Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Vīns, kas atraisa sarunas

Esat pamanījuši, kā alotāji, kuri vīnus nedzer, nesaprot vai negrib saprast, kad izrunā vārdus "buķete", "aromāts". Ar kādu baudu šie vārdi tiek izrunāti ar stiepti nazālu nicinošu intonāciju, lai tādā veidā apkārtējiem demonstrētu attieksmi, kuru pāris vārdos varētu raksturot kā "ne velna nesaprotu, par ko tie gudrīši sajūsminās, un, vispār, šņabis garšo labāk!" Ja pievieno vēl kādas pāris "smieklīgas" frāzes par labo un kreiso krastu, par "kurš dullais izdos tādu naudu...", tad iegūstam vidējo latviešu vīna nedzērāju parasto jeb vulgaris. Ja kāds zinātu, kā tas ir piegriezies...

Kāpēc neviens nesmejas un nešķobās, izrunājot vārdus "tāme", "karburators", "elementārdaļiņu paātrinātājs" vai "iekšzemes kopprodukts"? Visbiežāk arī šie termini ir nesaprotami un neiesvaidītam klausītājam tikpat informācijas bagāti kā sumo skolas - internāta iekšējās kārtības noteikumi orģinālvalodā. Ak, atkal sacepos!

Stāsts par to, kā šai slejā nonāca nākamais apskatāmais dzēriens, ir ļoti triviāls - nopirku potenciāli labu vīnu. Laiks, kuru šī pudele novalstījās pa mašīnu, bija nedefinējamas trauksmes pilns, ar krietnu deja vu piegaršu. Šaubas izrādījās pamatotas, jo, veicot izrakumus avīžrakstu arhīvos, uzgāju veselus divus manu kolēģu darbiņus par šī ražotāja veikumu. Protams, ka šai brīdī piepūtās pašapziņa un klusi, bet kategoriski aizliedza turpināt šo slavas dziesmu. Lai būtu. Pusstundas laikā atradu citu, manuprāt, lielisku dzērienu, par kuru hiperlatīvi ir rindoti jau aptuveni pirms gada.

Ļaujiet man samelot, bet pašam šķiet, ka ļoti reti esmu izmantojis dienesta stāvokli, lai veicinātu kāda biznesu - mudinājis jūs pirkt to vai kādu citu vīnu. Šoreiz atļaušos. Kā neveikls un neapdomīgs makšķernieks atklāšu jums zivīgās vietas.

Kādā lielveikalu ķēdē, kuras nosaukums sākas ar "R", šo vīnu tirgo ar baisu atlaidi. Ja vēlaties savus vasaras piknikus nodrošināt ar labu dzērienu, tveriet grozus, izdzenājiet zirnekļus un putekļus no ziemā patukšotajiem pieliekamajiem, jo saprātīgs dzērājs šādus mirkļus garām nelaiž.

KWV Chenin Blanc 2006. Dzeram. Dzeram paši un cienājam citus. Pilnām mutēm. KWV kā allaž demonstrē, ka labi nostrādāts, arī t.s. komercvīns var būt lielisks. Protams, šis vīns nedemonstrē čempiona sasniegumus, bet labi iederēsies jebkura ranga banketā un burziņā.

Blāvā zaļgani dzeltenā salmu krāsa sagatavo dzērēju svaiga, jauna un ekspresīva vīna baudīšanai. Spilgtas, vasarīgas pļavas smaržas, pilnas ar trauslām dažādu ziedu un gatavu augļu niansēm. Nedaudz piepūloties, var sameklēt arī vieglu bišu vaska smaržas atblāzmu, bet tik un tā visu pārmāc svaigums. No smaržošanas pārejiet pie garšošanas. Visus garšas receptorus mutē pārņem kraukšķīgi enerģisks cidoniju skābums, kas, pietiekami neatdzesēts, varētu likties arī uzmācīgs. Divos vārdos - karstas vasaras vīns.

Secinājumi? Vīns, par kuru nerunās, bet kurš lieliski liks raisīties sarunām. Cenas un kvalitātes attiecība šobrīd ir fantastiska.

SANTA CAROLINA Reserve Carmenere 2006 D.O. Valle Del Rapel. Jau atvēru muti / paņēmu spalvu / ieslēdzu datoru, lai deklarētu to, ka, manuprāt, vīns ir jauns. Pārāk jauns. Patiesība izrādījās tur - iekšā. Nav tik traki. Vīns ir dzerams arī patlaban. Protams, kāds brīdis pagrabā, nogludinot jaunības ekspresīvos asumus, nāks tikai par labu. Es saprotu, ka aicinu uz neiespējamu un absurdu pasākumu, bet, ja nu kādam noliksies tumšā, vēsā vietiņā pusducis šo pudeļu, lai atvērtu tās šoruden tā pavēlāk...

Pārsteigumu ir maz - tumša, necaurredzama sarkana krāsa ar violetām maliņām. Aromāti atveras pēc stundas ceturkšņa, un viss notiek. Ogas visādas un augļi ar ķiršiem priekšplānā. Balzāmi, vaniļa un karamele. Garša "neturas kopā" - tāda drusku pajukusi - tanīni dzīvo savu dzīvi atsevišķi no pārējiem komponentiem. Garšvielaini pievilcīgs. Rūgtas šokolādes notis garšā un pēcgaršā situāciju nedaudz uzlabo. Pēcgarša gara un atmiņā paliekoša. Atveriet pudeli, ja vakariņās kāds gatavos pikantu gaļu vai jebko ar siera mērci. Šokolādes kūka? Hmm, jāpamēģina...

Izlemts. Es sāku mācīties spāņu valodu.

***

Chenin Blanc


Dienvidāfrikas baltvīns, cena lielveikalos no 2,49 Ls

Santa Carolina


Čīles sarkanvīks, cena veikalā ap 5,50 Ls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko