Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Uz šķīvja ir gārsas un nātres

Laikā, kad svaigās bērzu sulas jau izdzertas, kad sazaļo zāle un saplaukst pumpuri, no zemes sāk līst laukā arī pirmās nezāles – tas ir otrs dabas sveiciens, ko pavasarī vajag izmantot pārtikā.

Vēlāk nezāles ravēsim ārā un liksim kompostā, bet, kamēr tās vēl mazas, tās ir veselīgas un liekamas uz šķīvja.

Diētas ārste Lolita Neimane saka – ja vien ir iespēja nezāles saplūkt tīrās vietās, tās noteikti var pievienot ēdieniem svaigā veidā. Visos zaļumos, tajā skaitā nezālēs, ir daudz C vitamīna, folskābes, fitoncīdu. To daudzums atšķirsies no konkrētās vietas, kur nezāles aug, tomēr jebkurā gadījumā šie zaļumi ir vērtīgi, turklāt – bez maksas. Par fitoncīdiem gan jāzina, ka tie ātri noārdās, tāpēc vislabāk zaļumus uz šķīvja likt tieši no dobes.

Pavasara zaļumi satur arī daudz antioksidantu (jo zaļāka krāsa, jo vairāk antioksidantu) – par tiem jāņem vērā, ka lielākā daļa antioksidantu ir taukos šķīstoši, tāpēc nezāļu salātus vērts papildināt ar lāsi eļļas, jogurta vai krējuma.

Visbeidzot zaļumi satur arī daudz šķiedrvielu, tāpēc visiem, kam ir gremošanas problēmas, ieteicams ēst vairāk zaļumu, tostarp arī nezāles.

Nātru pirmās, jaunās lapiņas ir maigas. Ja mazliet dzeļ, tās var noplaucēt. Es nātru lapiņas lieku klāt salātiem kopā ar gurķiem, redīsiem, tomātiem. Papildinot ar garšaugu eļļu un balzametiķi vai citronu sulu, garšo lieliski.

Savukārt pieneņu pirmās lapiņas var aizstāt rukolu. Jo jaunākas lapiņas, jo mazāk tajās rūgtuma. Ja tomēr šķiet, ka par daudz, rūgtumu var noņemt, mazliet paturot lapiņas sālsūdenī vai strauji noblanšējot. Man pašai pret rūgtumu nav pretenziju, tāpēc pieneņu lapiņas pievienoju zaļajiem salātiem, biezpienam. Gan lapiņas, gan ziedlapiņas pievienoju omletei.

Arī gārsa, šī sētmalu nezāle, kamēr jauna un svaiga, ir garšīga. Tā lieliski sader ar kefīru, kādu eļļas un citrona mērci. Es jaunās gārsu lapiņas izmantoju tajos pašos ēdienos, kur spinātus. Gārsas tāpat kā nātre ir lielisks pamatzaļums, gatavojot nezāļu pesto.

Īpaši svaigas un ļoti sulīgas ir jaunās virzas lapiņas. Virzai ir viegla, maiga garša, manuprāt, to var salīdzināt ar saldiem cukurzirņiem vai saldeno konservēto kukurūzu. Virzu var likt klāt visiem zaļajiem salātiem, sasmalcinātu kopā ar biezpienu vai svaigo sieru ziest uz maizītes. Virza labi garšo arī salātos kopā ar vārītiem turku zirņiem un citronu sulu.

Visbeidzot – balandas. Arī tās var pievienot visiem tiem pašiem ēdieniem un gatavot tādā pašā veidā kā spinātus. Balandas var likt pavasara burgeros, uz siermaizēm un pastētes maizēm.

Visas nezāles var papildināt ar salātu mērcēm. Piemēram, grieķu jogurta mērci, ko pagatavo, jogurtam pievienojot mārrutkus, sasmalcinātu papriku. Var ņemt ķirbju sēklu eļļu, ko papildina ar kādu aromātisku etiķi.

No pavasara nezālēm var gatavot pesto – ņem divas prāvas saujas nezāļu (+ rukola, redīsu lapiņas, sinepju lapiņas), pievieno 2 tējk. apgrauzdētu saulespuķu sēkliņu, 2 tējk. citrona sulas, 1 daivu ķiploka, 2 ēd. k. olīveļļas, 2–4 tējk. rīvēta cietā siera un sāli pēc garšas. Visas sastāvdaļas liek bļodā un sablendē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko