Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Džungļu grāmatas mūsdienu mīts. Pirmo reizi Rīgā – slavenā horeogrāfa Akrama Hana izrāde

Pirmo reizi Latvijā uzstāsies pasauslavenā britu horeogrāfa un režisora Akrama Hana trupa. 10., 11. un 12. aprīlī uz Dailes teātra Lielās skatuves būs skatāma Akrama Hana izrāde visai ģimenei Džungļu grāmata: pārrakstīta/Jungle Book reimagined

Akrama Hana vecāki 1974. gadā emigrēja uz Lielbritāniju, bēgot no karadarbības, kas plosīja Indostānu. Horeogrāfa radošais rokraksts ir divu viņam vienlīdz tuvu kultūru – Āzijas un Eiropas – sintēze. Jau bērnībā viņš ir apguvis klasisko indiešu deju kathak, vēlāk Akrams Hans iestājās Ziemeļanglijas Laikmetīgās dejas skolā Līdsā (Northern School of Contemporary Dance) un absolvēja to ar augstāko vērtējumu mācību iestādes vēsturē. 

Uz skatuves mākslinieks debitēja jau bērnībā – viņš spēlēja Maugli Londonas Indiešu dejas akadēmijas izrādē. Trīspadsmit gadu vecumā Akrams Hans piedalījās kulta iestudējumā – Pītera Bruka deviņas stundas ilgajā Mahābhāratā – un filmējās tā televīzijas versijā. Vēlāk pilnveidoja meistarību De Montforta Universitātē Lesterā un sadarbojās ar izcilo beļģu dejotāju un horeogrāfi Annu Terēzi De Kērsmākeri.

Savas horeogrāfa karjeras sākumā Akrams Hans pētīja iespējas, ko sniedz paša ķermenis un veidoja solonumurus tikai sev. Pēcāk nodibināja laikmetīgās dejas kolektīvu Akram Khan Company. Akrams Hans ir ieguvis visas iespējamās britu kritikas balvas unkļuvis par Lielbritānijas laikmetīgās kultūras vērtību. Karaliene Elizabete II viņam pasniedza Britu Impērijas ordeni. Dižā franču balerīna Silvī Gilema vērsās pie Akrama ar lūgumu radīt kaut ko viņai – kopā viņi izpildīja kompozīciju Sacred Monsters.

Akrama Hana cienītāju armija visā pasaulē ir milzīga. Daži sajūsmināti seko viņam kopš pirmajām izrādēm. Citi ir redzējuši un uz mūžu iemīļojuši viņa Žizeles horeogrāfisko versiju Anglijas Nacionālajā baletā.

Balets Džungļu grāmata: pārrakstīta, kuru redzēsim Rīgā, ir mūsdienīga, multimediāla Radjarda Kiplinga stāsta interpretācija, kas aicina ar lielāku cieņu izturēties pret mūsu planētu. Akrams Hans savu Džungļu grāmatu veidojis, atminoties sevi desmit gadu vecumā un domājot par saviem bērniem, ar kuriem viņam ir interesanti apspriest visu, kas notiek mūsdienu pasaulē. 

Šā darba pirmizrāde notika pirms diviem gadiem Lesterā, un tas turpina apceļot pasauli. Baletā piedalās desmit dejotāju. Dažādas vizuālās tehnoloģijas pārvērš skatuvi par maģisku pasauli, kurā risinās mūsdienu mīts.

Viesizrādes organizē kompānija Winstag Production, OU. Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja