Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Divas iebildes sakarā ar Literatūras Gada balvu

Citēju: „Uz balvu nominācijā Labākais tulkojums latviešu valodā pretendē Edvards Vitmors Sīnāja gobelēns (Dienas Grāmata, tulkojusi Māra Poļakova), Mišels Velbeks Karte un teritorija (Jānis Roze, tulkojis Dens Dimiņš), Andruss Kivirehks Vīrs, kurš zināja čūskuvārdus (Lauku avīze, tulkojusi Zane Balode), kā arī Kristina Sabaļauskaite Silva Rerum (Zvaigzne ABC, tulkojusi Dace Meiere).”

Vai nav dīvaini lasīt, ka uz balvu par tulkojumu latviešu valodā pretendē Vitmors, Velbeks, Kivirehks un Sabaļauskaite, nevis Poļakova, Dimiņš, Balode un Meiere? Manuprāt, tas liecina par attieksmi – netīšām atklātu vai tīši demonstrētu – pret tulkošanu un tulkotājiem. Šis bija citāts no KD, bet kaut kur citur bija pat nosaukta Eva Mārtuža kā Kivirehka grāmatas redaktore, tikai tulkotāja Zane Balode vispār nebija minēta.

Vai Gada balvas žūrija, pirms pāris gadiem mainot koncepciju un atsakoties no daudzajām žanru nominācijām, apzinājās, ka bērnu literatūra tiek izslēgta no spēles? Teorētiski, protams, var izvirzīt labākās bērnu grāmatas prozas vai dzejas balvām, bet reāli – lai nu žūrija man piedod, ka tai šajā aspektā neuzticos – tās netiks uzskatītas par „lielās literatūras” konkurentēm. Jo vairāk, ja runa būs par maziem bērniem domātām bilžu grāmatām.

Vai tas nozīmē lielu respektu pret Latvijas Bērnu un jaunatnes padomes (IBBY Latvijas nodaļas) ikgadējo Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā un vēlmi padarīt to par galveno un vienīgo profesionālo valsts mēroga atzinību šajā literatūras jomā? Vai tomēr, it kā piedāvājot bērnu literatūrai būt līdzvērtīgai, tā tiek patiesībā atkal bīdīta zemākā plauktā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja