Pati vienmēr izmantoju nevis konservētos, bet kaltētos. Tā ēdienu izmaksas ir daudz lētākas, tikai prasa iepriekšēju sagatavošanos – nevar gatavot spontāni, jo kaltētos zirņus pirms gatavošanas nepieciešams izmērcēt vismaz 8 stundas un pēc tam vārīt apmēram 1–1,5 stundas. Tieši šī iemesla dēļ daudzi izvēlas konservētus – tie ir gatavi lietošanai uzreiz un nezaudē savas labās īpašības. Tos var pievienot zupām, salātiem, karijiem vai vienkārši sablendēt krēmīgās pastās.
Kā pareizi sagatavot kaltētos? Tos vispirms noskalo zem auksta ūdens, lai notīrītu putekļus vai netīrumus, tad liek mērcēties. Proporcija – 1 glāzi turku zirņu aplej ar 3–4 glāzēm auksta ūdens. Pēc izvēles pievieno šķipsniņu sodas – tas palīdz mīkstināt un saīsināt vārīšanas laiku. Mērcē 8–12 stundas, piemēram, uz nakti. Pēc mērcēšanas ūdeni noteikti nolej un noskalo zirņus vēlreiz. Tad liek vārīties.
Alternatīvā metode ir ātrā mērcēšana, ko pati gan neesmu izmantojusi, bet esmu lasījusi, ka tā darbojas: ūdenī uzvāra zirņus un pavāra 5 minūtes. Tad katlu noņem no uguns un ļauj nostāvēties 1 stundu. Pēc tam ūdeni nolej un turpina vārīt kā parasti.
Pēc mērcēšanas pārlej ar jaunu ūdeni (2–3 cm virs zirņiem). Vārīšanas sākumā neko nepievieno (piemēram, sāli vai skābi – citrona sulu), jo tas paildzinās laiku, līdz zirņi kļūs mīksti. Vāra 45–90 minūtes atkarībā no šķirnes, zirņu vecuma un mērcēšanas ilguma.
Ja grib ļoti mīkstus (piemēram, humosam), jāvāra ilgāk. Ja tikai salātiem vai sautējumam – pietiek ar 45–60 minūtēm. Noņem putas, kas veidojas vārīšanas sākumā.
Ja vārīsiet uz lēnas uguns un katlam uzliksiet vāku, iegūsiet vienmērīgāku struktūru. Vārīšanas beigās var pievienot sāli vai garšvielas.
Vārītus turku zirņus var glabāt ledusskapī līdz 5 dienām vai arī novārīt lielāku daudzumu un sasaldēt porcijās un lietot vēlāk – piemēram, zupām, sautējumiem vai salātiem.
Šie zirņi ir viena no senāk kultivētajām pākšaugu kultūrām. Tuvo Austrumu, Vidusjūras reģionā tie audzēti jau vairāk nekā 7500 gadus. Turku zirņiem patīk silts, sauss klimats, kāds raksturīgs Spānijai, Itālijai, Grieķijai, Turcijai, Libānai u. c. Tie aug labi ar mazu ūdens daudzumu, kas ir liels pluss reģionos, kur sausuma periodi ir bieži.
Turku zirņi ir lētāki nekā gaļa, bet nodrošina labu olbaltumvielu, šķiedrvielu un enerģijas avotu. 100 grami vārītu turku zirņu satur apmēram 8–9 gramus olbaltumvielu, tādējādi tie ir lieliska izvēle veģetāriešiem, vegāniem un visiem, kuri vēlas samazināt gaļas patēriņu.
Šie zirņi ir arī ļoti sātīgi – šķiedrvielas palīdz uzturēt sāta sajūtu ilgāku laiku, regulē cukura līmeni asinīs un veicina gremošanu. Tajā pašā laikā turku zirņi ir ar zemu glikēmisko indeksu, tātad sniedz enerģiju pakāpeniski.