Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Ziemassvētku mīti atmaskoti

British Medical Journal publicējis ASV Indiānas universitātes zinātnieku pētījumus, kas atmasko ar Ziemassvētkiem saistītos mītus. Pētnieki jau vairākus gadus pievērsušies tautā un pat medicīniskajās aprindās populāru mītu pārbaudīšanai, lielu daļu no tiem apgāžot.

Lūk, seši populārākie mīti, kuriem zinātnieki nav atraduši pierādījumus:

1. Pret paģirām palīdz vienīgi mērenība dzeršanā. Internetā var atrast neskaitāmus padomus, kā novērst vai ārstēt paģiras - sākot no aspirīna un banāniem, beidzot ar iesala ekstraktu un ūdeni. Tomēr nav nekādu zinātnisku pierādījumu, kas apstiprinātu kādu no šīm metodēm paģiru novēršanai vai ārstēšanai. Vienīgais veids, kā novērst paģiras, ir nedzert par daudz iepriekšējā vakarā.

2. Ziemassvētku zvaigzne nav indīga. Zinātnieki pārskatīja agrāk veiktus pētījumus un meklēja internetā pierādījumus, kas atbalstītu vai apgāztu populāro uzskatu, ka par Ziemassvētku zvaigzni dēvētā puķe puansetija ir indīga. Izrādās, ka tomēr nav.

3. Saldumi bērniem neizraisa hiperaktivitāti. Daudzi vecāki uzskata, ka saldumos esošais cukurs, šokolādē un limonādēs bērnos izraisa hiperaktivitāti, tomēr zinātniskos pētījumos noskaidrots, ka tā nav patiesība. "Neņemot vērā, ko vecāki domā, cukurs nav vainojams pie bērna nekontrolējām aktivitātēm," norāda zinātnieki.

4. Ēšana vēlu vakarā neizraisa svara pieaugumu. "Laiks, kad cilvēks ēd, nav tik būtisks, svarīgāks ir kaloriju daudzums, ko cilvēks uzņem dienas laikā. Tomēr mielošanās vēlu vakarā nav prātīga, uzņemot ar kalorijām bagātu ēdienu. Pirms gulētiešanas labāk izvairīties no neveselīgas pārtikas, tomēr nav īpaši jāsatraucas, ja vakariņu laiks atbīdījies vēlāk vakarā," norāda zinātnieki.

5. Ziemassvētkos nav vairāk pašnāvību kā citā laikā. Kaut arī plaši uzskatīts, ka Ziemassvētkos un citos svētkos vairāk cilvēku nolemj darīt savai dzīvei galu, tam nav atrasti nekādi zinātniski pierādījumi. Pārskatot visā pasaulē veiktus zinātniskus pētījumus, atklājies, ka pašnāvības biežāk tiek izdarītas siltajos vasaras mēnešos. Kāpēc tā, zinātniekiem nav izdevies noskaidrot.

6. Aukstā laikā svarīgas ne tikai cepures. Pētnieki arī apgāzuši uzskatu, ka cilvēks lielāko daļu ķermeņa siltuma zaudē caur galvu, tāpēc aukstā laikā nepieciešams valkāt siltas cepures. Viņi norāda, ka lielā aukstumā ķermenis atdziest caur jebkuru atklātu ķermeņa daļu, tāpēc ir tik pat svarīgi valkāt siltus zābakus un cimdus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko