Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ziema būs!

Pirms dažām dienām paziņa man jautāja: "Tu pa to Šlīteres mež" vien dzīve un sirms vecis es", saki - vai būs ziem", a?" "Ziema būs…" es atteicu un iegrimu pārdomās. Prognozes ir nedroša būšana.

Ziemas vairs nebūšot, prognozē pasaules gudrie - tik siltāks un siltāks. Rodas iespaids, ka galvenais klimata izmaiņu vaininieks ir modernā civilizācija. Vaina tiek meklēta dažādās cilvēka darbības sfērās, pat Dienvidamerikas liellopu bari atzīti par vainīgiem. Izrādās, tie ar savu purkšķināšanu paaugstinot metāna līmeni atmosfērā. Tas neviļus liek domāt arī par mums, jo "nešķīsto" lopu skaits izsakāms miljonos, bet cilvēku uz Zemes ir miljardiem.

Taču metāns ir galvenā dabasgāzes sastāvdaļa Zemes dzīlēs, turklāt visur, kur notiek organisku vielu pūšana bezskābekļa vidē, rodas metāns: mežos, purvos, ūdensbaseinos un arī atkritumu izgāztuvēs. Visiem pasaules vēderiem, strādājot ar pilnu gāzi, būtu grūti konkurēt ar šiem dabiskajiem ģeneratoriem.

Mēs nevaram iedomāties pasauli bez cilvēka. Zinām, ka pasaule vienmēr ir mainījusies, un redzam, ka tā mainās, bet savā cilvēciskajā iedomīgumā nespējam noticēt, ka tā mainās arī bez mums. Nespējam tam noticēt, jo nevaram pietiekoši tālu atkāpties, lai ieraudzītu lielo kopainu. Atmiņa ir par īsu. Vai jūs zinājāt, ka tā Zemes plātnes daļa, kuru mēs pašreiz apdzīvojam, kādreiz atradusies dienvidu puslodē un, līdzīgi konveijera lentai, pārvietojas uz ziemeļaustrumiem? Aptuveni pirms pusmiljarda, precīzāk - pirms 450 miljoniem, gadu Latvijas teritorija atradusies uz ekvatora. No tiem laikiem Latvijas grantsbedrēs atrodami pārakmeņojušies koraļļi. Plātne joprojām turpina virzīties uz ziemeļaustrumiem.

Teiciens "nekad vairs nebūs tā, kā bija" varbūt ir lielākā pasaules konstante. Ziema būs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko