Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Uz ezeru? Ziemā?

Laikā, kad lielākā daļa cilvēku ir ļoti aizņemta ar dāvanu gatavošanu svētkiem un pašu svinēšanu, nolēmām būt neordināri un doties ceļojumā uz vietu, kur tūristu pūļi sastopami tikai siltā un saulainā laikā. Jā, runa ir par kūrortiem, turklāt pat ļoti populāriem, vismaz agrākos laikos jau nu noteikti, — pie Balatona ezera Ungārijā. Paciemojāmies divos no tiem – Balatonfīredā un Tihaņā. Turklāt mazā neprātībā paši sev sagādājām gluži vai pirmatklājēju prieku. Lai arī dažbrīd kļuva tik vēsi, ka gandrīz jāmeklē cimdi, Balatona kūrortos ir, ko darīt un baudīt katrā sezonā.

Ungāru jūra

Citus tik lielus ezerus kā Balatons Eiropā atrast grūti. Ja nu vienīgi pie ungāru radiniekiem jeb otras Eiropas somugru tautas igauņiem — milzu Peipusa ezers pēc platības ir vēl lielāks. Ungāri ar savu Balatonu ir bezgala lepni, paši to smiedamies dēvē par ungāru jūru. Un jāatzīst, ka, ar ko lepoties, tiešām ir: skaista dabas ainava, kas pārsteidz gandrīz ik uz soļa — viens ezera krasts ir lēzens, otrs — paugurains, jo to veido senu vulkānu geizeri trapecveida uzkalnu formā, neskaitāmie vīnogu lauki, kas šeit iekopti jau no seno romiešu laikiem, savukārt ezera dienvidu krasta dārzos aug vīģes, mandeļkoki un granātāboli.

Tihaņas pussalas ciematiņā ar tādu pašu nosaukumu ap nelielas mājiņas fasādi bija izkārtas aukliņas ar milzu daudzumu izžāvētas paprikas. Pie ieejas durvīm ungāru valodā arī nosaukums — Paprikas māja. Izžāvētā paprika ziemīgo noskaņu tikai pastiprināja, atsaucot atmiņā, kā agrāk lauku mājās, uz aukliņām uzvērti, tika žāvēti augļi. Omulīgajās, nelielajās kafejnīciņās jums kā likums tagad piedāvās karstvīnu, kas gatavots no turpat audzētām vīnogām. Ja karstvīns neiet pie sirds, varat nobaudīt, piemēram, kādu Keknelu vīna šķirni no Badačoņas. Savukārt tiem, kam garšo zivis, piekrastes restorānu piedāvājums liksies vienkārši fantastisks. Tiesa, ezerā makšķerēt stingri aizliegts, taču zivju ēdienu piedāvājums vienalga ir milzīgs.

Prieki garam un ķermenim

Protams, peldēties gan šai sezonā neriskējām, jo ūdens temperatūra bija ap +5 grādiem, taču sporta un aktīvas atpūtas cienītājiem iespēju sevi palutināt netrūks nekad. Bez peldēšanās, kas iecienīta no aprīļa beigām līdz septembra vidum, kad ezera ūdens sekluma dēļ iesilst pat līdz 25–28 grādiem pēc Celsija, te var braukt ar vēja dēli, nodarboties ar smaiļošanu, kanoe airēšanu vai burāšanu vai arī nūjot pa nelielo ciematiņu samērā šaurajiem ceļiem.

Kad iestājas sals, ezers ātri aizsalst un iespējams nodarboties ar ledus burāšanu. Tagad, kā gandrīz visos citos Eiropas kūrortos, arī pie Balatona katrā, pat vismazākajā ciematiņā atradīsit vismaz vienu tenisa laukumu, kur labās atrašanās vietas dēļ (aizvējš, ieplaka) ar aristokrātisko sporta veidu var nodarboties, kad vien vēlaties, neatkarīgi no laika apstākļiem. Taču — ja nekas no iepriekš piedāvātā jūs nevilina — visapkārt ezeram iekārtoti riteņbraucēju celiņi, turklāt velosipēdus iespējams iznomāt uz vietas. Bet laikā, kad uzsnieg sniegs, jāmeklē slēpes un jādodas uz kādu no pauguriem baudīt ziemas priekus.

Katra gaumei un kabatai

Balatona ezera krastos atrodas trīs lielākas pilsētas — Balatonfīreda, Kestheja un Šiofoka, tāpēc par iespējām nakšņot nav jāsatraucas, īpaši jau tagad, kad nav aktīvas tūrisma sezonas. Vēsturiski visslavenākā no trim, protams, ir Balatonfīreda — vieta, no kurienes ezerā palaida pirmo tvaikoni un kur nodibināja pirmo burātāju klubu. Tagad pilsēta ir pat pārsteidzoši eiropeiska — ejot pa centrālo ielu, vēroju vienu smalku spa viesnīcu aiz otras. Nepārspīlējot var teikt, ka to tik tiešām ir daudz.

Taču, ja nevēlaties nakšņot lepnā hotelī, varat noīrēt istabu vai dzīvoklīti kādā no neskaitāmajām villām, no kurām daudzas aizpagājušā gadsimta pirmajā pusē sev uzcēla turīgi ļaudis un mākslinieki.

Balatonfīreda jau kopš seniem laikiem bijusi iecienītākā pilsēta ezera krastā, te atpūsties un ūdens tuvumu baudīt ieradušies ne vien mākslinieki un tirgoņi, bet arī sportisti. Te arī radusies tradīcija katru gadu maija pirmajā svētdienā atklāt burāšanas sezonu — pastāv rituāls mest ezera ūdenī no savvaļas puķēm pītus vainagus. Otra tikpat jautra Balatonfīredas tradīcija ir Annas balle, ko svin katru gadu 26.jūlijā. Galvenais pasākums ir skaistuma karalienes izvēlēšana.

Manuprāt, aukstajam gadalaikam vairāk piemērota ir nevis skaļā un jautrā Balatonfīreda, bet gan nelielais ciematiņš Tihaņas pussalā ar tādu pašu nosaukumu. Te gan tik lepnas naktsmājas neatradīsiet, toties var izīrēt istabiņas nelielos namiņos. Dažus no tiem vēl aizvien sedz niedru jumti. Pirmsziemassvētku laikā un Ziemassvētkos tik patīkami ir aiziet uz lielo, baroka stilā celto Abatijas jeb vīriešu klostera katoļu baznīcu, noklausīties kādu no ērģeļmūzikas koncertiem vai piedalīties adventes laika mesē.

***

Balatons

Ezera platība: 592 km2.

Lielākais dziļums: 12 m.

Senatnē ezera krastos trakojuši vulkāni, tas iespaidojis dabas ainavu, par ko tūristi jūsmo šodien.

Uz dienvidrietumiem atrodas vēl Kišbalatons jeb Mazais Balatons. Agrāk tas bijis viens no lielā ezera līčiem, taču ticis atdalīts.

Šķiet, viens no slavenākajiem Balatonfīredas kūrorta apmeklētājiem bijis Nobela prēmijas laureāts Rabindranats Tagore, kurš tur ieradies uzlabot veselību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko