Tā nu ir iegājies, ka ikdienā visbiežāk mēs dzeram alu, bet vīnu gandrīz tikai svētku reizēs. Arī dzirkstošais vīns tiek uzskatīts par svētku dzērienu. Starp daudziem franču šampanieša analogiem vislielāko uzmanību, manuprāt, ir pelnījis dzirkstošais vīns no Spānijas Cava. Patiesi, abu dzērienu ražošanas tehnoloģija ir līdzīga, taču cenu atšķirība sasniedz vairākas reizes. Labas kvalitātes cava Barselonā var nopirkt par piecim eiro, bet analogas kvalitātes šampanieti pat šampanieša galvaspilsētā Reimsā lētāk par 20 eiro atrast ļoti grūti. Lai paradītu plašo cava daudzveidību
Conde de Caralt Blanc de Blancs Brut novērtēs tie, kam patīk spēcīgs, muskuļots un ilgstoši izturēts dzirkstošais vīns. Aromātā citrusaugļi, grauzdētas mandeles un pavisam nedaudz arī ziedi. Garšā kaut kas no zaļas melones un bumbiera. Arī kaut kas no grauzdētas rupjmaizes. Visticamāk, šo specifisko garšu nobeigumā piedod vairāk nekā divus gadus ilgā izturēšana kopā ar rauga nogulsnēm.
Cava izgatavošanā, līdzīgi kā šampanieša ražošanā, atļautas arī sarkanās vīnogas, taču šis eksemplārs ir pagatavots tikai no gaišajām vīnogām. Šāda pieeja prasa īpaši atlasītas vīnogas, un Conde de Caralt Blanc de Blancs Brut jau būtu pieskaitāma pie augstākās kvalitātes dzērieniem.
Castellblanch Rosado Dulce. Iepriekšējo cava es raksturotu kā ļoti vīrišķīgu, taču šī ir pilnīgi pretēja. Izteikti sievišķīga — maiga un zīdaina. Arī dzeras ļoti viegli. Aromātā nedaudz kraukšķīgu zemeņu, aveneņu, arī garšā ļoti daudzveidīgs saldu ogu kokteilis. Pirmajā mirklī liekas, ka dzēriens ir nedaudz par saldu, tomēr jau pēc brīža garšu atdzīvina patīkams skābumiņš.
No nākamās nedēļas katru piektdienu, septembrī un oktobrī dodoties ceļojumā uz Stokholmu, uz prāmja varēsit klātienē uzdot jebkuru jautājumu Latvijas Vīnziņu asociācijas pārstāvjiem.
***
Conde de Caralt Blanc de Blancs Brut; Castellblanch Rosado Dulce
Kāpēc iesaka? Augsta līmeņa un vismaz divus gadus izturēts spāņu dzirkstošais vīns Viegls, maigs, ogām bagāts, nedaudz saldens rozā dzirkstošais vīns
Cena: Ls 7 Ls 4
Ražotājvalsts: Spānija Spānija
Apgabals: Penedesa Penedesa
Vīna darītava: Conde de Caralt Castellblanch
Vīnogu šķirne: 60% macabeo, 20% parellada, 20% xarel 70% trepat, 30% garnacha
Garšas īpašības: Aromātā citrusaugļi, grauzdētas mandeles un pavisam nedaudz arī ziedi. Garšā nedaudz zaļu meloņu un bumbieru, kā arī kaut kas no grauzdētas rupjmaizes Aromātā nedaudz kraukšķīgu zemeņu, aveņu, garšā ļoti daudzveidīgs saldu ogu kokteilis
Saderība ar ēdienu: Viegla gaļa, kūpināts lasis Augļi, baltā šokolāde ar zemeņu gabaliņiem
Alkohola īpatsvars: 11,5% 11%
Pasniegšanas temperatūra: 7—9 C 6—8 C.