Rudenim dārzeņu zupas piestāv. Gatavojiet tās, kamēr vēl ķirbju pilni pieliekamie un skapjaugšas, kamēr bietes, burkāni, kartupeļi svaigi, pilni vitamīnu un garšu, kamēr vēl siltumnīcās briest pēdējie pašu audzētie tomāti.
Papildinot dārzeņu garšas salikumus ar dažādiem garšaugiem un garšvielām, iegūsit aromātiskas un sātīgas zupas. Piemēram, dārzeņu biezzupā gaļas nav vispār, taču pievienotā siera un garšvielu dēļ tā būs gana sātīga. Ja vēlaties to liesāku, saldā krējuma vietā varat pievienot skābo vai bezpiedevu jogurtu.
Biešu zupai sātu piedos cauraudzītis, bet tomātu zupai nav pievienota ne gaļa, ne siers. Lielisku garšu var panākt tikai ar tomātiem un garšaugiem.
Rudens dārzeņu biezzupa
Sastāvdaļas: 1 vidēji liels miltains ķirbis, 1 kartupelis, 1/2 pētersīļa saknes, 1 sīpols, 1 vidēji liels burkāns, 1/2 purava, 1 daiviņa ķiploka, 1,5 l ūdens vai dārzeņu buljona, pa šķipsnai garšvielu (malta paprika, čili, timiāns, ķimenes – pēc izvēles, visas var nelikt), 1 paciņa (ap 180–200 g) kausētā siera, 100 ml saldā krējuma, pētersīļu zaļumi dekorēšanai, eļļa apcepšanai
1. Dārzeņus, arī ķiploku, notīra, sagriež gabalos un liek katliņā uzkarsētā eļļā nedaudz apcept.
2. Kad dārzeņi apcepušies gaiši zeltaini, pievieno ūdeni vai buljonu un vāra, līdz tie mīksti.
3. Kad dārzeņi gatavi, pievieno saldo krējumu, kausēto sieru, garšvielas un sablendē.
4. Katlu liek atpakaļ uz uguns un vēlreiz uzkarsē, līdz zupa uzmet pirmo burbuli. Tad noņem no uguns un pasniedz.
5. Šķīvī zupu dekorē ar šķipsnu zaļumu un mazliet garšvielu.
Biešu zupa
Sastāvdaļas: 100 g cauraudzīša, 2 sīpoli, 400 g nomizotu sarkano biešu, 2 ēd.k. eļļas, 1,5 l vistas buljona, 2 lieli kartupeļi, 1 burkāns, 2 daiviņas ķiploka, 1–2 ēd.k. etiķa, garšvielas – rozmarīns, timiāns, sāls, svaigi malti pipari pēc garšas, 1 lauru lapa
1. Nomizo un mazos gabaliņos sagriež sīpolus. Sarīvē bietes. Nomizo un gabaliņos sagriež kartupeļus. Notīra un uz rupjās rīves sarīvē burkānu. Gabaliņos sagriež cauraudzīti.
2. Katlā sakarsē eļļu, liek sīpolus, ķiplokus, sāli un uz mazas liesmas maisot sautē 10 minūtes.
3. Pievieno cauraudzīti un bietes, samaisa, izčurkstina.
4. Pielej karstu buljonu, pieliek lauru lapu, timiānu un rozmarīnu un ļauj, lai viss uz lielas liesmas uzvārās. Nogriež mazu liesmu, pieliek kartupeļus, burkānus, uzliek katlam vāku un vāra apmēram 40 minūtes, līdz bietes gatavas. Pievieno sāli un piparus un pēc garšas – etiķi.
5. Pasniedz kopā ar skābo krējumu. Interesantākai garšai skābo krējumu var samaisīt ar mārrutkiem.
Tomātu zupa
Sastāvdaļas: 1 kg tomātu, 4 ķiploka daiviņas, 2 sīpoli, 3–5 ēdamkarotes balzametiķa (mazāk, ja ne pārāk tas garšo, vairāk, ja ļoti garšo), 1 saišķītis svaiga bazilika un pētersīļu, 2–3 kātiņi svaiga vai kaltēta timiāna, olīveļļa, sāls, pipari
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem. Visus tomātus nomazgā, pēc tam pārgriež četrās daļās. Tomātu šķēlītes kārto uz cepampannas.
2. Bļodiņā samaisa olīveļļu un ar ķiploku spiedi izspiestu ķiploku, pārziež tomātiem, pārkaisa sāli, timiānu un pusi bazilika. Liek cepties 12–15 minūtes cepeškrāsns augšējā nodalījumā.
3. Kamēr tomāti cepas, uz plīts pannā uzkarsē nedaudz eļļas, sīpolus sagriež un liek sautēties uz vidējas uguns. Kad tie sāk kļūt zeltaini, pievieno balzametiķi un vēl pasautē. Ja sāk piedegt, pievieno nedaudz ūdens, bet pēc tam ļauj tam iztvaikot.
4. Tomātus izņem no cepeškrāsns un pievieno sīpoliem, pēc tam visu pārliek katlā, pievieno atlikušo baziliku, pētersīļus un timiānu un sablendē. Ja nepieciešams, pielej mazliet dārzeņu buljona vai ūdens.
5. Pasniedz karstu bļodiņā, ja vēlas, virsū var uzlikt skābo krējumu. Piekož baltmaizes grauzdiņus, ko gatavo, pannā apcepot baltmaizi.