No visām trim receptēm vissātīgākās ir grūbas ar pesto un sieru. Šis nav nekāds tievētāju ēdiens, jo tā pagatavošanā izmantots gan saldais krējums, gan siers. Turklāt, tā kā ēdiens ir diezgan sātīgs un trekns, to nevajadzētu ēst pārāk bieži un pārāk vēlu vakarā. Taču visādi citādi tas ir vienkāršs un garšīgs ēdiens. Pavasarīgs – jo var izmantot jebkādus zaļumus: pētersīļus, dilles vai spinātus.
Grūbu salāti ar marinēto ķirbi ir pavisam neparasts ēdiens. Ja ir pa rokai, salātiem varat pievienot arī sauju dzērveņu.
Savukārt grūbas ar malto gaļu varētu saukt par īsteni latvisku ēdienu, ja vien gatavošanas tehnika nelīdzinātos risoto gatavošanai – pakāpeniski pievienojot buljonu un baltvīnu un ļaujot šķidrumam uzsūkties un iztvaikot.
Grūbas ar sieru un pesto
Sastāvdaļas:
- 200 g grūbu,
- 50–70 ml saldā krējuma,
- 1 ēdamk. pesto mērces,
- sauja smalki sarīvēta cieta, labi kūstoša siera,
- sāls
Pagatavošana:
1. Grūbas ūdenī uzbriedina un pēc tam izvāra mīkstas, pēc garšas pieberot sāli.
2. Izvārītās grūbas ieber nelielā katliņā, pielej saldo krējumu un liek uz uguns. Nepārtraukti maisot, grūbas uzkarsē, līdz tās piesūcas treknas (nav jākarsē ilgāk par 1–2 minūtēm).
3. Uzkarsētām grūbām pievieno pesto mērci, izmaisa.
4. Pēc tam pievieno cieto sieru un turpina maisīt.
5. Kad siers izkusis, grūbas ņem nost no uguns un servē uz šķīvja. Pa virsu uzkaisa vēl nedaudz sarīvēta siera. Rotā ar tomātiem vai citiem dārzeņiem. Ēd siltu.
Grūbas ar malto gaļu
Sastāvdaļas:
- 1 glāze grūbu,
- 300 g maltās gaļas,
- 2 mazi sīpoli,
- 50 ml olīveļļas,
- 125 ml baltvīna (var nelietot),
- 0,5 l buljona,
- 1 sauja sagrieztas paprikas (skaistāk, ja dažādu krāsu gabaliņi),
- liela sauja zaļumu,
- 30 g sviesta
Pagatavošana:
1. Liek karsēties buljonu, jo grūbu pagatavošanai vajadzēs karstu buljonu. Noskalo zaļumus un sagriež.
2. Smalki sagriež sīpolu. Katliņā sakarsē olīveļļu un apcep tos, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi. Pievieno papriku un vēl nedaudz pacep.
3. Malto gaļu ieplucina katliņā ar sīpoliem un papriku un turpina cept. Kad gaļa mirkli apcepusies, pievieno grūbas un maisot apcep.
4. Pievieno baltvīnu un maisa, līdz tas uzsūcies, pēc tam lej daļu karstā buljona un maisa, līdz tas uzsūcies. Atkārto, līdz grūbas uzbriedušas un mīkstas (apmēram 20–30 minūtes).
5. Kad grūbas gatavas, pievieno zaļumus un sviestu. Izmaisa un pasniedz.
Siltie grūbu salāti
Sastāvdaļas:
- 350 g liellopu šķiņķa,
- 200 g grūbu,
- 100 g sīpolu,
- 100 g Briseles kāpostiņu,
- 10 g pētersīļu,
- mazliet zaļumu (kinza, pētersīlis),
- ķiploku,
- sviesta,
- sāls un pipari pēc garšas
Ķirbim:
- 350 g ķirbja,
- 1 ēdamk. etiķa,
- 3 ēdamk. cukura,
- 1 tējk. sāls,
- 1 krustnagliņa,
- ½ l ūdens
Pagatavošana:
1. Iemarinē ķirbi: to sagriež vienādos gabalos, tad visas marinādes sastāvdaļas nedaudz pavāra, līdz ķirbis viegli mīksts.
2. Izmērcētas grūbas novāra gatavas. Novāra arī Briseles kāpostus, atdzesē, pārgriež uz pusēm.
3. Liellopu gaļu, sīpolus, ķiplokus sagriež kubiņos un apcep sviestā, pievieno sakapātus zaļumus, garšvielas un marinētu ķirbi un vēl nedaudz apcep.
4. Visu kārto uz šķīvjiem un pasniedz.