Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Baltijas baleta festivāla ietvaros norisināsies Zviedrijas dejas filmu vakars

22. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla ietvaros 20. aprīlī, plkst. 18, klubā Film Noir (kinoteātrī Splendid Palace) norisināsies Zviedrijas dejas filmu vakars, informēja festivāla pārstāve Una Griškeviča.

Filmu vakarā tiks demonstrētas četras filmas: The Lodge/ Ala, Longing to Flay/ To Fall/ Ilgas lidot / Ilgas krist, Outside In/ Iekšpus un The Rain/ Lietus

Zviedru institūta prezentētās četras filmas, kas radītas pēdējo desmit gadu laikā, iepazīstina ar zviedru deju, plašu horeogrāfu spektru un dažādiem dejas stiliem. 

Zviedrijas dejas kritiķe Sesīlija Ulsone (Cecilia Olsson) raksta, ka Zviedrijā neatkarīgās dejas joma vienmēr ir bijusi vāja gan finansiālajā, gan izpildītāju resursu ziņā. Arī dejas žanra uzplaukums, kas bija vērojams 20. gadsimta astoņdesmitajos gados, neveicināja dejai veltītu filmu rašanos, savukārt tehniskās problēmas un izmaksas radīja nepārvaramas grūtības. Tomēr vienlaikus ar tehnikas attīstību arvien vairāk zviedru horeogrāfu un brīvmākslinieku ir strādājuši pie dejas filmām. 

Dejas filmas, līdzīgi šiem stāstiem, protams, ir mākslas forma, kas svārstās uz robežlīnijas. Tās pauž kosmopolītisku avangardismu un rāda mums imagināras pasaules, kur saplūst kopā realitāte un fantāzija un kur labi zināmu žanru noteikti modeļi sabrūk, lai atkal parādītos jaunās formās. Kur skatītājam paša spēkiem jāveido interpretācijas, balstītas uz paša domām un jūtām.

Šī filmu kolekcija veidota,  par mērķauditoriju izvēloties jauno skatītāju.

Filmas The Lodge/ Ala koncepcijas autori, režisori: Gunilla Heilborna (Gunilla Heilborn) un Mortens Nilsons (Mårten Nilsson). Mūzikas autors:  Kims Hiorteijs (Kim Hiorthøy).

Henriks sapulcina draugus savā vasaras mājā, kas atrodas dziļi mežā pie ezera. Kā pilsētnieki uztvers dabu? Kā viņi sapratīsies viens ar otru?

Longing to Flay/ To Fall/ Ilgas lidot/ ilgas krist autore, režisore, komponiste, vokāls:  Ērika Janungera (Erika Janunger), bet producents un horeogrāfs: Oskars Frisks (Oskar Frisk). Tā ir stāsts, kur divi cilvēki dzīvo tādā pasaulē, kur apslēpti spēki izraisa negaidītas, savdabīgas kustības un notikumus. Šī filma ir dejas, kino, dizaina un mūzikas sintēze.

Darbā Outside in/ Iekšpus koncepcijas autors, horeogrāfs:Tūve Skeidsvols (Tove Skeidsvoll). Režisors: Pēters Šēvins (Peter Sjövin), bet mūzikas autors: Juhanness Burstrems (Johannes Burström). Vēsta par Sesīliju, kura dejo mežā. Nekas nav tāds, kā izskatās, un Sesīlija nolemj iet savu ceļu...

Bet filmai The Rain/ Lietus režisors un horeogrāfs ir Pontuss Lidberjs (Pontus Lidberg), kā arī režisors Ralfs Everss (Ralph Evers). Filma vizualizē ikdienišķu vidi ar dažāda vecuma cilvēkie, bet kāda kopīga tēma caurvij filmu un savieno epizodes kopā.

Ieeja filmu vakarā – bez maksas.

Bet biļetes uz 22. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla koncertiem var iegādāties Biļešu Paradīzes un Biļešu Servisa kasēs un internetā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja