Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Kokteilis – leģenda

Par daudziem kokteiļiem var teikt – kultūras vēstures kontekstā ir labi zināt to nosaukumus, izcelsmi un vismaz nojaust par sastāvdaļām, bet ir viens kokteilis, kurš jāzina un jābūt pagaršojušiem visiem. Tas ir kokteilis Manhattan.

Slavu atgrieza Kerija Bredšova

Vismaz paaudzei, kas tūkstošgades mijā sēdēja kā pielipusi TV ekrāniem, kad rādīja tolaik neprātīgi slaveno romantisko seriālu Sekss un lielpilsēta, šis kokteilis jāzina. Klasiskā bāra dzērienu kartē kokteilis Manhattan vienmēr bijis vienā no pirmajām pozīcijām. Individuālistisks, sauss, rūgtens, tradicionāls, nenovecojošs. Pētnieki min, ka, visticamāk, šo dzērienu tā pastāvēšanas vēsturē visbiežāk ir pasūtījuši vīrieši. Taču, pieaugot tropisko kokteiļu popularitātei, Manhattan pasūtījumi kļuva retāki. Tā tas turpinājās līdz brīdim – 1998. gada vasarai –, kad svētdienas vakaros pulksten deviņos pēc Austrumkrasta laika televīzijā sāka demonstrēt iepriekšminēto seriālu. Tajā Manhattan atguva jaunu slavu, jo bija seriāla galvenās varones Kerijas Bredšovas iecienītākais dzēriens – kā simbols viņas mīlestībai pret dzīvi Manhetenā.

Kokteiļa vēsture

Manhattan stila kokteiļi ar tipiskajām sastāvdaļām Ņujorkā tika gatavoti jau XIX gadsimta otrajā pusē – kā par to liecina publikācija 1882. gada 5. septembrī laikrakstā Democrat. Tajā apgalvots, ka šī recepte ir jāzina ikvienam pilsētas bārmenim. Kokteiļa vēsturnieki gan vēl arvien nav tikuši skaidrībā, kur tieši kokteilis pagatavots pirmo reizi.

Iespējams, tas bija 1874. gadā Ņujorkas klubā Manhattan Club kādā banketā, kurā piedalījās Dženija Čērčila, topošā Vinstona Čērčila māte. Runā, ka jau tolaik viņa esot bijusi stāvoklī un ka tas varētu izskaidrot Vinstona Čērčila aizraušanos ar labiem dzērieniem.

Lai kā arī būtu, dzērieni ar Manhetenas kokteiļa sastāvdaļām pirmoreiz parādījās Ņujorkā, tādēļ saprotams, ka vēlāk ieguva nosaukumu Manhattan.

Kokteiļa daudzās variācijas

Lietošanas pirmsākumos šim dzērienam parādās arī daudzas citas kombinācijas ar viskiju. Atbilstoši viskija raksturam šie sajaukumi ir visai sīvi. Sīvumu labi var izlīdzināt ar saldām sastāvdaļām, taču tas īsti neatbilda jaunās tūkstošgades sākuma garšas tendencēm.

Runājot par vienīgo īsto kokteiļa Manhattan recepti, ātri vien var nonākt domstarpībās ar pūristiem. Faktiski pastāv vairāk nekā viena šī kokteiļa "oriģinālrecepte". Un, visticamāk, neviena no tām neatbilst vēsturiskajai patiesībai.

Mūsdienās šim kokteilim eksistē vairākas sausākas versijas (ar vairāk vai mazāk vermuta) un vairākas saldākas versijas.

Šis kokteilis bijis iedvesmas avots arī neskaitāmu citu kokteiļu radīšanā, piemēram Rob Roy ar skotu viskiju, Cuban Manhattan ar tumšo rumu, Florida Manhattan ar laima sulu angostūras vietā, Latin Manhattan ar gaišo rumu un ķiršu liķieri, Sake Manhattan ar sakē vermuta vietā.

Recepte, ko izmanto profesionāļi

Recepte, ko šajā rakstā pārstāstu, ir Starptautiskās Bārmeņu asociācijas favorīte. Tajā izmanto kanādiešu viskiju. Vēsturiski kanādiešu viskijs tika izmantots, jo tas Sausā likuma laikā bija vieglāk pieejams.

Manhattan recepte ir šāda: jaucamglāzē ar lielu daudzumu ledus gabaliņu sajauc kopā 50 ml kanādiešu viskija un 25 ml vermuta rosso. Pievieno 3–6 pilienus angostūras. dzērienu ielej atdzesētā kokteiļa glāzē un samaisa. Rotā ar kokteiļa ķirsi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko