalko rīvi sarīvē kartupeļus. Katliņā uzvāra ūdeni ar pienu, pieliek sāli. Tad lēni iemaisa sarīvētos kartupeļus un uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, vāra 15—20 minūtes, līdz zūd zaļu kartupeļu garša. Tad liek uz šķīvjiem, klāt ēd ceptu gaļu jeb saceptas grībiņas (gaļas gabaliņus) ar sīpoliem. Šo putru var ēst arī ar brūkleņu vai ābolu ievārījumu.

*

Reņģes piena zupā


4—5 personām vajadzēs: 1,2 l ūdens, 1,2 l piena, 250 g burkānu, 300 g kartupeļu, 15 g sīpolu, 700 g reņģu, sāli, piparus, lauru lapas, dilles, lociņus un selerijas lapiņas

Burkānus (griezti gareniski uz pusēm) un kartupeļus vāra pienā. Kad kartupeļi nāk mīksti, tad ar šūmkaroti uzliek notīrītas reņģes. Pēc 10—15 minūtēm, kad reņģes mīkstas, tās ceļ ar šūmkaroti ārā. Zupu salej šķīvjos, ieliek reņģes un apkaisa ar zaļumiem. Ja vēlas, var uzliet zupai nedaudz sviesta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.10.2024

Ar gadiem cerības uz mīlestību, līdz nāve šķirs, kļūst arvien reālākas.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko