Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lai labi garšo! 3 gardas receptes, kas parastu dienu padarīs par svētkiem

Garda maltīte jebkuru parastu dienu var padarīt par svētkiem!

Liellopa sautējums ir latviska ungāru gulaša versija. Par amerikāņu ābolu pīrāgu der zināt: tas ir sulīgs, viegli pagatavojams un ļoti gards. Neliels pīrāga gabaliņš pie kafijas parastu dienu padara par svētkiem. Grāmatās un interneta vietnēs var atrast neskaitāmas šīs mīklas versijas. Šajā variantā mīklai netiek pievienots cukurs, tāpēc to var izmantot gan saldajām, gan sāļajām kūkām. Sāļajā versijā var pildīt ar svaigo sieru, spinātiem, tomātiem, sezonas zaļumiem. Saldajā – ābolu vietā var likt rabarberus.

Paniņu maizītes ir lieliskas brokastīm – pārgrieziet uz pusēm un iesmērējiet vai nu sviestu, vai ievārījumu.

 

Ātrās brokastu maizītes ar paniņām

Sastāvdaļas: 240 g miltu, 3 tējk. cepamā pulvera, 40 g cukura, šķipsna sāls, 60 g auksta sviesta, 175 ml paniņu, 1 olas dzeltenums, 2 ēd. k. piena, sauja rozīņu (pēc vēlēšanās)

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. 2. Bļodā iesijā miltus, pieber sāli, cukuru un cepamo pulveri. 3. Pieliek mazos kubiciņos sagrieztu sviestu un, ar pirkstiem beržot, izveido drumstalām līdzīgu masu. 4. Pievieno paniņas un rozīnes (ja vēlas) un visu sajauc viendabīgā mīklā. Ja šķiet, ka tā ir par šķidru, pieber vēl miltus. Mīklai jābūt tādai, lai to var izrullēt. 5. Atsevišķā bļodiņā sakuļ olas dzeltenumu un pienu. 6. Izrullē mīklu 2 cm biezumā un ar glāzi vai krūzīti izspiež apļus. 7. Liek uz pannas un pārsmērē ar olas un piena maisījumu. Cep apmēram 20–30 minūšu. Izņem ārā un nedaudz atdzesē. 

 

Amerikāņu ābolu pīrāgs

Sastāvdaļas: 200 g augstākā labuma miltu, 125 g auksta sviesta, 1/2 tējk. sāls, 1 liela ola, 1–3 ēd. k. auksta ūdens; pildījumam: 70 g sviesta + mazliet kūkas formas ieziešanai, 4 āboli, 2 ēd. k. brūnā cukura, 1/2 tējk. malta kanēļa, 1 ola pīrāga pārziešanai

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem. 2. Ledusskapī ieliek krūzīti ar aukstu ūdeni. Nelielā trauciņā sakuļ olu ar ēdamkaroti aukstā ūdens, ieliek ledusskapī. 3. Ņem aukstu sviestu un ātri sagriež nelielos kubiņos, liek atpakaļ ledusskapī. Bļodā, kurā mīcīs mīklu, ieber miltus un sāli, samaisa. 4. Ņem sviesta kubiņus un ieber miltos. Ar pirkstiem saviļā sviestu un miltus drupačās. Darbojas ātri, cenšoties pārāk nesasildīt sviestu. 5. Drupačās izveido padziļinājumu, kurā ielej olas un ūdens maisījumu. Ar karoti samaisa, līdz visas sastāvdaļas labi turas kopā. Ja masa ir nedaudz par sausu un neturas kopā, pielej ēdamkaroti auksta ūdens. 6. Mīklu saveļ lodē un ietin pārtikas plēvē, noliek ledusskapī uz pusstundu atpūsties. 7. Sviestu izkausē un noliek malā. 8. Samaisa cukuru ar kanēli. 9. Nomizo ābolus, izņem serdes un sagriež gabaliņos. Lai āboli nekļūtu brūni, apslacina tos ar citrona sulu. 10. No ledusskapja izņem mīklu un sadala divās daļās. No pirmās daļas izrullē apli, ar kuru var nosegt kūkas formas pamatni un izveidot nelielas sieniņas. Ieziež kūkas formu ar sviestu un ieklāj tajā mīklu. 11. Sagatavotajā formā saber ābolus, veidojot kaudzīti. Āboliem pārber cukura un kanēļa maisījumu un pārlej izkausēto sviestu. 12. No otras mīklas puses izrullē apli, ar ko nosegt ābolus. Uzklāj mīklu āboliem un abus apļus rūpīgi saspiež, saloka kopā, lai āboli būtu pilnībā ietīti mīklā. Pīrāga virspusē krusteniski iegriež ar nazi, lai, āboliem cepoties, tvaiks tiek laukā un neplēš mīklu. 13. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 35 minūtes, līdz kūka kļūst zeltaini brūna.

 

Liellopa sautējums ar burkāniem

Sastāvdaļas: 0,6 kg liellopu gaļas, 4–5 sīpoli, 2 burkāni, 1 zaļā paprika, 50 g tauku vai augu eļļas, 1 ēd. k. paprikas pulvera, 1 tomāts, sāls, 2 daiviņas ķiploka, šķipsna ķimeņu, smalki sakapātas

1. Uzkarsētā eļļā apcep smalki sagrieztus sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. 2. Apmēram 2 x 2 cm lielos gabaliņos sagriež gaļu. 3. Notīra un sadala gabaliņos papriku un burkānus. 4. Ļoti mazos gabaliņos sagriež tomātus un sakapā vai samaļ ķimenes – lai pilnīgāks aromāts. 5. Apceptajiem sīpoliem pieber paprikas pulveri, samaisa, tad pievieno smalki sagriezto tomātu, samaisa, pieber sāli, sasmalcinātās ķimenes, sasmalcināto ķiploku, pievieno gaļu, pārlej visu ar ūdeni un sautē apmēram stundu, līdz gaļa gandrīz gatava. 6. Pieber burkānus un papriku un visu sautē, līdz gaļa un dārzeņi mīksti. 7. Pasniedz ar rīsiem vai kartupeļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko