Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Rūpju un prieka stūrīši

Baužu ģimenes dārza plāns locījuma vietās ir padilis. Uz tā malām sarakstītas piezīmes, tālruņa numuri. Mārupieši Ilanta Krastiņa -Bauze un Kārlis Bauze neiztiek arī bez Apstādījumu veidotāju ceļveža, kurā ir Latvijas kokaudzētavu sortiments. "Nekad nedomāju, ka patiks rakāties un kašāties," savu lolojumu izrādot, smaida Ilanta.

Plānojot dārzu, Baužu ģimene gribēja, lai ir liels zāliens — laukums, kur bērniem izskrieties, Ilanta gribēja puķes, kas ziedētu visu sezonu, bet Kārlim kā bijušajam jūrmalniekam noteikti vajadzēja priedes.

Izdomāts un izlolots


Pirms trim gadiem, būvējot māju, viņi izlēma, ka dārzu gan stādīs paši. "Māju uzcelt paši nepratām, bet kas tur ko nesastādīt kokus, krūmus un puķes." Viegli nebija, bet aizraujoši gan! Baužu ģimenei dārzu projektēja un ar padomiem joprojām palīdz daiļdārzniece Marianna Erdmane. Koku un krūmu stādi pārsvarā pirkti Baltezera stādu audzētavā. Stādīšanas talkā piedalījās gan radi, gan draugi. Darbi tika sākti aprīlī un lielos vilcienos pabeigti īsi pirms Jāņiem.

Tagad Ilanta saka — tas bija pareizs lēmums. Viņu paziņas teica, ka savu dārzu taisīs palēnām, ka vajagot apjaust vidi un kaimiņus. "Taču ar to lēnām ir tā, ka nu jau otro gadu viņi atliek un atliek. Ir skaisti saaudzis zāliens, negribas velēnas vērst augšā."

Tā gan ir taisnība, ka vajag apjaust ēnas un saulainās vietas, caurvējus. Caurvēja dēļ, piemēram, mājas stūrī izsala skaists vītoliņš. Tā vietā tagad — goba. No lielajiem kokiem dārzā ir arī iestādīta liepa. Vispār jau lapu koki rada lielas rūpes. Skaistā ozolu aleja gar teritoriju ietekmē zālāja un bukšu augšanu. Ja lapas laikus netiek sagrābtas, tad zālienā var izsust plankumi.

"Biju dzirdējusi, ka augus mēdzot sastādīt par biezu. Nolēmu, ka es nekļūdīšos. No otrā stāva skatījos uz savu dārzu ar tālskati. Izmērīju prognozējamo vainaga platumu un tad vilku riņķus ap kokiem, lai varētu apjēgt — ko stādīt apakšā un kur nestādīt," atceras Ilanta un uzreiz piebilst, "dārzs — tās ir mūžīgās pārmaiņas, tam jāseko līdzi. Kad tam pietrūkst elpas un gaisa, tas atkal jāpārstāda."

Zāliena frizūra


Mīļākā stūrīša dārza saimniecei gan nav, bet, piemēram, ir rūpju stūrītis. Tā ir vieta, kas aizsedz skatam komposta kaudzi un atrodas vistuvāk lielajiem ozoliem, kuri aug aiz teritorijas. No lielajiem kokiem ir ēna. Vēlais jasmīns gan sakuplojis, bet parūkkoki katru ziemu izsalst. Pēc grāmatas tiem vajadzētu būt vismaz jau trīs metrus augstiem, bet pagaidām tie izskatās pēc palieliem, ugunīgi sarkaniem krūmiem. Dārzs Ilantai ir iemācījis saprast, ka ikvienam ir jādod otrā, trešā un pat ceturtā iespēja. "Nevari būt kategorisks un raut ārā. Jābūt pacietībai gaidīt. Izaugs kupls un saņemsies."

Zem ozoliem arī zāliens neaug tik perfekti kā citur dārzā. Katru pavasari tur tiek piebērta augsne un no jauna iesēta zāle. Lai arī sēkla ir viena un tā pati — sportošanu izturīgs zāles maisījums, dārzā tas sadīdzis mazliet atšķirīgi, jo augsnes sastāvs bija dažāds. Tagad Ilanta iesaka tiem, kuri veido zālienu, pirms sēšanas augsni noblietēt ar smagu dārza rulli. Viņi tā neizdarīja, un pēc ziemas zeme nosēdās, izveidoja ieplakas, kur vasarā sakrājās ūdeņi. "Ja kaut ko neizdari, kā vajag, tad jāstrādā dubultā," tā ir vēl viena Ilantas atziņa.

Kaimiņu būšana


Dzīvžoga noformējumu vēlams saskaņot ar kaimiņiem. Baužu ģimene saviem kaimiņiem piedāvāja žogu apaudzēt ar mežvīniem. Rudenī tas iekrāsojas sarkans un izskatās skaisti. "Bet! Tagad secinājām, ka žogs ir jāretina. Mežvīniem ir ļoti dziļas un pamatīgas saknes. Kad gribēju kaut ko netālu no mežvīniem iestādīt, nevarēju lāpstu zemē dabūt. Gribam retināt, bet kaimiņš ir skumīgs. Viņš ir ar mieru pārstādīt mežvīnus savā pusē," saka Ilanta. Viņa uzskata, ka biezais žogs mazliet arī absorbē skaņu. Ja tagad būtu jāstāda, tad Ilanta tos stādītu retāk, jo stādi ir tā sakuplojuši, ka sētai kļūst par smagu.

Lai mazliet norobežotos no kaimiņiem, pretī vietai, kur paredzēts būvēt pirti, iestādītas tūjas, kas augs sešu metru augstumā. Līdzīgas tūjas ir gar teritorijas ārējo malu. Tagad gandrīz katrā krūmiņā ir zvirbuļu un cielavu ligzdas. Putniem Baužu dārzs patīk. No kaimiņu sētas atlido muskuspīle. To Ilanta pabaro, jo pīle izlasa no mulčas un zāliena gliemezīšus.

Lauksaimniecības projekti


Starp skujeņiem Ilanta stāda vasaras puķu nokarenās formas — petūnijas, arī pelargonijas. Tad tās veidojas kā paklājs. Bērnu priekam iestādītas dažas meža zemenītes.

No "mazās lauksaimniecības" Baužu ģimenes dārzā ir zilenes un krūmmellenes. Ziema tām bija par bargu, bet nu jau stādi atkal saņēmušies. Pērn bija pirmā raža — krūzīte zileņu.

"Mana ir spinātu, skābeņu dobe, piparmētra un baziliks, kurš šogad neuzdīga. Pārējais — bērniem. Meita Patrīcija pagājušajā gadā vienā dienā izrāva visus burkānus. Viņai likās, ka raža jānovāc vienā dienā. Tagad mēģinu skaidrot, ka var arī novākt ražu pakāpeniski," stāsta Ilanta.

Kaitēkļi


Tos jāiznīcina, tikko kā lapas vai skujas vēsta, ka kaut kas nav labi. Par efektīvu Ilanta atzinusi Deci. Ar to kritiskā situācijā kaitēkļu skartie augi tiek migloti pat vairākas reizes. Pastāv gan risks tādā veidā nodedzināt priedītes. Diemžēl viens no zemajiem kadiķiem izskatās kā vidū izdedzis. Par vainīgu tiek aizdomās turēts kāds kaķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Neierastais ābolu obstlers

Laikā, kad radu, draugu, paziņu un sociālo tīklu burbulī galvenais jautājums ir "Vai tev nevajag ābolus?", pastāstīšu par kādu mums mazāk pazīstamu ābolu brendiju – obstleru.

Oktobra garša

Āboli, burkāni un kukurūza no pašu dārza rudenīgos ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko