Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lapsas lāsti

Kā izrādās, ne tikai kaķu, bet arī lapsu un ūdeļu lāsti debesīs nekāpj. Vispirms Nekā personīga 24. februāra raidījumā, pēc tam TV3 ziņās varēja noskatīties slepeni filmētu materiālu par sešiem Latvijas kažokzvēru audzēšanas uzņēmumiem.

Saskaņā ar vienu no versijām, filmējuši ir ārzemju dzīvnieku tiesību aizstāvji, kuriem, kā ziņo mediji, esot pieejams speciāls ekipējums. Tas izklausās ticami, jo, kā izrādās, kažokzvēru audzētāji bez speciāla ekipējuma nespēj atšķirt beigtu ūdeli no dzīvas un konstatēt, kad dzīvniekam sākusies kāju paralīze. Pašreizējās krīzes apstākļos speciāla ekipējuma nav arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbiniekiem, tāpēc fermu inspekcijās nopietnus pārkāpumus līdz šim viņi nav pamanījuši. Nez vai speciāls ekipējums ir mūsu zirgu un govju audzētājiem?

Pamatcēlonis nežēlīgajai rīcībai pret dzīvniekiem ir tas pats visiem zināmais – kažokzvēru audzētāji par dzīvniekiem domā kā par lietām vai augiem, nevis dzīvniekiem. Arī labturības noteikumus viņi saprot vai nu kā tehniskas instrukcijas, kas pasaka priekšā, kā izaudzēt kažokādu, vai arī kā no ārpus uzspiestus absurdus noteikumus (Nekā personīga sižetā viens no viņiem saka, ka Eiropas Savienība prasa dzīvniekus likt mazākos būros, nekā tajos, ko viņi šobrīd izmanto, kas nav taisnība, jo noteikumi neaizliedz dzīvniekus ievietot lielākos būros, bet nosaka tikai minimumu).

Protams, dēmonizēt kažokzvēru audzētājus nav pamata. Kaut vai tāpēc, ka mūsu kultūra nepārprotami pieļauj dzīvnieku nogalināšanu, par ko liecina jebkura veikala gaļas nodaļa. Tomēr vērts pamanīt, ka attieksme kļūst sarežģītāka. TV3 sižeti pārsteidza ar to, ka šīs fermas izskatās tādas pašas, kādas tās izskatījās pirms vairākiem desmitiem gadu. Vēlme samazināt izdevumus līdz minimumam no abstrakta uzņēmēja viedokļa ir saprotama, tomēr tā ir ilūzija, ja kažokzvēru audzētāji domā, ka viņiem izdosies noslēpties no sabiedrības un sava laika, saglabājot visu pa vecam. Cita starpā, mūsdienās cilvēkiem šķiet pašsaprotami, ka viņiem ir tiesības zināt, kā top produkti, ko viņi patērē, otrkārt, jebkurā laikmetā sabiedrība ir ierobežojusi noteiktus biznesa veidus (alkohola un zāļu tirdzniecība, pārtikas produktu higiēnas normas, pornogrāfija ir daži piemēri), un šobrīd, lai gan mūsu sabiedrība pieļauj biznesu, kas pārtiek no dzīvnieku nogalināšanas, liela daļa cilvēku to atzīst par morāli problemātisku un tādu, kur sabiedrībai ir tiesības iejaukties.

Ko darīt? Viena lieta, manuprāt, iezīmējas diezgan skaidri. Dzīvnieku labturības jautājumus nevar atstāt tikai Zemkopības ministrijas un Pārtikas un veterinārā dienesta ziņā. Abas institūcijas pārāk identificējas ar zemnieku un zvērkopju interesēm, izdara minimālo, ko prasa likums, un no dzīvnieku aizstāvības skatpunkta ir āži, kas iecelti par dārzniekiem. Ja es būtu dzīvnieks, es diez vai paļautos uz organizāciju, kuras moto ir "No lauka līdz galdam", kā tas ir PVD gadījumā.

2012. gada novembrī Latvijas Universitātes filosofi UNESCO filosofijas dienu atzīmēja ar nelielu konferenci, veltītu dzīvnieku tiesībām. Tajā piedalījās pārstāvji no dzīvnieku aizsardzības organizācijām (DzīvniekuSOS, Dzīvnieku brīvība u.c.), juristi (Rihards Naglis) un, protams, filosofi. Toreizējā diskusija uzrādīja vairākus svarīgus darbus, kas jāizdara, lai mazinātu vardarbību pret dzīvniekiem Latvijā, un kas attiecināmi arī uz kažokzvēru gadījumu.
Manuprāt, viens no būtiskākajiem dzīvnieku aizstāvju priekšlikumiem ir izveidot dzīvnieku ombūda jeb dzīvnieku aizstāvja institūciju, kuras funkcijas būtu nedaudz līdzīgas tiesībsarga funkcijām. Tas nenozīmē pielīdzināt cilvēkus dzīvniekiem vai piešķirt dzīvniekiem individuālās tiesības. Tas nozīmē institūciju, kas iestātos par dzīvniekiem tad, kad neviens cits tos negrib aizstāvēt, lai gan acīmredzami notikusi pārestība, piemēram, dzīvnieks ir mocīts. Lai šāda institūcija būtu efektīva, tās darbā ir jāiesaista dzīvnieku aizstāvības organizācijas un jāveic vairāki precizējumi likumos, piemēram, jānosaka dzīvnieku juridiskais statuss, precīzāk jāiezīmē tādi jēdzieni kā mocīšana un spīdzināšana un jāparedz atbildība par mocīšanu.

Atbilstoši kažokzvēru audzētavas varētu pārbaudīt arī šādas institūcijas pārstāvji un ne tikai reizi gadā, rudenī, kā to, cik varēja saprast no TV3 sižetiem, mēdz darīt PVD. Esmu pārliecināts, ka šādas izmaiņas uzlabotu zvēraudzētāju redzes asumu.

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Virsraksts "Lapsas lāsti" - pievīla, jo lika domāt, ka filosofs apfilosofēs to Lapsu, kas Lato. Bet par kažokādu zvēriņu audzēšanu - vai tad globālās sasilšanas laikā vispār ir vēl pieprasījums pēc īstiem kažokiem?
teresa
t
Tas nu gan - jo vairāk es iepazīstu cilvēku un jo vairāk uzzinu par postu, ko viņš nes Planētai, jo vairāk es iemīlu dzīvniekus...
[email protected]
h
Daudzi skaļi paziņo, ka mīl dzīvniekus... Diemžēl , mana pieredze rāda, ka šīe dzīvnieku mīlētāji diez ko nemīl cilvēkus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja